Eko 21. lipnja 2022.

Tvoj ljubimac ljeti: na što trebaš dodatno paziti

Foto: shutterstock Ljubimce, osim nametnika, ljeti treba zaštititi i od vrućine

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je vrijeme za odmor, roštiljanje i zabave uz vodu. Ali s temperaturom povećavaju se i opasnosti za kućne ljubimce. Kako bi tvoj pas, mačka i drugi krzneni prijatelji bili sigurni, pripremi se na vrijeme.

Toplo vrijeme sa sobom donosi povećanu vjerojatnost da će se kućni ljubimci i njihovi vlasnici morati nositi s buhama i krpeljima te problemima koje oni mogu uzrokovati. Srećom, postoji mnogo sigurnih i učinkovitih proizvoda za zaštitu od nametnika. Osim od buha i krpelja, ljeti ljubimce treba zaštititi od vrućine i moguće dehidracije. Donosimo savjete kako svom najdražem čupavcu možeš olakšati vruće dane i simptome po kojima možeš prepoznati da mu je potrebna pomoć.

Buhe i krpelji najviše vole "ljetovati" u psećim i mačjim krznima

Jedna od najvećih opasnosti kad ljubimac provodi vrijeme na otvorenom su krpelji. Tijekom ljeta dobro je da svaki dan pregledaš krzno svog čupavca, a to se osobito preporučuje nakon izleta i šetnje kroz šumovite predjele. Imaj na umu da je krpelja teže pronaći na psima s gustom dlakom pa se oko njih treba i više potruditi. Imaj na umu da su krpelji prijenosnici brojnih bolesti, uključujući lajmsku bolest, ali simptome je često teško uočiti. Psi, u slučaju da ih je ugrizao zaraženi krpelj, mogu biti umorni, imati groznicu ili postati hromi pa je najbolje posavjetovati se s veterinarom koji će ti najbolje znati reći je li tvoj ljubimac zaražen te mu pružiti adekvatnu pomoć. No, naravno, najbolje je unaprijed dobro zaštiti psa provjerenim sredstvima protiv krpelja i drugih nametnika. I mačke stradavaju od krpelja, iako rjeđe pa i za svoju ljubimicu nabavi adekvatno sredstvo zaštite od krpelja i drugih nametnika.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tijekom ljeta, dobro je da svaki dan pregledaš krzno svog čupavca

Osim na krpelje ljeti posebno treba obratiti pažnju i na buhe. Odrasle buhe se hrane krvlju naših ljubimaca, zatim se razmnožavaju i proizvode jajašca koja padaju iz dlake u prostor kojim se ljubimac kreće. Ugrizi buha mogu izazvati iritaciju i alergije na koži ljubimaca. Pretjerano češanje je glavni znak da su ljubimaca napale buhe. Buhe vole vlagu i toplinu (između 21 i 32 Celzijeva stupnja), otporne su na insekticide dok su u kukuljici te rijetko prelaze na ljude. Ipak jednom kad se nastane u kući nije ih se lako riješiti. Iako postoje brojni proizvodi za uništenje buha u kući, jedan od načina je i pozvati deratizaciju. Kako bi i sebe i svog ljubimca poštedjela dosadnih buha najbolje je da svog psa i mačku preventivno zaštitiš kvalitetnim sredstvom za zaštitu od nametnika. 

Ni ljubimci nisu pošteđeni dehidracije i toplinskog udara

Dehidracija i toplinski udar vrlo su stvarne prijetnje za ljubimce u ljetnim danima. Životinje bi uvijek trebale imati svježu, čistu vodu na raspolaganju pa i na putu. Ako ti i tvoj ljubimac idete na odmor automobilom osiguraj mu vodu ili se često zaustavljaj kako bi se napio vode.  Psi s kratkom njuškom, poput mopsa i buldoga te kućni ljubimci s tamnim krznom ili kožom, životinje s prekomjernom tjelesnom težinom ili oni koji imaju gustu dlaku (poput himalajskih ili perzijskih mačaka), posebno su osjetljivi na toplinu.

Simptomi toplinskog udara kod pasa

  • intenzivno dahtanje
  • iscrpljenost
  • pretjerano slinjenje
  • povišena tjelesna temperatura
  • nemir
  • suhe i ljepljive desni
  • nepravilan ili ubrzan rad srca
  • gubitak apetita
  • povraćanje
  • proljev

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dehidracija i toplinski udar su ozbiljne prijetnje za ljubimce u ljetnim danima

Simptomi toplinskog udara kod mačaka

  • intenzivno dahtanje
  • pretjerano slinjenje
  • povišena tjelesna temperatura
  • nemir
  • suhe i ljepljive desni
  • ekscesivno lizanje krzna radi hlađenja
  • gubitak apetita
  • povraćanje
  • proljev

Kako psu i mački pružiti prvu pomoć u slučaju toplinskog udara

U slučaju da primijetiš gore navedene simptome toplinskog udara, nemoj paničariti, nego odmah potraži pomoć veterinara. Do dolaska veterinara, ili ako ti on putem telefona ne da drugačije upute, odvedi psa ili mačku u hlad. Ako možeš zabilježi njihovu početnu tjelesnu temperaturu. Normalna temperatura pasa je između 37,5 i 39,1 °C. Dok kod štenaca, normalna tjelesna temperatura može biti nešto viša, do 39,5 °C. Normalna tjelesna temperatura odrasle mačke iznosi između 38,0 i 39,3 °C. Kod mačića, isto kao i kod štenaca, tjelesna temperatura može biti nešto viša, između 38,0 i 39,5 °C. Daj im hladnu (zapamti, ne ledenu vodu) i nastavi pratiti i zapisivati njihovu temperaturu svakih 10 do 15 minuta. Te bilješke će veterinaru biti korisne.

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ljeti psu uvijek treba biti dostupna voda za piće

Kako možeš i trebaš zaštiti svog čupavaca od vrućine?

Uvijek ljubimcu osiguraj vodu. Pobrini se da tvoj čupavac uvijek dobiva dovoljno svježe vode za piće. Drži zdjele za vodu svog ljubimca na različitim mjestima u kući kako bi mu voda uvijek bilo dostupna. Svaki pas i mačka su različiti, kao i njihove potrebe za hidratacijom. Težina, dob i pasmina također igraju značajnu ulogu, stoga imaj na umu ove čimbenike kada im doziraš vodu za piće.

Osiguraj ljubimcu hladovinu. Drži svog ljubimca podalje od izravne sunčeve svjetlosti tijekom najtoplijih ljetnih sati. Zatvori prozore i provjeri jesu li zavjese navučene, posebno između 12 i 16 sati. Ako imaš psa za velikih vrućina vodi ga u šetnju rano ujutro i navečer. Izbjegavaj ga šetati po betonu, ako je još vruć kako tvoj četveronožni prijatelj ne bi ozlijedio šape.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock I ljubimci ljeti traže način kako da se rashlade

Daj mu hranu koja sadrži više vode. U prehranu svog psa ili mačke uvedi mokru hranu jer ima visok sadržaj vode koja može pružiti dodatnu hidrataciju. Uvijek drži zdjelu s vodom pored hrane.

Redovito mu njeguj krzno. Tijekom ljeta je potrebno redovito četkati psa. Češljanjem se prozračuje krzno, uklanja mrtva dlaka i čvorovi. Četkanje je također prilika da provjeriš ima li ljubimac buhe ili krpelje. Krzno ljubimca služi kao barijera od hladnoće, ali i topline. Ako je ljubimcu jako vruće, odvedi ga kod iskusnog groomera koji će znati kako pravilno ukloniti suvišno krzno i skratiti dlaku tvog ljubimca.

Nikada ne ostavljaj svog psa ili mačku same u parkiranom automobilu. Čak i ako su prozori malo otvoreni nedostatak ventilacije može izazvati toplinski udar. Kad voziš ljubimca ljeti dobro je da uvijek imaš uključen klima uređaj i ne zaboravi mu osigurati vodu. Ako moraš izaći s ljubimcem negdje za vrijeme najveće vrućine nosi ga u transporteru jer će ga zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti.

Ako želiš saznati više o svijetu kućnih ljubimaca te pronaći korisne savjete o zdravlju, prehrani, brizi i njezi, potraži savjete veterinarke Maje Črnjević na YouTube kanalu ZOOCITY-a. Veterinarka Maja otkriva i kako zaštititi svog ljubimca od nametnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.