Eko 03. srpnja 2020.

Trgovci se ne pridržavaju odredbi o plastici, a inspekcija ne reagira

Foto: Zelena akcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica obilježava se 3. srpnja. Tim povodom je Zelena akcija izvela performans ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu , a Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom obratio se novinarima.

 | Author: Zelena akcija Foto: Zelena akcija Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Sukladno odredbama EU propisa, u Hrvatskoj se do 2025. godine potrošnja plastičnih vrećica mora smanjiti 10 puta u odnosu na danas, a plastične vrećice se od prošle godine više  ne smiju dijeliti besplatno (osim tankih za povrće i voće). Također, od sredine iduće godine trgovine moraju s polica izbaciti određene plastične proizvode poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, posudica za hranu te poduzeti i brojne druge mjere.

Jadransko more među tri najzagađenija u Europi

Umjesto da provode mjere, većina trgovaca i industrija slijede primjer inertnog ministarstva, a inspekcija ne reagira na pritužbe građana i građanki. Budući ministar zaštite okoliša mora pokazati odlučnost u borbi protiv zagađenja plastikom, osigurati da zakonski propisi kažnjavaju onečišćivače, stimuliraju proizvodnju održivih alternativa te potiču ponovnu uporabu umjesto jednokratnog korištenja proizvoda”, zaključio je Košak.

 | Author: Zelena akcija Foto: Zelena akcija

U prosincu 2018. godine, Europska Unija je donijela Direktivu za smanjenje određenih plastičnih proizvoda i dala rok državama članicama do srpnja 2021. godine da transponiraju Direktivu u nacionalno zakonodavstvo te osiguraju provedbu konkretnih mjera za smanjenje zagađenja.

Možda te zanima... Tri puta skuplji odvoz otpada u Zagrebu! Aktivisti najavljuju pravnu bitku protiv te odluke Eko

Ministarstvo za zaštitu okoliša trebalo bi preimenovati u Ministarstvo za štetu okoliša

Umjesto da bude ambicioznije od EU, čime bi pokazalo svoju brigu za okoliš i društvo, Ministarstvo okoliša nije učinilo ništa, već nijemo iščekuje krajnji rok za propisivanje mjera. Istovremeno, situacija eskalira, što dokazuje i znanstveno istraživanje o tome da je Jadransko more među tri najzagađenija u Europi. “Ministarstvo zaštite okoliša bi trebalo hitno početi djelovati po pitanju zagađenja plastikom. No s obzirom na dosadašnje iskustvo, ovo bi se ministarstvo trebalo preimenovati u Ministarstvo za štetu okolišu”, komentirao je Košak.

 | Author: Zelena akcija Foto: Zelena akcija

Zelena akcija ovim performansom najavljuje i niz aktivnosti kojima će obilježiti “Srpanj bez plastike” s ciljem edukacije javnosti i vršenja pritiska na donositelje odluka da unaprijede postojeće zakonske propise i ubrzaju provođenje mjera.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.