Eko 12. prosinca 2019.

Tri puta skuplji odvoz otpada u Zagrebu! Aktivisti najavljuju pravnu bitku protiv te odluke

Foto: SLAVKO MIDŽOR (PIXSELL)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova odlučila je da od 1. veljače poskupljuje odvoz otpada. Poskupljenje će biti značajno, fiksni dio cijene za sva kućanstva bez obzira na broj kvadrata iznosit će 68, 57 kuna s PDV-om plus varijabilni dio koji će se dodatno plaćati ovisno o tome koliko će se puta tjedno prazniti spremnici za otpad

Holding još nije rekao koliko bi taj promjenjivi dio iznosio, a budući da se na području Grada Zagreba spremnici prazne dva puta tjedno, to bi moglo iznositi 42 kune. Kada se to zbroji, kako mediji pišu prema prvim izračunima dolazi se do mjesečnog iznosa za odvoz otpada od 110 kuna što će za neka kućanstva biti i tri puta skuplje. U svakom slučaju novo poskupljenje znači da će bez obzira živi li netko u stanu od 30 ili u kući od 300 četvornih metara, mjesečno mora platiti minimalno 68,57 kuna plus varijabilni dio.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić pokušala je opravdati troškove objašnjenjem da je Čistoća prije dolazila samo po miješani komunalni otpad, a sada dolazi dva puta tjedno po papir, dva puta po plastiku, četiri puta po biootpad i dva do tri puta po miješani komunalni otpad te da se u skladu s tim mora povećati i cijena tih usluga. U dio vezan za fiksne troškove koje će građeni plaćati 68, 57 kuna spadaju troškovi prikupljanja i odvoza svih reciklabilnih sirovina, pražnjenja i održavanja reciklažnih dvorišta i zelenih otoka, uporabe otpada, kamiona i cijena goriva, satnica djelatnika i amortizacije.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najavljuju kazne, a i sami bi mogli biti kažnjeni

Na varijabilni dio cijene utječu sami građani jer ovisi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca, dok bi cijenu po litri otpada određivao pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga "Čistoća". Naravno, da postoji problem i oko plaćanja tog varijabilnog dijela usluge o kojem je Tomislav Tomašević, zastupnik u Gradskoj skupštini iz platforme Zagreb je NAŠ, rekao: "Ako živimo u stanu, jedan susjed može više izdvajati otpad, a drugi ne, opet će obojica isto plaćati. A i kazne nisu dobro regulirane. Primjerice kazna za papir koji je prljav zbog ulja, a nalazi se u kanti za papir je 800 kuna i plaćaju je svi stanari bez obzira tko ga je bacio."

Zanimljivo je i da Grad Zagreb najavljuje nove cijene i kazne za nepropisno bacanje otpada, a da uopće još nije osigurao kontrolu nad kontejnerima. Kako piše 24 sata Državni inspektorat je 3. prosinca poslao Zagrebu naredbu da u roku od 90 dana ukloni nepravilnosti i uspostavi Evidenciju o preuzetoj količini otpada. Od upućenih izvora 24 sata je doznao da Čistoća ne bi trebala naplaćivati usluge ako nema uveden sustav evidencije. Ako se to ne uredi, Zagreb će dobiti kaznu, a građani neće morati plaćati račune Čistoći.

Možda te zanima... Ključne točke zbog kojih razvrstavanje otpada u Zagrebu ne funkcionira Eko

Sustav naplate trebao bi se temeljiti na načelu "plati koliko baciš"

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene Akcije Na odluku o poskupljenju burno su reagirale mnoge udruge, a među njima i Zelena akcija koja je na svojim stranica objavila priopćenje s naslovom "Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!" u kojem su najavili da će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaustavili realizaciju ovih štetnih i nepravednih izmjena. "Izmjene su suprotne temeljnom zakonskom načelu 'plati koliko baciš', koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana i građanki. Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu koju gradonačelnik Bandić koristi kao izgovor za ovo drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati ove izmjene", stoji u priopćenju Zelene akcije iz koje poručuju:

"Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima i građankama ne osigura kvalitetan  i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju udruge. Pozivaju Grad Zagreb da povuče ove izmjene i Odluku izmijeni na način da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada."

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.