Eko 10. lipnja 2019.

Što učiniti da začini u teglicama kupljeni u supermarketu ne uvenu?

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ideja o kupnji svježeg začinskog bilja poput peršina i mente u teglama sa zemljom zvuči fantastično jer su tako ti mirisni dodacima jelima uvijek pri ruci i sadrže svu svoju esenciju. Ali, kao da je to već pravilo, čim tegla sa začinima stigne u kuhinju oni uvenu. Otkrivamo kako to možeš promijeniti.

Freddie Blackett, suosnivač portala Patch koji je specijaliziran za njegu i uzgoj biljka objašnjava: "Ako si ikada kupila u supermarketu lijep grmoliki začin u tegli sa zemljom te ga potom donijela kući i ustanovila da je većina njegovih listova požutjela sigurno si bila ljuta i pitala se zašto ti začini ne uspijevaju. Najčešći razlog je premala tegla i nedovoljno hranjivih tvari za biljku.

Obično se u jednu teglicu posije više sjemenki iz kojih izraste nekoliko biljka pa im uslijed toga nedostaje hranjivih tvari. Zato ih je potrebno presaditi u posebne tegle. Prilikom presađivanja potrebno je pažljivo međusobno odvojiti biljke kako bi se korijen što manje oštetio. U zemlju je dobro dodati i hranjivi supstrat te treba odabrati teglicu s rupicama na dnu kroz koju višak vode može lako iscuriti, a korijen biljke dovoljno duboko ukopati u zemlju tako da može crpiti hranjive tvari."

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Blackett savjetuje da se presađena biljka dobro zalije prvi put, ali da je prerevno zalijevanje jedan od glavnih razloga zašto začinsko ne uspijeva. "Potrebno je bilje redovito zalijevati, ali ne previše i ne prečesto", napomenuo je i objasnio kako pružiti potrebnu njegu začinskom bilju koje se najčešće uzgaja u kući:

Bosiljak Možda te zanima... Začini jela bosiljkom jer jača imunitet i usporava starenje Hrana
  • Bosiljak - uvijek se zaljeva ujutro i potrebno je da je najmanje četiri sata dnevno izložen suncu. Na mjestu gdje mu se otrgnu listići narastu novi, ako je list pravilno otkinut i, ako je biljka zdrava.
  • Peršin - voli osunčan prostor, dok raste potrebno ga je često zalijevati, kasnije rjeđe.
  • Ružmarin - voli biti na suncu i potrebno ga je okretati kako bi bio osunčan sa svih strana. Zemlja mu treba biti umjereno vlažna.
  • Majčina dušica - traži puno topline i sunca, ne podnosi vlagu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.