Eko 08. svibnja 2014.

Što je istinski osobni aktivizam?

Cvijece-Zena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želimo li zaista više od površnih i kozmetičkih promjena u svijetu u kojem živimo neophodno je mijenjati naše svakodnevne navike. Svojim svakodnevnim izborima u prehrani, piću, higijeni i njezi tijela, uma i duha ne odlučujemo samo o vlastitom stanju i zdravlju već i o stanju okoliša tj. Planeta na kojem živimo

Često vidimo transparente koji dramatično upućuju “Spasite zemlju” ili “Save the Earth”, no istina je da u stvari trebamo spasiti sebe (“Save us”)! Zemlji će bez nas vrlo brzo biti odlično, oporavit će se od svih zagađenja, pročistiti i nastaviti svoj neizbježni put prema magično privlačnom suncu. Mi se, u međuvremenu, osim što stvaramo ogromne količine smeća oko nas i sami, zahvaljujući vlastitoj neumjerenosti i konzumiranju svega i svačega, pretvaramo u pokretne deponije smeća (ili kako je to bez uvijanja George Oshawa znao reći: '' Gospođo, Vi ste obična kanta za smeće'' ). Pretilost napreduje takvom brzinom da humanoidi sve više sliče na teže pokretne, male ekološke incidente ili katastrofe.

Ugrožavaš li zdravlje svojom omiljenom namirnicom?

S druge strane ono što kupujemo može uništavati okoliš pri uzgoju, preradi, pakiranju i slično. Isto tako određeni proizvodi koje konzumiramo financiraju industriju oružja pa ponekad niti sami nismo svjesni da konzumirajući omiljenu namirnicu ne samo što ugrožavamo vlastito zdravlje već doprinosimo otvaranju novih ratišta. Jer ono što se proizvodi mora se i prodati, a kada se proizvodi puno oružja, ono se mora negdje i koristiti, zar ne?

Osviješteni potrošač

Naravno da konzumerizmu, industriji i sveopćem kaosu ne odgovara osviješteni potrošač. Onaj koji pažljivo bira što kupuje, provjerava ima li proizvod markicu “organskog” ili još dodatnu markicu “fair trade”. Osviješteni potrošač zna da je njegova kupnja puno više od razmjene novca za robu. Svaka kupnja izaziva domino efekt i može se pozitivno ili negativno odraziti na stanje okoliša, a onda i posljedično na stanje našeg zdravlja i kvalitetu življenja.

U zadnje vrijeme postalo je popularno ne priznavati nastojanja poljoprivrednika, poduzeća, proizvođača, pojedinaca i grupa koji nastoje proizvoditi organske proizvode. Plasiranje informacija kako je to sve velika prijevara doprinosi s jedne strane naslađivanju onih koji se teško nose s činjenicom da zaista postoje ljudi koji svojim životnim uvjerenjima i nastojanjima žele činiti pozitivan utjecaj i razliku u svijetu. Proglasimo li ih jednostavno sve muljatorima, poručujemo masama da se nema smisla truditi tražiti za sebe i djecu bolje jer “u stvari nema razlike između konvencionalnih i organskih proizvoda.

Jednostavna pitanja

No, onaj koji već jede organsko jako dobro zna razliku. Razliku zna i njegov želudac, probava, jetra, koža i cijeli organizam, a i nepce uživa u većoj punoći okusa. Kada se doda činjenica da organski uzgoj ne uništava rizične zalihe pitke vode, ne uništava tlo već dapače potiče bioraznolikost onda je to kupnja koja i te kako čini dramatičnu razliku. Stoga, nisu bitne parole, velike izjave, politička obećanja i dugogodišnji planovi, već ona ogoljena i jednostavna pitanja poput:

  • Što jedeš za doručak?
  • Koji deterdžent koristiš u svojoj kupaonici?
  • Što piješ?
  • Što stavljaš na svoju kožu?

Istina jest: što jedeš, piješ, kupuješ, misliš i govoriš je poligon osobnog vježbanja slobode…..područje na kojem si jedini i neprikosnoveni gospodar…… Stoga nemoj biti ljubitelj prirode, - budi priroda!

Još kolumni potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.