Eko 20. srpnja 2023.

Održan Srpanj bez plastike u Art parku

zelena akcija
Foto: Zelena akcija Srpanj bez plastike u Art parku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zelena je akcija u suradnji s Art Parkom Zagreb još jedno srpanjsko popodne provela na Ribnjaku gdje je održala edukativni događaj u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”. Cilj je bio osvijestiti građane i građanke o problemu prekomjerne proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike.

Program se sastojao od izložbe razglednica naziva Plastika naša svagdašnja, performansa Žongliranje kružne ekonomije, edukativnog kviza o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama za ponovnu uporabu te projekcije filma Priroda: Sva prava pridržana. Izložba razglednica je uključivala suvremene - plastikom kontaminirane - inačice poznatih slika koje dočaravaju sveprisutnost plastičnog otpada. Tako su se na njima našla sljedeća djela: American Gothic Granta Wooda, inačica s plastikom nazvana American Plastic, kultna slika Na terasi Vaska Lipovca nazvana Plastika na obzoru, The Son of Man Renéa Magrittea nazvana Sin plastike, Doručak na travi Édouarda Maneta nazvana Doručak međ' plastičnim smećem, Dolazak Hrvata Otona Ivekovića nazvana Dolazak plastike u zemlju Hrvata, Rođenje Venere Sandra Botticellija nazvana Rođenje kulture bacanja.

Razglednice je izradila Aktivistička grupa Zelene akcije i bile su otisnute u dovoljno primjeraka kako bi ih posjetiteljice i posjetitelji mogli slobodno uzeti te na taj način dalje širiti svijest o potrebi rješavanja problema zagađenja plastikom. U 19 sati započeo je spektakularan umjetnički perfomans Žongliranje kružne ekonomije u produkciji Aktivsitičke grupe. Glavni lik, Jura, isprava je fasciniran tempom kojim se kreće konzumerističko društvo u kojem se proizvodi u jednokratnoj plastičnoj ambalaži stalno, iznova i mahnito kupuju, konzumiraju brzo, žestoko, robotski i bez previše razmišljanja. Jura u nekom trenutku postane nesretan promatrajući otpad koji se, usprkos bacanju u ispravnu kantu, nastavlja gomilati.

eko Možda te zanima... 'Hrvatska po pitanju recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe među najgorim zemljama u EU-u' Eko

Performans o kružnoj ekonomiji

Potom ugleda osobu na biciklu koja koristi višekratne bočice za vodu i zna s njima žonglirati pa se zainteresira za učenje i promjenu. Međutim, do promjene dolazi sporo budući da s jednokratnim proizvodima ne uspijeva žonglirati, odnosno vrtiti ih u krug - kao što u stvarnosti naprosto nije moguće uključiti jednokratne plastične proizvode u shemu kružne ekonomije. Tek kad mu osviještena biciklistkinja pokaže da se uprljano suđe ne baca, već se može ponovno oprati i koristiti i kad ju posluša, Jura uspijeva sa “žongliranjem kružne ekonomije”. Uz sve to, žonglere pogledom prati pohlepan prodavač iz trgovine Kupi! Kupi! Kupi! koji postaje ogorčen u trenutku kada Jura počinje odbijati njegove proizvode te na kraju shvaća da i on mora mijenjati svoju štetnu praksu, ako ne želi izgubiti profit.

jadran Možda te zanima... Ribolovni alati velika prijetnja održivosti Jadrana Eko

Stoga zamijeni svu jednokratnu ambalažu višekratnom koju će potom Jura i biciklistkinja, sretni, osviješteni i upotpunjeni, bez problema kupiti, konzumirati i vratiti u trgovinu kako bi se ona ponovno napunila. Nakon maštovitog performansa s cirkuskim elementima, dobro poznati kviz o jednokratnoj plastici ove godine okupio je čak devet timova koji su se u dva bloka natjecali u znanju o krizi zagađenja jednokratnom plastiko, ali i rješenjima. Ovogodišnji pobjednički tim osvojio je paket vrijednih nagrada: višekratne šalice za kavu za van, bočice za vodu, višekratne posude za jelo i menstrualne čašice. Utješna nagrada bile su tekstilne vrećice i primjerici Aktivističke kuharice pa nitko nije otišao praznih ruku.

Večer je završila projekcijom filma Priroda: Sva prava pridržana redatelja Sebastiana Muldera koji počinje rečenicom “moje su plastične biljke umrle jer se nisam pravio da ih zalijevam”. Film je poslužio kao prava estetska poslastica za kraj dana, a njime smo istraživali suvremeno poimanje prirode i do koje mjere umjetna priroda može zamijeniti onu stvarnu.

superćelijska oluja Možda te zanima... Superćelijske oluje su najrazorniji oblik oluja, zašto postaju sve češće? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.