Eko Eko dom 28. ožujka 2018.

Sprej protiv prašine koji dezinficira, a ne sadrži štetne sastojke

Sprej-630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja su pokazala da kronična izloženost prašini može dovesti do hiperstimulacije imunološkog sustava i razvoja alergija te astme i nakupljanja toksina u organizmu. Može potaknuti spomenute tegobe osobito kod djece koja su genetski predisponirana za spomenute zdravstvene teškoće.

Prašina nije samo neugodna, nego je i nezdrava. Sadrži sitne čestice ljudske kože, razgrađene ostatke insekata i životinjskog krzna (ako imaš ljubimce), ali i komponente zbog kojih se treba zabrinuti poput olova i arsena. Prašina je poput žive povijesti kuće, a mnogi  materijali koji se koriste u gradnji domova (osobito danas) doprinose skupljanju veće količine prašine u kućanstvu. Istraživanja su pokazala kako tragovi određene kemikalije mogu godinama ostati u zatvorenom okruženju.

Osnovni sastojak za dezinfekciju

"Da bi se napravio sprej koji ne samo da čisti nego i dezinficira namještaj te 'hrani' drvo treba ti nekoliko sastojaka koje sadrži gotovo svako kućanstvo", otkriva Katie, autorica portala Wellness Mama koji je pokrenula u želji da s drugim ženama i majkama podijeli svoje ideje i recepte za eko dom i nastavlja:

"Ocat je jedan od onih prirodnih sredstava za čišćenje koje se mogu koristiti za sve, od njege kose do rublja. Iako ocat nije moj prvi izbor kao sredstvo za čišćenje zbog mirisa za ovaj je recept je najbolji izbor. Ocat lako otklanja prljavštinu na bilo kojoj površini bez potrebe za ribanjem i ima dezinfekcijska svojstva, a pritom ne oštećuje tretirani materijal. A postoji i način da mu se oblaži miris."

Ocat630_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Katie je objasnila kako napraviti narančasti ocat s mirisom citrusa:

  • Stavi kore od jedne naranče u staklenku i zalij ju s ocatom
  • Neka odstoji najmanje dva tjedna
  • Ocat će razviti lijepu narančastu nijansu, a miris će mu biti više po citrusnom voću, nego octu
  • Ako nisi ljubiteljica mirisa naranče, možeš koristi grejp, limun ili mandarine

Odabir esencijalnih ulja

"Odabrala sam eterična ulja limuna i cedrovine zbog njihovih svojstava te zbog mirisa. Ulje cedra ima smirujući učinak, ali sadrži i snažna antiseptička, antibakterijska i protugljivična svojstva. Ulja daju sjaj drvetu, a ujedno ga štite i hrane. Kao bazna ulja koristim suncokretovo i li maslinovo ulje, odnosno dobro je bilo koje na kojem kuhaš", kaže Katie.

Ulja_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Jednostavan, prirodni sprej za prašinu pogodan za čišćenje i hranjenje drva

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • ½ šalice octa (orange-infused za dodatnu snagu i mirisno čišćenje)
  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 10 kapi eteričnog ulja limuna
  • 5 kapi eteričnog ulja cedra

Upute za pripremu:

  • Ulij vodu i ocat u bočicu za prskanje
  • Dodaj ulje i eterična ulja.
  • Zatvori bocu i dobro ju protresi
Možda te zanima... Test tjedna: Probali smo trik za brzo i prirodno čišćenje kamenca Eko Možda te zanima... Kistovi za make up: Najbolja prirodna otopina za njihovo čišćenje Ljepota i relax

Upotreba i čuvanje

  • Upotreba: Na mekanu krpu stavi tekućinu i obriši namještaj. Prašina i prljavština će nestati, a ostat će lijep sjaj.
  • Savjet: Budući da ovaj recept sadrži ulje, nije ga poželjno stavljati na nehrđajući čelik, granit, staklo ili zidove. Također se ne preporučuje upotreba na antiknom namještaju.
  • Čuvanje: Eterična ulja su moćna, stoga je mješavinu najbolje čuvati u staklenoj boci, kako ju ulja ne bi oštetila. Prije svake upotrebe protresi bocu.

Istraživanja o utjecaju kemijskih sredstava za čišćenje na dišni sustav

Istraživanja su pokazala da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

"Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentiran, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom utjecaju. Bojimo se da ove kemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama", objasnila je profesorica dr. Cecile Svanes sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, a piše britanski Express.
 
Muškarci koji su čistili istim tipom proizvoda nisu imali takav pad kapaciteta pluća kao žene. "Čišćenje kemikalijama vrlo vjerojatno uzrokuje znatnu štetu na plućima. U većini slučajeva korištenje sprejeva je nepotrebno jer se pri čišćenju najviše koriste mokre krpe od mikrofibre", izjavila je profesorica Cecile Svanes sa Sveučilišta u Bergenu.
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.