Eko 13. prosinca 2023.

COP28: Postignut sporazum o prelasku s fosilnih goriva na druge vrste energenata

Foto: AMR ALFIKY/ REUTERS Adnan Amin, ministar industrije i tehnološkog razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata i predsjednik COP28, Sultan Ahmed Al Jaber, i generalni direktor COP28 Majid Al Suwaidi, aplaudiraju postignutom sporazumu na skupu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 8 u Dubaiu 13. 12. 2023.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

UN-ova konferencija o klimi COP28 u srijedu je odobrila sporazum koji će po prvi put potaknuti zemlje na prijelaz s fosilnih goriva kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena.

Predstavnici gotovo 200 zemalja složili su se u srijedu da će početi smanjivati globalnu potrošnju fosilnih goriva kako bi spriječili najgore učinke klimatskih promjena, što je prvi sporazum te vrste koji signalizira konačni kraj naftnog doba. Dogovor sklopljen u Dubaiju nakon dva tjedna teških pregovora trebao bi poslati snažan signal ulagačima i kreatorima politike da je svijet sada ujedinjen u svojoj želji da napusti fosilna goriva.

Znanstvenici kažu kako je to posljednja nada da će biti spriječena klimatska katastrofa. "Ovo je prvi put da se svijet ujedinio oko tako jasnog teksta o potrebi prelaska s fosilnih goriva", rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide o sporazumu.

Više od 100 zemalja snažno je lobiralo da u sporazumu bude "postupno ukidanje" upotrebe nafte, plina i ugljena, ali su naišle na snažno protivljenje skupine proizvođača nafte OPEC predvođene Saudijskom Arabijom, koja je tvrdila da svijet može smanjiti emisije bez napuštanja specifičnih goriva.

Kralj Charles Možda te zanima... Do kraja ove godine doseći ćemo zagriajvanje od 1,4 stupnja Celzija Eko

Ta je bitka gurnula konferenciju u produžetke u srijedu. Sada kada je dogovor postignut, zemlje su odgovorne za ispunjenje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja. Dogovor poziva države na "prijelaz s fosilnih goriva u energetskim sustavima" kako bi se postigla nulta emisija do 2050. 

 | Author: Sebastian Rau/DPA Foto: Sebastian Rau/DPA

Također je uključen cilj utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. i udvostručenje tempa energetske učinkovitosti tijekom tog razdoblja. Predsjednik COP28 Sultan al-Jaber pozdravio je postignuti klimatski sporazum nazvavši ga "povijesnim paketom" mjera koji nudi "snažan plan" da se nadohvat ruke održi cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja planeta do 1,5 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

cop28 Možda te zanima... COP28 ušao u produžetke zbog izostanka jasne formulacije o fosilnim gorivima Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.