Eko 30. kolovoza 2019.

Sônia Guajajara, ekološka aktivistica za svoju Amazonu

Foto: Instagram/Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sônia Guajajara iz plemena Guajajara rođena je 1974. godine u selu Maranhaou unutar amazonske prašume i jedna je od najznačajnijih ekoloških aktivistica u svijetu.

Prepoznata je u svijetu po neustrašivom aktivizmu i obrani domorodačkih i okolišnih prava, bez obzira na velike pritiske čelnih ljudi Brazila. Studirala je na poljoprivrednom fakultetu u Minas Geraisu i nastavila školovanje na Federalnom sveučilištu Maranhão. Bila je kandidatkinja Socijalističke liberalne stranke (Socialism and Liberty Party) za Vladu zajedno s Guilhermeom Boulosom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

É um absurdo que enquanto a Amazônia arde em chamas, está em pauta hoje na Câmara em reunião extraordinária a PEC 187, que autoriza o arrendamento de terras indígenas para mineração e agronegócio. A ganância não tem limites! Precisamos que todos nos ajudem na mobilização. Temos que colocar um freio nessa sanha destruidora. A vida do planeta depende de nós. A mãe terra é a mãe de todas as lutas. Nos ajude, faça a sua parte, se mobilize! It is absurd that while the Amazon is on fire, today Brazil’s Congress is discussing a constitutional amendment that would authorize the leasing of indigenous lands to mining companies and agribusiness. Their greed is without limits! We need everyone to join us in mobilizing. We have to put the breaks on their destructive rage. Life across the whole planet depends on us! The struggle for Mother Earth is the mother of all struggles. Help us, do your part, mobilize and get organized! #PrayForAmazon #SosAmazonia #SoniaGuajajara #ApibOficial #CoiabAmazonia

A post shared by Sonia Guajajara (@guajajarasonia) on

Organizirala je niz demonstracija za podršku prava domorodačkog stanovništva u Brazilu i omogućila sastanak autohtonih vođa s tadašnjom predsjednicom Brazila Dilmom Rousseff 2013. Guajajara je vođa Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (Artikulacija autohtonih naroda Brazila), organizacije koja predstavlja oko 300 etničkih grupa u Brazilu.

Guajajari je sudjelovala u dokumentarnom filmu Guardias da Floresta, dala je intervjue za razne časopise i TV emisije, dobila je nekoliko nagrada i priznanja, među njima, Orden za kulturne zasluge brazilskog Ministarstva kulture, Medalju Centra za promicanje prava građana i obranu ljudskih prava. Godine 2015. dobila je Medalju časti Vlade države Maranhão zbog suradnje s vladinim agencijama tijekom razdoblja požara u teritoriju Araribóia.

Za najnovije požare koji su poharali Amazoniju optužila je predsjednika Brazila Jaira Bolsonara za uništavanje prirode. Izjavila je: "Svoja tijela i život izložit ćemo kako bismo spasili prašumu. Desetljećima upozoravamo na uništavanje Amazone, ako se ovo ne zaustavi, buduće generacije živjet će u sasvim drugačijem svijetu. Predatorsko ponašanje zbog resursa, predsjednika Bolsonara potiče nasilje nad majkom prirodom i domorodačkim stanovništvom."

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.