Eko 12. kolovoza 2015.

Poštenjem ojačaj socijalno zdravlje

Soc-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naše zdravlje očituje se i u ostvarivanju odnosa s drugima. Socijalnu razinu našeg zdravlja također obilježavaju tri najvažnije osobine: odgovornost, svijest o mogućnosti izbora te poštenje. Biti odgovoran znači imati sposobnost odgovoriti na ono što se događa. U našem društvu i odgoju odgovornost se često miješa s osjećajem krivnje pa se često osjećamo zbog nečega 'krivi'

Mogućnost kreiranja vlastitog života

Biti odgovorna znači prihvatiti činjenicu da imamo mogućnost kreiranja vlastitog života. Sposobni smo unositi promjene u svoj život kada nešto ne funkcionira i tražimo izlaz i/ili rješenje u određenoj situaciji. Ne okrivljavamo druge za ono što nam se događa niti očekujemo od drugih da budu rješenje naših izazova. Traženje krivca za ono što nam se događa u životu produžuje nađu vlastitu agoniju, ne možemo se maknuti iz začaranog kruga a i svi oko nas su zahvaćeni tom istom agonijom. Kada smo odgovorni duboko smo svjesni da svađu/konflikt itd. ne započinje ona druga osoba, tko god da to bio, već ranjeni dio nas.

Druga osobina dobrog socijalnog zdravlja je svijest o mogućnosti izbora. Svakodnevno možemo izabrati što mislimo, što govorimo, što jedemo, što pijemo, što stavljamo na sebe i što radimo sa svojim tijelom. To je nevjerojatno važno područje vježbanja osobne moći. Tako u svom životu imamo glavnu, a ne sporednu ulogu, svjesni smo da smo u isto vrijeme mala jedinka i jedna od nekoliko milijardi na Planetu, ali da u isto vrijeme naši izbori čine bitnu razliku i u našem životu, a onda i u životima drugih.

Edukacija je putovanje u sebe

Da bismo maksimalno živjeli tu svijest o mogućnosti izbora neophodno je educirati se. Edukacija, pri tom, nije skupljanje informacija na internetu, već putovanje, prvenstveno u sebe, a ne izvan sebe, naše jedinstveno iskustvo. Svaki puta kada razgovaramo imamo mogućnost izabrati kakve će naše riječi biti, kojim ćemo ih tonom izgovoriti. Jednom kad to osvijestimo naš život dobiva potpuno drugu dimenziju i otvaraju se vrata 'raja'. Alberto Villoldo je rekao: "Raj nije mjesto, to je moždano stanje."

Teži pokazatelj zdravlja na socijalno razini je poštenje, na prvom mjestu prema samom sebi. Kada smo dobrog zdravlja onda se odvažno suočavamo s osobnim izazovima. Danas je uobičajeno da očekujemo da bi se stvari trebale lako odvijati u životu i ljutimo se kad nije tako. No, neke stvari u životu možda jesu jednostavne no nitko nije obećao da će biti i da treba biti lako. Na kraju krajeva kako ćemo rasti i postojati bolji bez teškoća. 

Očuvaj zdravlje na socijalnoj razini

Naravno, nitko nije blesav da ih priziva (iako i tu ima izuzetaka), ali kada nam se već događaju zašto ne bismo učili iz tih izazova i postajali bolji. Biti poštena znači biti dosljedna i dostojanstvena, imati vlastiti integritet i usuditi se reći i zastupati ono što znamo da je istinito i ispravno bez obzira što će pri tome netko misliti o nama. Kada se trudimo udovoljiti svima i svidjeti svima gubimo svoj integritet, poštenje da time i vlastito dostojanstvo.

Kada se trudimo očuvati zdravlje na socijalnoj razini, kada se ponašamo odgovorno, svjesni smo mogućnosti izbora i posljedica koje naši izbori imaju te pošteno istupamo jačamo vlastitu vitalnost i zdravlje a to se odražava i na druge razine našeg zdravlja, npr. imamo bolji apetit, bolje spavamo, imamo više energije ako govorimo o utjecaju na fizičku razinu zdravlja. Dobro zdravlje na socijalnoj razini utjecat će i na psihičku razinu našeg zdravlja, bolje ćemo pamtiti, s više humora svemu pristupati te jačati vlastiti fokus na bitne stvari.

U sljedećem nastavku doznaj o znakovima zdravlja na duhovnoj razini.

Pročitaj još kolumni Jadranke Boban Pejić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.