Eko 24. kolovoza 2021.

Slonica Lanka koja pokazuje znakove psihoze ipak ostaje na Brijunima

Foto: Damir Skok/Facebook Slonicu Lanku na Brijunima je posjetio upravitelj Zoološkog vrta u Zagrebu Damir Skok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno smo pisali o slonici Lanki s Brijuna koja u zatočeništvu pokazuje znakove psihoze. Priča je kako piše 24 sata dobila nastavak te je slonicu posjetio Damir Skok, upravitelj Zoološkog vrta u Zagrebu i objasnio zašto nije dobro da se slonica premješta bilo gdje, na to su opet reagirali Prijatelji životinja.

Podsjećamo:

Prijatelji životinja pisali su kako se Lanka koju je Tito dobio na poklon prije više od 40 godina jedva održava na rubu zdravog razuma. Slonica je viđena kako hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza te odbija susret s posjetiteljima. Posebno je zabrinjavajuće što je slonica prije 11 godina ostala sama kada je izgubila životnog partnera Sonnyja, a kako se radi o vrlo društvenoj životinji koja zahtjeva društvo drugih jedinki iste vrste, Prijatelji životinja dodaju da je teško zamisliti kakve sve bolove i patnju uzrokuje boravak u samici.

Životinje poput slonova u prirodi šetaju područjem većim od pet tisuća kilometara kvadratnih dok je prema Veterinarskoj inspekciji Lanka "zadovoljna" u 2 tisuće metara kvadratnih. Divlje životinje koje su zatvorene u mali prostor brzo počinju pokazivati znakove psihoze.

Prijatelji životinja apelirali su na svom Facebook profilu da se u oslobađanje nesretne slonice uključimo svi: "Molimo vas, pišite Ministarstvu poljoprivrede na kabinet@mps.hr, Vladi Republike Hrvatske na gradjani@vlada.hr i nacionalnom parku na brijuni@np-brijuni.hr i pomozite da Lanka posljednje godine svog života doživi u uvjetima kakve zaslužuje svako živo biće".

 

Nemoguće je premjestiti Lanku, dobit će novu nastambu

Nismo uspjeli doznati je li se ravnatelj Skok odazvao tim apelima (na njegovom FB profilu s kojeg su i fotografije ovdje objavljene piše da je bio u posjetu životinjama na Brijunima). Kako pišu 24sata ravnatelj Skok je iznio sljedeće zaključke o slonici Lanki:

"Bio sam danas kod nje, zdrava je i sretna. Bio sam i prije kod nje, odmah me prepoznala. Počeli su procesi povećanja njene nastambe, micat će se nepotrebne ograde i sve preurediti. Mi surađujemo s ljudima u parku i tamo smo prvoklasno da ih naučimo i podijelimo savjete oko nastambe, prehrane i brige. Slonica Lanka ima 49 godina i cijeli život je provela u Hrvatskoj, nakon što je mužjak Sonny umro prije 10 godina od tada je sama u nastambi.

 | Author: Damir Skok/Facebook Foto: Damir Skok/Facebook

Nakon toliko vremena, nemoguće ju je prebaciti negdje i staviti u kavez s drugim slonovima. Nemoguće je da bude sa drugim slonovima u njenim godinama, jednostavno se ne bi slagali i završilo bi pogubno. Nije moguće ni da ju se transportira po mom mišljenju jer je cijeli život ovdje, prepreke su pad imuniteta, može dobiti herpes, promjena klime isto utječe na nju. U njenim godinama sve te značajke mogu biti pogubne za nju i zato joj se povećava i preuređuje nastamba kako bi joj olakšali život ovdje", objasnio je Skok i dodao kako mu slonica izgleda sretno i zdravo, piše 24sata.

Komentar Prijatelja životinja na Skokov posjet Lanki na Brijunima

"Za očekivati je da predstavnik ustanove koja sama drži divlje životinje u zatočeništvu podržava daljnje zatočavanje slonice Lanke na Brijunima, no to ni najmanje nije jamac njezine sreće niti se time njezina situacija promijenila. Postoje neutralni stručnjaci koji mogu procijeniti može li slonica Lanka dobiti šansu za kvalitetniji život, da ne ostane sama do kraja života i bude preseljena u znatno bolje uvjete. Oni mogu procijeniti isplati li se rizik kao i na koji način je moguće izvesti kako transport tako i združivanje s drugim slonovima. To je složen proces o kojem se ne mogu olako davati mišljenja, ali svi koji žele njezinu stvarnu dobrobit zauzet će se za njeno preseljenje ili barem da se krene u realizaciju u tom smjeru te da se preispitaju sve opcije. Došlo je vrijeme kada zatočavanje divljih životinja nije više opravdano. Logično je da slonici Lanki nikad nije ni bilo mjesto na Brijunima niti u Hrvatskoj i da se ta greška treba ispraviti. Zoološki vrtovi nisu dobra mjesta za životinje čak i kada se trude dati barem malo bolje uvjete za životinje koje u njima fizički i psihički pate. Utočišta ne razmnožavaju životinje i funkcioniraju na potpunom drugačijem principu, njima je na prvom mjestu dobrobit životinja i u suštinu im je cilj imati što manje životinja i dati im što bolje uvjete. Utočišta sama govore kako uvjeti koje im ona pružaju nisu zadovoljavajući, ali da su daleko bolji od uvjeta u zoološkim vrtovima te da njima životinje nisu objekti za ljudsku razonodu, međusobnu trgovinu i profit. Hrvatskoj bi služilo na čast da pruži šansu slonici Lanki i pridruži se mnogim zemljama koje su oslobodile slonove iz zatočeništva cirkusa i zooloških vrtova. Očekujemo da Uprava nacionalnog parka Brijuni, ako im je zaista stalo do slonice da nam se jave kako bi ih spojili sa stručnjacima i udrugama iz inozemstva koji nude pomoć u preseljenju i davanju boljih uvjeta slonici Lanki te molimo sve zainteresirane za zaštitu divljih životinja da odvoje pet minuta na posjet stranici www.zaobidi.net.

Udruzi Prijatelji životinja svake godine stižu dojave turista i posjetitelja NP Brijuni koji su zabrinuti i zgroženi uvjetima u kojima se slonica Lanka nalazi te nas mole za pomoć i reagiranje kako bi se slonica preselila u utočište i imala bolje uvjete za život. Uvjeti u kojima slonica živi su sami po sebi loši iz razloga što živi sama, a slonovi su društvena bića koja žive u krdima. Osim toga živi u  zatočeništvu, a ne u svom prirodnom staništu što je već samo po sebi primjer nehumanog držanja divlje životinje, neovisno o svim igračkama koje ima, bazenu i grijanju nastambe zimi. Neupitno je da je slonica razvila zoohozu koja se javlja i kod svih drugih životinja koje cijeli svoj život provode u zatočeništvu kao što su i zoološki vrtovi. Samim time što nema privatnost jer je svakodnevno okružena različitim ljudima koji je žele fotografirati ili dirati, tjelesne i mentalne funkcije koje bi obavljala u prirodi okružena članovima svog krda su joj u potpunosti oduzete, hrana koju dobiva je skroz različita od one kojom bi se hranila u prirodi kao i status u krdu koji bi prirodno imala, a koji s obzirom da je sama nema, jasni su znakovi nehumanih uvjeta. Bilo koja životinja koji živi u zatočeništvu bez obzira kakve joj mi uvjete pružili oni će uvijek biti nehumani jer ništa ne može zamijeniti njihovu slobodu i prirodno stanište. To što je veterinarska inspekcija utvrdila da je dobrog gojnog stanja samo zapravo znači da nije gladna, ali ne znači da joj je dobro.

Pregled veterinarskog inspektora je potvrdio da slonici smještaj u zatočeništvu ne može zamijeniti prirodno stanište: 'Naravno da, smještaj životinja u zatočeništvu, unatoč nastojanjima da prostor i nastambe oponašaju, u što većoj mjeri, prirodno stanište udovoljavajući najnovijim spoznajama o biologiji vrsta i načinu držanja, ne može zadovoljiti biološke i etološke potrebe životinje na način kao što je to u prirodnom staništu. U tom kontekstu, a s obzirom da slonovi žive u krdima od 10 - 30 jedinki, a u potrazi za hranom dnevno prelaze velike udaljenosti, njihovo držanje u zatočeništvu ne može osigurati jednaku razinu dobrobiti kao što životinje imaju u svom prirodnom staništu.' Ova izjava iz nalaza veterinarske inspekcije dovoljno govori i sama za sebe.

Ne samo da je Udruga apelirala već i građani koji žele da se slonica premjesti u utočište jer ne bi trebala ni biti na Brijunima, a ni u Hrvatskoj. Nažalost očitovanje od uprave parka nikada nismo dobili. Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi financijski i logistički pomogli oko transporta kako bi se slonica premjestila u utočište za slonove Elephants' Haven sanctuary u Francuskoj, no uprava parka za sada nema planova niti volje za tim. Apsurdno je da zapravo mi moramo alarmirati po pitanju držanja slonice umjesto NP Brijuni koji bi trebali kontaktirati nadležna državna tijela da im pomognu transportirati slonicu i odvesti je u utočište gdje će imati bolje uvjete za život. Osim što je održavanje stalni trošak za upravu parka još je i sramota cijelog NP Brijuni jer nitko ne dolazi gledati nacionalni park zbog slona već njegovih prirodnih ljepota i autohtonih biljnih i životinjskih vrsta koje tamo žive. Turisti umjesto da uživaju u ljepotama NP Brijuni gledaju zatočenu tužnu i depresivnu slonicu koja boluje od psihoza i potreseni prizorom apeliraju na nas da ju spasimo. Smatramo da upravo uprava NP Brijuni treba poduzeti sve kako bi čim prije slonica bila premještena u utočište.

Pravilnik vezan za zoološke vrtove star je 15 godina i nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine. Cijela situacija je apsurdna jer nije donesen novi pravilnik koji bi trebao biti usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja. No kakve god Pravilnik uvjete propisivao oni ne mogu biti ni približno dobri kao oni koje divlje životinje imaju u svom prirodnom okruženju. Ni u jednom zoološkom vrtu životinjama nije dobro i zato postoje utočišta ili ih se vraća natrag u prirodu ako se procijeni da su sposobne za to nakon godina provedenih u zatočeništvu. Koliko god se mi potrudili njima osigurati dobre uvjete jednostavno ne mogu zamijeniti njihovo prirodno stanište. Nije samo bitno jesu li gladni ili ne, u koliko su malom ili velikom prostoru smješteni jer to im nikako ne može zamijeniti divljinu i njihov suživot s drugim slonovima u divljini. To može osigurati utočište koje ima skroz drugi princip rada jer ne prodaju životinje, ne razmnožavaju ih nego rade po principu da pokušavaju osigurati što bolje prirodne uvjete za životinju, ali svjesni da ni ti uvjeti ne mogu zamijeniti život u divljini.

Svaki zoološki vrt želi opravdati svoje postojanje i izlaganje životinja te prikazati njihovu patnju kao nešto divno i vrijedno posjeta. Ako je NP Brijuni zaista stalo do slonice Lanke onda bi prvi trebali biti ti koji bi ga trebali nastojati odvesti u utočište. To bi bila najveća dobrobit za slonicu. Jer ako nekoga stvarno voliš i stalo ti je do njega onda mu daš slobodu i u ovom slučaju najbolje uvjete za život koji su mogući. To je jedini slon u NP Brijuni i uopće u Hrvatskoj koji treba biti preseljen u utočište gdje su drugi slonovi jer je on socijalno biće. Najveća bi tragedija bila da se još koji slon nabavi. To je zastario koncept poklanjanja divljih životinja koji treba ostati u prošlosti. Danas se civilizacijski napredak gleda u dobrom odnosu ljudi prema životinjama gdje se ne rade kolekcije divljih životinja na područjima koja uopće nisu prikladna za njih. Slonici Lanki uopće nije mjesto na Brijunima niti u bilo kojem zoološkom vrtu, kao i bilo kojem slonu na svijetu. Koliko god se uprava parka trudila oni njoj ne mogu osigurati uvjete i slonica će i dalje patiti dok god se ne preseli u utočište za slonove jer je za povratak u prirodu prekasno s obzirom da je desetljeća svog života provela u zatočeništvu. Tako je u svim zoološkim vrtovima jer oni nisu dobra mjesta za životinje. One nisu tamo zbog njihove zaštite ili edukacije već zbog profita i koristi samih zooloških vrtova. Životinje ne trebaju takvu našu zaštitu, one su sretne u svom prirodnom okruženju. U ovoj situaciji bi NP Brijuni trebao prvi predložiti da se slonica Lanka preseli u utočište što bi bilo dobro za slonicu kao i za Hrvatsku.

Smatramo da i malo slobode koju bi dobila u utočištu bi za nju bilo bolje pa čak i stresan transport koji bi morala proći je veća korist za nju da je barem sretnija do kraja života. Svi slonovi u utočištu su isto spašeni i dovedeni tamo iz raznih zooloških vrtova i drugih zatočeništava, a sve je pod kontrolom stručnjaka koji ih postepeno pridružuju krdu kako bi se bolje asimilirali jedni među drugima. A kada zoološki vrtovi međusobno trže, razmjenjuju i transportiraju životinje onda se nitko ne pita kako će to djelovati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje i kako će biti prihvaćeni u novom okruženju i s drugim životinjama, ali kada životinju treba odvesti u utočište gdje će joj biti bolje onda je odjednom transport najveći problem. Svaki transport je stresan za životinju, bez daljnjega, ali bi joj u konačnici osigurao bolji život i puno sličniji onome u divljini. Sve se radi pod kontrolom stručnjaka i profesionalaca i ne bi bila ni prvi ni zadnji slon u svijetu koji je oslobođen iz zoološkog vrta i premješten u utočište.

Trebamo se riješiti prošlosti i sramote i treba napravi ono što je najbolje za slonicu Lanku, a to je premještaj u utočište. Osim toga, učinila bi se odlična stvar za Hrvatsku i NP Brijune u kojoj bi oni bili heroj oslobodivši slonicu iz zatočeništva u kojem pati već desetljećima. Nadamo se da će se cijela Hrvatska, NP Brijuni i Vlada zauzeti za oslobođenje slonice Lanke i da će koncept zoološkog vrta u NP Brijuni prestati jer to Brijunima ne treba. Imaju prekrasne prirodne ljepote, biljni i životinjski svijet koje treba njegovati. Trebamo prestati s trendom zatočavanja životinja već trebamo biti moderni i humani, tako mi vidimo budućnost. Budućnost definitivno nisu zoološki vrtovi, stavljanje divljih životinja u kaveze i mučenje životinja već zaštita njihovih prirodnih staništa. Važno je da zaštitimo svoje nacionalne parkove i životinje koje prirodno žive u njima, a ne uvoziti divlje životinje i njih zatočavati. Svaka država treba štiti svoje prirodno bogatstvo i životinje koje žive u njoj, a kloniti se zastarjelih koncepta kolekcioniranja divljih životinja iz drugih podneblja koje pate od rođenja do smrti", izjavila je Lorena Herceg u ime Prijatelja životinja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.