Eko 05. lipnja 2020.

Uništavanjem prirodnih staništa povećavamo mogućnost pojave novih koronavirusa

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine „Slavimo biološku raznolikost“. Milijuni vrsta suočene su s izumiranjem te nikada nije bilo važnije fokusirati se na biološku raznolikost.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

"Proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30% stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane. Dok se 25% svjetske proizvodnje hrane odvija na nastanjenom dijelu naše planete, za što se koristi 70 % izvora pitke vode.

Velika količina neiskorištene i bačene hrane znači da smo uzalud iskoristili sve resurse koje smo uložili u njenu proizvodnju. Gnojiva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, no njihov negativan utjecaj na prirodna staništa životinja je trajan", objavio je NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Zadiranje u prirodna staništa životinja povećava rizik za prelazak patogena s divljih životinja na ljude

Iz NZJZ-a su također napomenuli da nas aktualna situacija s pandemijom bolesti COVID-19 također treba ponukati da preispitamo svoj odnos prema prirodi i okolišu. Oko 70 % novih bolesti u ljudskoj populaciji čine zoonoze, koje su prešle s divljih životinja na čovjeka, kao domaćina. Zadiranje u prirodna staništa divljih životinja i nekritički odnos prema vlastitim ambicijama, pravdanim razvojem suvremenog ljudskog društva, vode čovječanstvo u rizičnu poziciju.

Možda te zanima... Klimatska kriza veći je problem za čovječanstvo od trenutne pandemije Eko

Gubitak i degradacija prirodnih staništa, osobito šumskih ekosustava, gubitak prirodnih domaćina, pojačani kontakt ljudi s divljim životinjama i njihovo nekontrolirano korištenje, razlog su povećanja rizika za prelazak patogena s divljih životinja na ljude.

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i Ivana Šućur, dr. med., specijalizantica javnozdravstvene medicine naglasile su kako je nužno da svi postanemo aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmemo odgovornost za očuvanje Planeta znajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve. "Vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, koristite platnene vrećice i reciklirajte otpad. Na taj način ćete čuvati okoliš, ali i vlastito zdravlje", savjetovale su liječnice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.