Eko 21. rujna 2009.

Seitan i tofu na ZeGeVege način

Zegevege2
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na drugom po redu ZeGeVege  festivalu održivog življenja, održanom 18. rujna na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića, građani su mogli kušati bezmesna jela poput pašticade od seitana, šminkati se kozmetikom netestiranom na životinjama, kupiti organske proizvode i doznati kako živjeti na održiv, ekološki i zdraviji način

ZeGeVege festival, u organizaciji Prijatelja životinja, dio je Europskog tjedna mobilnosti kojeg obilježava Grad Zagreb, a održava se od 16. do 22. rujna u preko 2000 europskih gradova. Cilj festivala je upoznati građane sa korištenjem prirodnih resursa, na dobrobit prirode i zajednice.

Ovogodišnji ZeGeVege može se pohvaliti sa preko 40 izlagača - od proizvođača zdrave hrane, eko-poljoprivrednika, proizvođača kozmetike i sredstava za čišćenje netestiranih na životinjama do prijevoznih sredstava i alternativnih izvora energije te udruga koje promiču održiv način življenja.

Među njima pronašli smo i svoje sugovornike: obiteljsko gospodarstvo Repro-eko, proizvođača zdrave hrane te Biokoncept, holistički centar koji koristi isključivo certificiranu organsku kozmetiku.

Brašno iz starog mlina

Obiteljsko gospodarstvo Repro-eko specifično je zbog proizvodnje brašna na potpuno ekološki način; naime, pšenica se melje na starom mlinu kojeg pokreće obližnji potok, priča gospođa Mira.

Osim pšeničnog brašna kontroliranog podrijetla, Repro-eko proizvodi i integralna brašna mljevena na kamen: kukuruzno, raženo, zobeno, ječmeno, sojino, rižino i slanutkovo.

Njihova brašna idealna su i za proizvodnju seitana i tofua, a na upit o najboljem receptu, Mira odgovara:

Malo više žustrine u rukama i kvalitetno brašno najvažniji su za ukusan seitan.

Od vlastitog brašna proizvode i tofu te seitan koji dime i pohaju.

Svi dimljeni proizvodi proizvedeni su tradicionalnim načinom - dimljenjem u pušnici na grabova ili bukova drva, a seitan i tofu s rošilja peku se također na drvima.

Uz brašno i proizvode od brašna, Repro-eko nudi i popečke od raznovrsnih žitarica s povrćem, koprivom i blitvom.

Ljepota bez boli

Naša druga sugovornica, gđa Gordana Sibila, upoznala nas je sa konceptom Biokoncepta, holističkog centra smještenog u zagrebačkoj Zvonimirovoj 2.

Riječ je o centru koji iz tretmane ljepote organizira i radionice na temu prehrane, kuhanja, ljepote..., a u njihovoj trgovini mogu se kupiti i proizvodi za njegu tijela i lica njemačke organske kozmetike Logocos.

Svi prozvodi Logocosa imaju status prirodne certificirane kozmetike po BDIH standardu što znači da ne sadrže sintetičke tvari niti životinjske sastojke, dermatološki su ispitani, a nisu testirani na životinjama.

Logocosova kozmetika je i pristupačnih cijena; već za 60ak kuna možete kupiti kvalitetan tekući puder.

U sklopu Biokoncepta djeluje i holistički centar Ganeš, koji njeguje ayurvedski pristup životu, a osim pulsne dijagnoze, nudi i tretmane čišćenja tijela.

Posebnost Biokonceptove ponude je savjetovanje pri odabiru proizvoda:

Biokonceptu nije cilj prodati proizvod već naučiti kupca da živi zdravije i u skladu s prirodom, kaže Sibila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.