Eko 16. siječnja 2023.

Uz ove savjete prepolovit ćete sve kućne troškove

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Male promjene u našem domu mogu dovesti do velikog utjecaja na okoliš. Postoje brojni savjeti o štednji energije u domu, od malih navika u svakodnevnom životu do velikih ulaganja koja ne samo da pomažu okolišu, već i smanjuju račune za električnu energiju. Kako smanjiti potrošnju energiju kod kuće i uštedjeti na računima?

1. Isključite uređaje i gasite svjetla kad izlazite iz sobe

Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje iz struje kada se ne koriste. Nemojte ostavljati uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključi iz struje jer tako spašavate ne samo svoj račun za struju nego i planet. Također, osnovna navika koju treba razviti i njegovati je da uvijek gasite svjetla kad izlazite iz sobe. Ako to niste navikli raditi, možda ćete na početku trebati podsjetnik, ali kasnije ćete to početi raditi nesvjesno. Možete uštedjeti dobar dio svojih mjesečnih troškova za struju ako redovito radite nešto ovako jednostavno.

2. Koristite LED svjetla

Štedne žarulje odnosno pametna LED svjetla ne samo da izgledaju elegantno, one su pristupačne i daleko učinkovitije od halogenih žarulja. Dulje traju te pružaju više svjetla i manje topline od iste količine potrošene energije. Također, u svom domu koristiite što više prirodnog svjetla.

3. Smanjite potrošnju vode

Jednostavne navike koje pomažu u smanjenju potrošnje vode uključuju brzo tuširanje, korištenje samo potrebne količine vode tijekom kuhanja i zatvaranje slavina kada se ne koriste čak ni nekoliko sekundi. Također, odjeću perite na nižoj temperaturi i s punim punjenjem perilice jer ćete tako uštedjeti puno vode kao i struje.

4. Držite termostat na nižoj temperaturi

Nastojte držati termostat na nižoj temperaturi, pogotovo po noći, jer to može napraviti veliku razliku i uštedjeti troškove energije. Još je bolje instalirati programabilni pametni termostat. Zimi se oblačite prikladno vremenskim uvjetima i godišnjem dobu čak i kad ste u svom domu. Nije potrebno nositi kratke rukave i grijati dom na najjače.

5. Energetski učinkoviti aparati

Sušilice i hladnjaci energetski su najintenzivniji uređaji u domu i njihova zamjena učinkovitijim modelima može prepoloviti potrošnju električne energije, a time i račune za struju. Ugradnja dizalica topline još je jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije. 

 | Author: Wüstenrot Foto: Wüstenrot

6. Koristite pametno brojilo i pametne automatizirane uređaje

Pametno brojilo odličan je način da vidite koliko energije trošite što će vam pomoći da pratite svoju potrošnju u stvarnom vremenu i znat ćete gdje je možete smanjiti. A pametni automatizirani uređaji i sustavi mogu smanjiti račune za energiju čak i kada na to zaboravite jer otkrivaju kada više ne koristite uređaj i isključit će napajanje.

7. Kuhajte s poklopcem

Jednostavan trik u svakodnevnom životu za uštedu energije je kuhanje s poklopcem jer time značajno smanjujete vrijeme kuhanja te potrošnju vode.

8. Ugradite vrata i prozore s dvostrukim staklom

Energetski učinkoviti vrata i prozori s dvostrukim staklima savršeno su rješenje za moderan dom jer mogu značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova od grijanja i hlađenja, smanjujući tako ugljični otisak te račune za energiju.

9. Uređaji na solarni pogon i solarni paneli

Sve je više verzija gotovo svake elektroničke opreme koju koristite u svom domu na solarni pogon. Korištenje elektronike na solarni pogon može puno doprinijeti uštedi električne energije, a također može smanjiti troškove održavanja i zamjene takve elektronike.

Solarni paneli na vrhu su popisa najpopularnijih alternativnih obnovljivih izvora energije koji se mogu koristiti u domu. Troškovi ulaganja u solarnu fotonaponsku energiju prepolovili su se u posljednjem desetljeću, pa mnogi razmišljaju o tome da se odluče za solarne panele na svojim krovovima kako bi generirali vlastitu čistu i obnovljivu električnu energiju.

 | Author: Wüstenrot Foto: Wüstenrot

Za razliku od tradicionalne električne mreže, sa solarnom energijom možete preuzeti veću kontrolu nad svojom energijom. Instaliranjem solarne elektrane u svom domu smanjit ćete troškove električne energije, a kućne solarne elektrane korak su prema energetskoj neovisnosti, manjim računima i pozitivnom utjecaju na okolinu.

Hrvatska kao zemlja sunca izrazito je pogodna za ugradnju solarnih panela na krovove kuća. Fotonaponske ćelije kućne elektrane upijaju energiju sunca i pretvaraju je u električnu, a sam potencijal pojedine elektrane ovisi o njezinom smještaju unutar Hrvatske, sunčanim danima u godini i površini i orijentaciji samog krova.

Zašto ulagati u kućnu solarnu elektranu

  • Energetska neovisnost
  • Uštede na računima 
  • Ugradnjom raste vrijednost nekretnine
  • Garancije od 20 i više godina

Financiranje solarnih panela

Financiranjem ugradnje solarnih panela od strane Wüstenrot stambene štedionice d.d. olakšava se još više put od ideje do realizacije jer sav posao za vas obavlja Štedionica u suradnji s partnerima specijaliziranim u ovom području. Ovom ponudom klijentu se pruža kompletna usluga od ideje pa do montaže panela odnosno elektrane na krovu. Dovoljno je da im se obratite sa svojom idejom, a oni će uz pomoć partnerskih specijaliziranih tvrtki učiniti sve da što manje opterećujete sebe kroz ovaj cjelokupni proces do finalizacije projekta. Partnerske tvrtke će preuzeti na sebe svu potrebnu administraciju i poslove potrebne za što kvalitetniju uslugu adekvatno vašoj investiciji. 

Projektni tim partnera savjetuje pri izboru opreme kao i pri izboru najpovoljnijeg distributera električne energije, a njihovi izvođači i nadzor prate montažu i puštanje u rad vaše solarne elektrane te priključenja iste na elektrodistribucijsku mrežu. Nakon izrade idejnog projekta, projektni tim izrađuje i glavni projekt solarne elektrane koji je potpuno prilagođen potrebama potrošača.

 | Author: Wüstenrot Foto: Wüstenrot

Krediti za financiranje solarnih panela

Wüstenrot je razvio posebnu liniju kredita za financiranje ugradnje solarnih panela s fiksnim kamatnim stopama za cijelo vrijeme otplate kredita. Rok otplate kredita je do 10 godina s time da Wüstenrot nudi mogućnost prijevremene otplate kredita bez naknada. Krediti su dostupni odmah, bez upisa hipoteke te bez solemnizacije Ugovora o kreditu. Sve o financiranju možete pogledati klikom na ove stranice ili se javiti na 0800 200 500.

Wüstenrot stambena štedionica d.d. nudi financiranje solarnih elektrana za vlastito kućanstvo uz fiksnu kamatnu stopu cijelo vrijeme otplate i u suradnji sa stručnim partnerima. Za više informacija o kreditu pogledajte na njihovim internet stranicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.