Eko 28. ožujka 2012.

San Dide Bože u teglici džema

Dida_Vinograd
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si i sama na policama trgovina primijetila i probala proizvode s potpisom Dida Boža. Radi se o ekološkim džemovima, poput džema od smokava, jagoda ili kupina i drugim ekološkim proizvodima koji su pripremani prema tradicionalnoj recepturi i s posebnom ljubavlju. Donosimo ti ekskluzivnu priču i fotografiju Dide Bože!

Razgovarali smo s Nebom Chupinom, vlasnikom tvrtke Hermes International, koja se bavi proizvodnjom ekoloških džemova i namaza. Saznali smo tko je bio Dida Boža, kako se rade džemovi, namazi i drugi Dida Boža proizvodi te koji je najukusniji način njihovog konzumiranja.

Ljubav prema prirodi naučio sam od Dida Bože

'Dida Boža stvarna je osoba – moj pokojni djed iz Vodica, koji mi je usadio ljubav prema prirodi i okusima koje nam ona daje. Dida je uzgajao smokve, masline i vinovu lozu, i tijekom cijele je godine s velikom ljubavlju obrađivao zemlju i brinuo za svoje nasade.

Mi unuci dolazili smo mu u posjet svako ljeto i tad smo mu pomagali u berbi, a kad smo se odmarali od rada zajedno smo jeli smokve, grožđe i suho voće. Ubrani plodovi postajali su džemovi i namazi koje smo slasno jeli tijekom cijele godine', priča Neb Chupin kojega su ove uspomene potaknule da i sam proba proizvoditi namaze i džemove na način kako je to dida Boža činio -  s puno ljubavi i želje da i drugi uživaju u izvornim dalmatinskim okusima.

Priča o Dida Boža proizvodima pomalo je neuobičajena. Naime, prvo se krenulo u osvajanje inozemnih tržišta, a kupci u Americi odmah su prepoznali kvalitetu. 'Ohrabreni uspjehom, odlučili smo i potrošačima u Hrvatskoj ponuditi naše džemove i namaze, no ime pod kojim smo prodavali proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama – Dalmatia – nije bilo prikladno za naše tržište. Stoga je, uz pomoć agencije Media Val, prihvaćen prijedlog da brend nazovemo po mom didi. Smatram da tako odajem počast čovjeku koji je bio i ostao moja najveća inspiracija', govori Neb Chupin.

Upoznaj obitelj Dida Boža proizvoda

Dida Boža proizvodni program uključuje brojne ekološke džemove, poput džema od smokava, smokava s narančom, jagoda, kupina, višanja i marelica, ali i druge ekološke proizvode kao što su kašasti sok od kupina, ajvar, ekološki smeđi ili nerafinirani šećer te kakao-namaz Ficoco. Proizvode i namaze od zelenih ili crnih maslina, džem od dunja i pekmez od šljiva. Chupin kaže kako je sinergija s prirodom izuzetno važna, to je filozofija na kojoj počiva čitava proizvodnja i temelj na kojem je izgrađeno ono što danas postoji.

'Nastojimo najbolje što nam priroda pruža prenijeti u naše teglice i potrošačima omogućiti da svakodnevno uživaju u prirodnim okusima', ističe.

Tradicionalne recepture

U pripremi Dida Boža proizvoda vodilja su tradicionalne recepture iz Dalmacije. Velika pozornost pridaje se i kontroli proizvoda, pa tako primjerice djelatnici u pogonu svaku smokvu ručno otvaraju kako bi provjerili ima li crviće ili trulih dijelova te je na vrijeme odstranili iz daljnje obrade.

Neb Chepin kaže kako kupcima žele prenijeti različite načine konzumacije džemova i namaza, jer su prošla vremena kad smo džemove mazali isključivo na kruh ili palačinke.

Gastronomske avanture s Dida Boža džemovima

'Rado predlažemo najjednostavnije kombinacije, poput džema od smokava kao namaza na sendviču s pršutom i kozjim sirom, složenije kao što je zubatac s tikvicama i namazom od crnih maslina, kao i one najneobičnije poput filea noja s umakom od džema od jagoda.

Na našim stranicama je puno recepata koje su nam slali i potrošači i drago nam je da su ih proizvodi Dida Boža potaknuli na neobične gastronomske avanture. Sirevi, meso, umaci, prilozi – sve su to namirnice i jela koja naši proizvodi oplemenjuju', kaže Neb Chupin.

Dida Boža ekološki šećer na policama je dostupan u dvije varijante – smeđi i nerafinirani, a osobitost su njegova kvaliteta i okus. Velika je pažnja posvećena i ambalaži, kako bi kupci uz šećer dobili i lijepu posudu koju će sa zadovoljstvom držati na polici, a ne negdje duboko u ormaru.

Najmlađima će sigurno odgovarati namaz Ficoco jer se radi o kakao-namazu koji je pripravljen na bazi smokava te ne sadrži štetne masne kiseline. Ako si ljubitelj prirodnih proizvoda, voliš pun okus voća, cijeniš tradicionalne recepture te rado eksperimentiraš s okusima, probaj Dida Boža proizvode.

U nastavku saznaj kako pripremiti tortu od Brie sira s Dida Boža džemom od smokve!

Torta s džemom od smokve

Torta od Brie sira s Dida Boža džemom od smokve 

Sastojci

  • 1 okrugli komad sira Brie, oko 650 g
  • Dida Boža džem od smokve
  • 1 šalica narezanih oraha
  • 2 polovice oraha s ljuskom

Priprema

  1. Ostavi Brie u hladnjaku kako bi očvrsnuo radi lakšeg rezanja.
  2. Nakon dva sata izvadi ga iz hladnjaka i razreži uzdužno oštrim nožem ili koncem.
  3. Na donji dio jednoliko rasporedi Dida Boža džem od smokve.
  4. Po džemu pospi narezane orahe i poklopi gornjom polovicom sira.
  5. Ukrasi polovicama oraha.

Više info potraži na: www.didaboza.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.