Eko 21. rujna 2011.

Razmjena knjiga je novi zeleni trend

Decko-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš pridonijeti zaštiti okoliša, ali ne znaš kako početi? Ako voliš knjige, razmjenjuj ih s prijateljima i kolegama s posla, a pročitane i stare knjige daruj. Imaš li DVD-e koje želiš baciti, radije ih pokloni lokalnoj knjižnici ili trgovini rabljenom robom, jer ćeš tako napraviti dobru stvar za svoj okoliš

Knjige

Ako voliš čitati knjige, evo prijedloga za tebe. Umjesto da ih kupuješ, razmjenjuj ih s prijateljima i kolegama s posla. Ako baš želiš imati svoju kućnu biblioteku, kupuj rabljene knjige u raznim antikvarijatima ili na sajmu rabljenih knjiga. Kad poželiš na polici napraviti mjesta za novitete, pročitane i stare knjige umjesto bacanja daruj.

CD-i i DVD-i

Tone kompaktnih diskova godišnje završi na deponiju, pa ti ponovno savjetujemo da posudiš umjesto da kupuješ! Osim što ćeš napraviti dobru stvar za okoliš, dobit ćeš priliku bolje upoznati ljude koji te okružuju. Možda otkriješ zajednički glazbeni ukus s kolegom s posla pa zajedno putujete na koncerte omiljenog benda!

Ako si filmofil, posjeti videoteku! Sjeti se dobrih starih vremena kada si jedva čekao da najnoviji filmski hit stigne na police tvoje videoteke. Posjeduješ li DVD-e i želiš ih baciti, radije ih daruj lokalnoj knjižnici ili trgovini rabljenom robom ili čak potraži mjesto gdje se prerađuju DVD-i.

Ukrasni papiri za poklone

Preskoči umatanje poklona, vrpce rabi više puta ili se služi ostalim vrstama papira - starim novinama ili starim zemljopisnim kartama. Kad bi svaka obitelj svake godine barem dvaput godišnje upotrijebila samo 61 centimetar ukrasne vrpce, uštedjela bi se 61 000 kilometara vrpce.

Pozivnice

Kada šalješ pozivnice za neki važan događaj, složi elektroničku pozivnicu ili odaberi pozivnicu na recikliranom papiru. Elektroničke pozivnice ne zahtijevaju printanje, pisaći pribor i troškove poštarine. Kada bi se papir racionalnije koristio, svjetska potrošnja drva bi se smanjila za 50 posto, a možda i za 80 posto i više.

Časopisi i novine

Čitaš li novine svaki dan, razmisli o tome da se na njih pretplatiš. Tako ćeš uštedjeti novac, a novine će te ujutro dočekati u sandučiću. Pročitane novine možeš spremiti sa strane i jednom tjedno odnijeti u kontejner za reciklažu. Novine koje ne završe u kontejneru za reciklažu bacaju se na odlagališta otpada. Da se samo polovina te količine reciklira, spasili bi 75 milijuna stabala. Isto vrijedi i za časopise. Više od polovice časopisa na kioscima se nikad ne proda i na kraju završe na odlagalištu otpada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.