U jedanaestoj epizodi šumski kuhar će ubrati mlade listove hrena i pokazati ti kako napraviti pužiće u hrenu. Ovaj šumski specijalitet liječi prehladu, bolove u trbuhu, gripu, reumu, te pospješuje krvotok i probavu
'Domovina hrena je jugoistočna Europa i zapadna Azija, a iz tih krajeva biljka se proširila gotovo po svim kontinentima i zemljama', objašnjava Anton Rudan.
Kod nas ćeš ga pronaći po njivama i po livadama. Manje je poznata upotreba njegovih listova koji sadrže veliku količinu vitamina C. Hren sadrži eterično ulje, vitamine C, B1 i B2, kalij, željezo, magnezij, fosfor, glutamin.
'Vrlo često se sadi po vrtovima, od kuda podivlja i širi se u prirodu', kaže naš instruktor preživljavanja u prirodi.
Hren liječi:
- prehladu
- bolove u trbuhu
- gripu
- infekciju mokraćovoda
- reumu
- ubode insekata
- pospješuje krvotok i probavu
- olakšava iskašljavanje
Hren nije pogodan za osobe s bubrežnim, želućanim i teškočama štitnjače.
Pogledaj kako napraviti juhu od leće i koromača...
Pužići u hrenu
Nadjev:
- 1 kg krumpira
- 400 g hrena
- sezam
- sol
Tijesto:
- 1 kg brašna
- ulje, sol
- voda
Priprema
Krumpir se dobro opere i ostavi da se kuha u kori. Kada se skuha, skine se s vatre, ocijedi i ohladi.
Listovi hrena se ostave kuhati desetak minuta. Dok se hren kuha, krumpir se oguli.
Hren ocijedimo i sitno nasjeckamo. Oguljeni krumpir se zgnječi, dodaje se hren, sezam, sol i promiješa se.
Smjesa se dobro izmješa i ostavi da se ohladi, a za to vrijeme se umiješa tijesto. U brašno se dodaje maslinovo ulje i voda. Tijesto se razvuču na debljinu od 3 milimetara.
Tijesto neka bude pravokutnog oblika, a nadjev se stavlja ravnomjerno na površinu. Oštrim nožem se nareže na debljinu od 1 cm, pa ih pržimo u dubokom ulju od 2 do 3 minute. Mogu se poslužiti uz malo jogurta.
Više info: www.lovacnabilje.com