Eko 14. travnja 2010.

Proljetna detoks salata

Proljetna_Salata-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti originalan recept za proljetnu detoks salatu od maslačka, potočarke i daikona koja će pomoći tvojem organizmu da obnovi zalihe vitamina i minerala koje je tijekom zime istrošilo

Proljeće je godišnje doba obnove novog ciklusa u prirodi, ono je svojevrstan prelazak iz statične zime, kada smo konzumirali "jaču" hranu (masniju i teže probavljivu) u dinamično ljeto. Često kao posljedice toga osjećamo proljetnu pospanost i bezvoljnost, nagle promjene raspoloženja, promjene na koži.

Kako bismo napravili "generalno pospremanje" ili detoksifikaciju organizma, nije potrebno iscrpljivati se drastičnim dijetama gladovanjem, već treba posegnuti za onim što nam priroda nudi u proljeće, a to je među ostalim povrćem i povrće na koje smo skoro zaboravili - samoniklo jestivo bilje.

Radi se o bilju koje nije zasadila ljudska ruka. Ono raste po pristupačnim livadama i nepristupačnom kamenjaru, po šumama, proplancima i močvarnim zapuštenim područjima. Redom to su: šparoga, bljušt, maslačak, divlja blitva, divlji kupus, ljutika, kiselica, kopriva, divlja rikula, cikorija, medvjeđi luk i još stotinjak jestivih biljaka koje rastu u našim klimatskim prilikama.

Saznaj kako napraviti organski vrt...

Svježa kopriva i komorač za željezo

Svježe ubrano samoniklo bilje u pravilu je u usporedbi s kultiviranim povrćem bogatije hranjivim sastojcima. Tako, primjerice, medvjeđi luk sadrži velike količine vitamina C, zatim vitamina A i B skupine. Od minerala su zastupljeni mangan, magnezij i željezo.

Kiselica je također bogata vitaminom C, klorofilom, karotenoidima i željezom. Svježa kopriva obiluje vitaminom C, karotinom, klorofilom, željezom i cijelim nizom različitih minerala. Komorač je samonikla začinska biljka, a sadrži vrijedna eterična ulja, željezo, kalij i kalcij.

Klorofil je važan jer čisti krv

Proljeće je sjajna prilika za manje promjene u prehrani koje će pomoći našem organizmu da opet stvori zalihe određenih vitamina, minerala i drugih važnih nutrijenata koji su se tijekom zime istrošili.

Većinom se za jelo koriste mladi listovi, proljetni izdanci biljaka, mlade nježne stabljike, a rjeđe cijela nadzemna biljka. Svo jestivo samoniklo bilje bogato je klorofilom. Klorofil je izuzetno važan jer čisti krv i smatra se da direktno sudjeluje u prevenciji nastajanja degenerativnih bolesti.

Branje - treba imati na umu da kod sakupljanja samoniklog bilja pazimo kako ne bismo naštetili vegetaciji, ne beremo zaštićene biljne vrste i naravno trebamo dobro razlikovati bilje koje je jestivo od onog koje je otrovno. 

Korištenje - samoniklo bilje najbolje je koristiti svježe ubrano jer brzo gubi aromu, što se ne odnosi na samoniklo začinsko bilje koje zadržava miris i kad se osuši. U posljednje vrijeme korištenje samoniklog bilja izlazi iz zaborava - na tržnice nam dolazi mišanca, cikorija, divlja rikula, maslačak i kopriva.

Recept za salatu

Za 2 osobe

Sastojci:

  • 25 g lista maslačka
  • 25 g potočarke
  • 25 g daikona
  • 50 g oraha

Preljev:

  • 1 žlica svijetlog sezamovog ulja
  • 1/2 žlice soka od limete
  • 2 žlice rižinog octa
  • 50 g tofua
  • 1 žlica sojinog vrhnja
  • 1 čajna žlica gomashija (mješavina prženog sezama i soli)
  • 3 žlice vode
  • crni papar po želji

Pročitaj kako pripremiti jela od tofua...

Priprema:

  1. Operi i očisti mlade listove maslačka i potočarke.
  2. Krupno naribaj daikon.
  3. Orahe lagano tostiraj na suhoj tavi. Sve lagano promiješaj.
  4. Za preljev je potrebno blanširati i izmiksati tofu. Dodaj mu ulje, sok limete, rižin ocat, sojino vrhnje, gomashio, vodu i papar. Dobro promiješaj.
  5. Maslačak, potočarku, daikon i orahe prelij gotovim preljevom.

Nauči više na radionici kuhanja Željke Fordren Jambrešić, ''Proljetna jela od zelenjave'' koju će održati u Makronovi, 20.4. od 17 do 20:30 h.

Na radionici ćeš kuhati i degustirati: savijaču od mišance, zelenu juhu od raštike i zanosne okruglice od ljutike s divljim lukom i svježim začinskim biljem, hranjivi jogurt napitak sa svježim klicama kresa te namaz od komorača i divljeg luka s tofuom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.