Eko 14. listopada 2021.

Princ William kritizirao milijardere zbog letova u svemir

Foto: shutterstock Princ William upozorio je da je važnije nastojati spasiti Zemlju od klimatskih promijena nego tražiti novo mjesto za život izvan planeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vojvoda od Cambridgea kritizirao je 'svemirsku utrku' između milijardera koji imaju svoje svemirske programe, rekavši da to umanjuje fokus na rješavanje klimatskih promjena ovdje na Zemlji. Komentar je dao nakon što je glumac iz Zvjezdanih staza William Shatner postao najstarija osoba na svemirskom putovanju. Glumac je svoje putovanje nazvao "najdubljim iskustvom".

Devedesetogodišnjak je iz Teksasa otputovao u svemir raketom Blue Origin u vlasništvu osnivača Amazona, Jeffa Bezosa. Kolege milijarderi Richard Branson i Elon Musk također su razvili vlastite svemirske programe.

U intervjuu uoči prve dodjele nagrade Earthshot (nagrada za rješenja protiv klimatskih promjena), vojvoda od Cambridgea rekao je za BBC: "Trebamo neke od najvećih svjetskih mozgova i umova da se usredotoče na pokušaj popravljanja ovog planeta, a ne na pronalaženje sljedećeg mjesta za život."

Na temu COP26, predstojeće UN -ove konferencije o klimi koja počinje 31. listopada u Glasgowu  rekao je koliko je važno da lideri komuniciraju jasno  i iskreno o mogućim rješenjima za globalno zatopljenje. Istaknuo je i da pametni i uvjerljivi govori ne znače ništa bez akcije.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Glumac iz Zvjezdanih staza William Shatner postao je najstarija osoba na svemirskom putovanju. Svoje putovanje nazvao je "najdubljim iskustvom"

 

"Mladi odrastaju na mjestu gdje je njihova budućnost u osnovi ugrožena. To je vrlo uznemirujuće."

Vojvoda je zahvalio svom pokojnom djedu, vojvodi od Edinburga, što je započeo interes kraljevske obitelji za pitanja okoliša radeći sa Svjetskim fondom za zaštitu divljih životinja. Rekao je da je njegov otac princ Charles počeo govoriti o klimatskim promjenama prije nego što je itko drugi pomislio da je to tema. Princ William je rekao da će biti žalosno, ako i treća generacija, misleći pri tom na svog sina Georgea bude govorila o istom problemu za 30 godina. "To bi bila katastrofa jer, ako tako bude, bit će prekasno", dodao je, piše Sky News.

 
 

Rekao je da je zabrinut zbog ekološke anksioznosti među djecom, dodajući: "Mladi odrastaju na mjestu gdje je njihova budućnost u osnovi ugrožena. To je vrlo uznemirujuće." Rekao je da želi da buduće generacije imaju koristi od života na otvorenom i prirode u kojoj je i sam uživao dok je odrastao. "Ako ne pazimo, ugrožavamo budućnost naše djece svojim djelima, a to nije pošteno", zaključio je Vojvoda koji dodjeljuje nagradu "Earthshot". Fond Earthshot raspolaže s 50 milijuna funti koje su namijenjene za pronalazak rješenja za klimatske promjene, pobjednici u pet kategorija ove će godine dobiti milijun funti za razvoj svojih projekata.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.