Eko 10. rujna 2022.

Princ Charles danas službeno proglašen kraljem, evo za što se zalaže

Foto: Instagram Kralj Charles III
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Princ Charles danas je i službeno proglašen kraljem, nakon što je njegova majka i najdugovječnija britanska vladarica u povijesti kraljica Elizabeta II. umrla u četvrtak.

Princ Charles Philip Arthur George (73), prijestolonasljednik s najdužim stažem u britanskoj povijesti, danas je i službeno proglašen kraljem Charlesom III. Čekao je 70 godina na nasljedstvo što ga je učinilo najbolje pripremljenim i najstarijim novim monarhom koji je ikada došao na prijestolje piše BBC. Tijekom prisege u palači St. James, Charles se osvrnuo i na vladavinu svoje preminule majke kraljice Elizabete II. "Moja majka je pokazala primjerom kako treba vladati s ljubavlju i nesebičnošću. Vladavina moje majke je posebna zbog njene duljine i požrtvovnosti. I sad, dok tugujemo, zahvaljujemo joj se na njenoj odanosti. Svjestan sam što sam dobio u naslijeđe i dužnosti koje me očekuju" rekao je novi britanski kralj. No, kakav bi kralj mogao biti?

Drugačiji stil vladanja?

Kao kralj, Charles više neće imati vlastitu putovnicu ili vozačku dozvolu - niti čvrsta mišljenja u javnosti. Biti monarh nadilazi pojedinca. "On je od svojih najranijih dana znao da će se njegov stil morati promijeniti. Javnost neće željeti monarha koji vodi kampanju", kaže vodeći ustavni stručnjak, profesor Vernon Bogdanor za BBC.

Kralj Charles je itekako svjestan potrebe da bude manje otvoren. "Nisam toliko glup. Shvaćam da je biti suveren zasebna vježba. Ideja da ću nekako nastaviti na točno isti način je potpuna besmislica", rekao je Charles u intervjuu za BBC 2018. 

Zemlja kojom će kralj Charles vladati mnogo je raznolikija od one koju je naslijedila njegova majka, a profesor Bogdanor predviđa da će novi kralj posegnuti za multikulturalnom i multireligijskom Britanijom. Od njega se očekuje da pokuša djelovati kao ujedinjujuća snaga, čineći vidljivije napore u povezivanju s etničkim manjinama i skupinama u nepovoljnom položaju.

Profesor Bogdanor također predviđa veće kraljevsko pokroviteljstvo umjetnosti, glazbe i kulture - više Shakespearea, a manje konjskih utrka. Ali Sir Lloyd Dorfman, koji je godinama radio s kraljem Charlesom na njegovoj dobrotvornoj organizaciji Prince's Trust, ne predviđa potpuni prekid svog angažmana u pitanjima kao što su klimatske promjene i organski uzgoj. "On je vrlo obrazovan, vrlo učinkovit. Teško je zamisliti da će se toga odreći na dan kada postane suveren", kaže Sir Lloyd za BBC.

 | Author: Press Association/PIXSELL Foto: Press Association/PIXSELL Kralj Charles III. već duže vrijeme govori o klimatskim promjenama

Tako je već nekoliko puta Charles pričao o klimatskim promjenama, a sredinom srpnja osvrnuo se i na toplinski val koji je tada pogodio Veliku Britaniju i ostatak Europe. Tada je dodao kako je sada najvažnije postizanje nulte neto stope emisija. "Kao što sam već neko vrijeme pokušavao naznačiti, klimatska kriza doista je istinska hitna situacija i rješavanje nje je krajnje bitno", rekao je tada Charles. 

Isto tako, na summitu o klimatskim promjenama u Glasgowu 2021., Charlesa su ozbiljno shvatile osobe poput američkog predsjednika Joea Bidena, pa bi mu njegov status na svjetskoj pozornici mogao dobro poslužiti kao kralju. Tijekom posjeta Kanadi ove godine također je pozvao nacije da nauče nešto od autohtonih zajednica kako bi pomogle u spašavanju planeta. "Jednostavno moramo naučiti praktične lekcije iz tradicionalnog znanja, kroz duboke veze s kopnom i vodom, o tome kako se trebamo odnositi prema našem planetu", rekao je Charles. 

Možda te zanima... Preminula kraljica Elizabeta II.: I uz sve državničke poslove vodila je brigu o zdravlju Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.