Eko 08. prosinca 2021.

Prijedlog za jednodnevni izlet u idiličnu Kostanjevicu na Krki i zamak Otočec

Foto: STB Grad Otočec
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je zima, mnogi i dalje ne odustaju od uživanja na svježem zraku. Donosimo ti prijedlog za jednodnevni izlet u Kostanjevicu na Krki ili kako joj Slovenci tepaju Dolenjsku Veneciju koju od Zagreba dijeli manje od 50 kilometara. Ako produžiš još dvadesetak kilometara nećeš požaliti jer ćeš uživati u prekrasnom krajoliku zamka Otočec.

Središnji di Kostanjevice na Krki nalazi se na umjetnom otoku. Sama šetnja ovim dijelom grada je prekrasna jer su sve kuće renovirane u istom stilu, krasi je puno mostova i u rijeci usidrenih čamaca. Za toplijeg vremena, može se iznajmiti čamac i uživati u krajoliku vodenim putem, a uređeno je i kupalište te prostor za piknik.

 | Author: STB Foto: STB

Najznačajnija građevina u mjestu je cistercitski samostan Kostanjevica izgrađen 1234. godine i od tada je je imao burnu povijest, a sada djeluje kao Galerija Božidar Jakac te ima status spomenika kulture. Galerija ima stalni postav te česte gostujuće izložbe. Ispred samostana je i park skulptura nastao kao rezultat kiparskog simpozija Forma Viva. Samostan je zbog svog velikog i atraktivnog dvorišta često korišten i za filmske setove.

 | Author: STB Foto: STB

"Samostan je temeljno obnovljen u prvoj polovici 18. stoljeća u baroknom stilu, kada su mu izgrađene brojne arkade u klaustru, a oslikao ga je Franc Jelovšek. Cistercite je zajedno s drugim redovima 1786. ukinuo car Josip II. Tada je ugašen i samostan, arhiva je predana državi, inventar prodan na dražbi, a u njegove prostorije se uselio lokalni sud, uprava šumarije i škola, a od 1929. i novoosnovana vinarska zadruga. Samostan je najgore stradao za Drugog svjetskog rata 1942. i 1943. kad je zapaljen i djelomično razrušen. Nakon Drugog svjetskog rata prostorije samostana su koristila brojna poduzeća, između ostalog i Agrokombinat, Labod i Iskra", izvor Wikipedija.

 | Author: STB Foto: STB

 | Author: STB Foto: STB

Zamak Otočec i golf Otočec

Svojim položajem na otočiću u sredini rijeke Krke, dvorac zajedno s parkom, kreira jednu od najslikovitijih destinacija u Sloveniji te se tako svrstava među kulturne i prirodne znamenitosti. Pisani izvori ga prvi put spominju 1252. godine, a tijekom stoljeća mijenjao je vlasnike i izgled. Danas je u njemu hotel Grad Otočec s pet zvjezdica, a član je prestižnog udruženja hotela i restorana Relaise&Chateaux što je garancija za smještaj najviše kategorije.

 | Author: STB Foto: STB

Imali smo priliku obići sobe i apartmane u hotelu koje odišu jednostavnim luksuzom, a posebno je zanimljiv namještaj koji je novi specijalno dizajniran i izrađen za dvorac te savršeno uklopljen. Pogled iz dvorca je očaravajući jer pada na rijeku koja ga okružuje. Dvorac nema vinski podrum zbog blizine rijeke, ali zato ima vinski toranj u kojem gosti prije objeda u restoranu hotela mogu popiti aperitiv. Hotel Grad Otočec izgleda divno izvana, iznutra i u svako doba godine pa ne čudi da je čest odabir za vjenčanja i druge proslave.

 | Author: STB Foto: STB

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

 

 | Author: STB Foto: STB

Osim šetnje gradskim parkom i okolicom, igranja golfa na obližnjem igralištu, koje ugošćava i različita prvenstva te rekreacije u Sportskom centru Otočec ili adrenalinskih doživljaja u Pustolovnom parku Otočec, na raspolaganju je i relaksacija u termalnim bazenima i relaksacijskim centrima u obližnjim Termama Šmarješke Toplice i Termama Dolenjske Toplice. Otočec je i idealno polazište za izlete i razgledanje kulturno-povijesnih znamenitosti Dolenjske.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Možda te zanima... Posjetili smo nekoliko termi u Sloveniji, evo kakva je ponuda Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.