Zdravlje Wellness 03. prosinca 2021.

Posjetili smo nekoliko termi u Sloveniji, evo kakva je ponuda

Foto: STB Grupa novinara iz Hrvatske imala je priliku obići, upoznati i probati neke od sadržaja u Dolenjskim toplicama, Termama Olimje, Termama Dobrna, Termama Ptuj te Termama Zreče
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grupa novinara iz Hrvatske imala je priliku obići, upoznati i probati neke od sadržaja u Dolenjskim toplicama, Termama Olimje, Termama Dobrna, Termama Ptuj te Termama Zreče. Sve ove toplice u Sloveniji imaju svoje specifičnosti, a mi ćemo ti pomoći da za sebe ovisno o potrebama odabereš idealne. Zima je odlično vrijeme za kupanje u termalnim bazenima, boravku u sauni i pokojoj šetnji po usnuloj prirodi

Dolenjske toplice

Prije nego što smo se smjestili u elegantni hotel Balea u Dolenjskim toplicama posjetili smo Novo Mesto koje je u neposrednoj blizini. Novo Mesto na obalama rijeke Krke idiličan je gradić s nešto više od 20 tisuća stanovnika, a s Hrvatskom graniči na području Žumberačke gore. Osnovao ga je Rudolf IV. Austrijski i bio je važna vojna baza u 15. stoljeću. Iako je dvaput opustošen požarom 1576. i 1664. i jednom kugom 1599., Novo Mesto se razvilo u važno regionalno središte. Suvremeni grad ima hidroelektranu te tekstilnu, automobilsku i kemijsko-farmaceutsku industriju. Građevina koju svako treba posjetiti, ako se nađeš u Novom Mestu je gotička katedrala sv. Nikole u kojoj je i djelo slavnog talijanskog slikara Tintoretta.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Hotel Balea u Dolenjskim toplicama je hotel visoke kategorije s vrhunski opremljenim sobama te panoramskim hodnikom koji vodi do wellness centra Balnea. Prema ocjenama TripAdvisora i Trivaga ovaj hotel je uvršten među sedam najboljih hotela u Europi. U ponudi su različiti wellness programi za pojedince i parove kao i sportsko rekreativni programi poput aerobika i nordijskog hodanja. Isprobali smo i ritual sauniranja u spa zoni koji se redovito organizira za goste hotela. Svaki istinski ljubitelj sauna mora si priuštiti ritual u finskoj sauni jer je doživljaj jedinstven, a koža nakon toga danima čista i zahvalna. Hotelski restoran surađuje s lokalnim proizvođačima i prerađivačima te je hrana u hotelskom restoranu svježa i zdrava.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Terme Olimie

Ove terme su velike, raskošne s ponudom za apsolutno sve uzraste pa čak i za roditelje s malim bebama jer imaju pomno uređene pijeskom nasute prostore pored bazena te intimne prostorije za dojenje i prematanje. Za stariju djecu Terme Olimje su vjerojatno nešto poput vizije raja jer osim tobogana i ostalih zabavnih sadržaja u samim bazenima tu su i sobe s video igricama te 7D kino.

 | Author: STB Foto: STB

Osim za obiteljski odmor terme Olimje su privlačne i za parove jer nude prekrasno uređenu spa zonu koju opisuju: "Wellness Orhidelia se ponosi vanjskim i unutrašnjim bazenima, koji opuštaju na sve moguće načine. Osjetite moć gejzira ili tok spore rijeke, koji će vas odvesti pored čarobne svjetlosne jame. Malo dalje zaronite i prepustite se magičnom zvuku podvodne glazbe. Prepustite se moći masažnih ležaljki uz gutljaj lokalnog vina u vodenom baru Amita".

 | Author: STB Foto: STB

 | Author: STB Foto: STB

Terme Dobrna

Lječilište Terme Dobrna posebno je zbog okoliša u kojem se nalazi i zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro. Dobrna nudi nekoliko različitih mogućnosti smještaja u depandansi hotela Park Dobrna, Hotelu i depandansi Higiea Dobrna, Boutique hotelu Dobrna te u Spa Suite Dobrna. Svaki od smještaja ima svoji čari, a posebni su Spa Suite Dobrna koji se sastoje od dnevnog boravka, dvije spavaće sobe na katu i privatne spa zone koja uključuje tursku saunu i vanjsku drvenu kadu s prirodnom termalnom vodom, temperature između 35 i 36 stupnjeva Celzijevih.

 | Author: STB Foto: STB

U Termama Dobrna imaju široku ponudu tretmana za liječenje: ginekološka oboljenje, tretmane za žensku i mušku inkontinenciju, artritis, reumatska oboljenja, neurološke bolesti, boreliozu, osteoporozu, debljinu, stres.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Terme Ptuj

Smještene su u najstarijem slovenskom gradu Ptuju na rijeci Dravi. Grad se diči očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom. Ptuj je osim po termama poznat po proizvodnji vrhunskih vina koja se mogu kušati u Ptujskoj kleti izgrađenoj 1239. godine te po uzgoju i preradi peradi Puretina Ptuj.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Bili smo smješteni u šarmantnom i ugodnom hotelu Mitra u središtu Ptuja. Nakon odmora i obilaska grada krenuli smo u Terme Ptuj koje su uređene u starorimskom stilu kao hommage prošlosti Ptuja koji je u 1. st. prije Krista bio pod upravom Rima.

 | Author: STB Foto: STB

"Izvori u Termama Ptuj iz dubine od 1100 m donose blagotvornu prirodnu termalnu vodu s temperaturom od 56⁰ C. Topla termalna voda blaga je po svojem sastavu, ali krepka kad je riječ o revitalizaciji organizma. A posebno povoljno utječe na otklanjanje tegoba lokomotornog sustava. Uz nju, a ponajprije zbog nje, u Termama Ptuj razvili smo mnoge zdravstvene i wellness programe koji se usredotočuju upravo na olakšavanje tegoba lokomotornog sustava", tvrde u Termama Ptuj.

 | Author: STB Foto: STB

Terme Zreče

Smještene su ispod Hrvatima jednog od dražih skijališta - Rogle. U Termama Zreče moguće je odsjesti u jednom od četiri hotela Atrij, Vital, Klasik, Medico ili u Vilama Terme Zreče kao i u ambijentalnom i divnom hotelu Natura na Rogli. Wellness ponuda u Termama Zreče je bogata, a parovi će se sigurna osjećati ugodno opuštajući se u ljekovitoj termalnoj vodi bogatoj kalcijem, magnezijem i hidrogenkarbonatom kao i u sauna selu gdje svaka kuća/sauna pruža drugačije iskustvo.

 | Author:

U ponudi su i specijalni tretmani za njegu lica i tijela te luksuzne kupke. Temperatura termalne vode u vanjskim i unutarnjim bazenima u Termama Zreče je od 27 °C do 35 °C. Što se tiče aktivnosti zbog blizine Rogle većina posjetitelja se odlučuje i za neku rekreaciju poput skijanja i daskanja, trčanja na skijama, krpljanja i raznih aktivnosti za djecu. Terme Zreče imaju različite ponude za zimovanje ili vikend.

 | Author:

Šetnja među krošnjama na Rogli (Pot med krošnjami Pohorje; Tree Top Walk, Pohorje, Rogla)

Posljednji dan naše turneje po slovenskim termama posjetili smo šetnicu smještenu među krošnjama na nadmorskoj visini od 1517 metara u srcu pohorske šume na vrhu Rogle. Odlazak u šetnju među krošnjama jedinstven je doživljaj zbog perspektive motrenja stabala kao i zadivljujućeg pogleda.

 | Author:

Iako ima uspon šetnica nije naporna za hodanje te je mogu svladati i osobe koje nisu u top formi i djeca.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Šetnica je duga 1043 metra, a dužina pješačkog puta je 522 metra. Na šetnicu su postavljane edukativne table te interaktivne zabave za djecu i odrasle, između ostalog i tobogan. Više tehničkih i drugih podataka potraži ovdje.

 | Author: privatni album Foto: privatni album

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.