Eko 13. lipnja 2012.

Prijavi se i osvoji Eko Oskar

Croatia-Award-Back1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eko Oskar se dodjeljuje kao priznanje tvrtkama, organizacijama i pojedincima za postignute rezultate u zaštiti okoliša. Ministarstvo zaštite okoliša ovom nagradom želi odati priznanje onima koji razvijaju zeleno gospodarstvo, učinkovito koriste resurse i  pridonose smanjenju emisije CO2

Eko Oskar prvi puta je dodijeljen 1993. godine, a posljednji put 2006. godine. Ove godine javni poziv za nagradu Eko Oskar upućen je pojedincima i poduzećima, ali i široj javnosti da predloži pobjednike među onima koji daju poseban doprinos u zaštiti okoliša.

Oskarom protiv klimatskih promjena

Branka Pivčević Novak, načelnica Odjela za održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša objasnila je glavni razlog radi kojeg će se Eko Oskar ponovno dodjeljivati.

'Radi sve izraženijih vremenskih nepogoda i klimatskih promjena, koje su posljedica ljudskog djelovanja i zagađenja koje ono donosi sa sobom, zaštita okoliša dobiva sve više na značaju.

Zato smatramo da ovakav vid promocije zaštite okoliša dodatno doprinosi osvještavanju ljudi i poslovnih subjekata o potrebi ekološkog promišljanja u svim aspektima ljudskog djelovanja.

Kroz ovogodišnje nagrađivanje želimo dati priznanje i onima koji razvijaju zeleno gospodarstvo, odnosno onima koji posluju na održiv način i razvijaju zelene tehnologije koje idu u smjeru učinkovitog korištenja resursa i smanjenja emisije CO2.'

Nagrade u tri kategorije

 

Javni poziv za dodjelu Eko Oskara raspisan je u tri kategorije:

  • Doprinos pojedinca za razvoj i unaprjeđenje zaštite okoliša
  • Razvoj i primjena nove proizvodne tehnologije koja znatno pridonosi održivom razvoju, najpovoljnija rješenja u proizvodnim postupcima u odnosu prema okolišu
  • Za iznimne organizacije sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koji im omogućava kontinuirani doprinos održivom razvoju

Europa će upoznati pobjednika

Finaliste ove nacionalne nagrade Ministarstvo zaštite okoliša kandidirat će za Europsku poslovnu nagradu za okoliš (European Buisiness Award for the Environment, EBAE), koju svake druge godine dodjeljuje Opća uprava za okoliš Europske komisije.

'Tom prigodom se u okviru Zelenog tjedna u Briselu organizira svečanost, a informacija o nagrađenima objavi se u brojnim medijima u Europskoj uniji', objasnila je Branka Pivčević Novak.

Ako se želiš prijaviti za Eko Oskar više informacija potraži na stranicama Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.