Eko 21. ožujka 2022.

Priče troje Rusa koje su prisilili da daju otkaz zbog podrške Ukrajini

Rusi koji su dobili otkaz zbog antiratnog mišljenja
Foto: instagram Profesor geografije Karman Manafly i doktorica Anna Levadnaya samo su neki od Rusa koji su dobili otkaz jer se protive ratu u Ukrajini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Profesor geografije Karman Manafly ostao je bez posla nakon objave na Instagramu, a ista sudbina dočekala je i druge.

Karman Manafly 28-godišnji je profesor geografije koji je na svom Instagram profilu objavio kako ne želi biti dio ruske propagande. "Imam svoje mišljenje! Mnogi profesori ga imaju. I znate što? Moje mišljenje se razlikuje od mišljenja države", napisao je Karman. 

Karman je inače radio u srednjoj školi u središtu Moskve, a na sastanku osoblja škole dane su im upute kako trebaju razgovarati sa svojim učenicima o situaciji u Ukrajini i da pritom ne smiju imati drugačije mišljenje od ruske vlade. Upravo ga je to potaknulo da iznese svoje mišljenje na Instagramu, a samo dva sata nakon objave primio je poziv od ravnatelja škole koji mu je rekao da odmah izbriše objavu ili da napusti svoj posao. "Nisam htio izbrisati objavu. Odmah sam znao da nema smisla raspravljati, pa sam mislio da je najbolje jednostavno dati ostavku", rekao je Karman za BBC

Kada je sljedeći dan došao u školu kako bi pokupio svoje stvari i službeno dao ostavku, nije mogao ni ući u školu. "Rekli su da imaju zapovijed da me ne puštaju unutra. Djeca su počela izlaziti na ulicu da me podrže i pozdrave se. Onda je netko nazvao policiju i rekao da organiziram nedozvoljeni skup", rekao je Karman.

Sljedeći dan se morao sastati s ravnateljem škole, gdje su ga zamolili za službeno objašnjenje zašto je svoje političke stavove iznio na društvenim mrežama. Karman je odbio, očekujući da će ipak dati ostavku, ali umjesto toga rečeno mu je da se situacija promijenila i da će biti smijenjen. "Dva dana kasnije, obaviješten sam da sam dobio otkaz zbog nemoralnog ponašanja na poslu. Meni je najčudnije to što izražavanje osobnog mišljenja smatraju nemoralnim", tvrdi Karman. 

Druge dočekala ista sudbina

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, tisuće Rusa, osobito u Moskvi i Sankt Peterburgu, izrazile su svoje protivljenje takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji", potpisujući peticije, objavljujući na društvenim mrežama ili se pridružujući antiratnim uličnim prosvjedima. Odgovor države bio je žestok, tako što su pritvorili tisuće prosvjednika i uveli novi zakon prema kojem je širenje "lažnih" informacija o ruskoj vojsci kažnjivo do 15 godina zatvora. Ipak, Karmanova objava na Instagramu nije bila u suprotnosti s tim zakonom, prema ruskom listu Novaya Gazeta, koji je smatrao da ga može u cijelosti objaviti čak i nakon što su novi propisi stupili na snagu.

Za Katju Dolininu je također invazija na Ukrajinu bila trenutak kada više nije mogla šutjeti. Inače je bila voditeljica dvaju državnih kina Moskino i jako je voljela svoj posao i uživala je u njemu pa je zbog straha da će ga izgubiti rekla za BBC da nije sudjelovala u prethodnim prosvjedima protiv ruske vlade. 

Ali kada je počeo rat, to se promijenilo. Kad su joj prijatelji poslali otvoreno pismo protiv takozvane "specijalne vojne operacije", koje su potpisali ljudi koji rade u kulturnom sektoru, nije se ustručavala dodati svoje ime. Složila sam se s mišljenjem da te operacije treba odmah prekinuti i da to nije u redu.  

Humanitarna pomoć Ukrajini Možda te zanima... Stranice putem kojih možeš pomoći izbjeglicama iz Ukrajine Zdravlje

Ubrzo nakon potpisivanja pisma, Katja je primila poziv od svog šefa. Šef joj je rekao da bi odmah trebala ukloniti svoje ime ili dati ostavku. Ako odbije bilo što, dobit će otkaz. "Osjećala sam da to više nije važno. Ionako ne znam kako bih radila da me nisu tražili da dam ostavku. Nakon što je počela ova specijalna operacija ne osjećam nikakvu motivaciju da radim nešto što nije povezano s tim", rekla je za BBC. Ostavku je, kako je rekla, dala bez ikakve drame jer se brinula da će njezini poslodavci u suprotnom naći izgovor da je otpuste, što bi joj u budućnosti stvaralo još problema. Cijeli proces prestanka radnog odnosa trajao je samo nekoliko sati, a atmosfera na posljednjem sastanku s menadžerima bila je srdačna. Rekli su Katji da su tužni što odlazi, iako se Katja sada pita jesu li time samo htjeli izbjeći sukob

Ali za Annu Levadnayu, pedijatricu i influencericu s više od dva milijuna pratitelja na Instagramu, sastanak na kojem je saznala da mora dati ostavku bio je daleko od prijateljskog. Bila je u inozemstvu kada je započela ruska invazija na Ukrajinu, a svoje mišljenje je također podijelila na Instagramu. “Nisam odabrala agresiju. Bojim se za sve nas." Opisala je i ukrajinske korijene svoje obitelji i dodala je kako želi da "ovaj pakao" što prije završi. Budući da ima veliki broj pratitelja na Instagramu, njezinu objavu su primijetili iz velikog državnog medicinskog centra u Moskvi u kojem je radila.  

Nekoliko dana kasnije, dr. Levadnayu, koja je još uvijek bila u inozemstvu, čula je od kolega da je ravnateljica medicinskog centra tijekom jutarnje konferencije pred više od 100 kolega osudila njezine antiratne komentare. Dobila je video zapis događaja. "Bilo je to javno sramoćenje. Jasno su dali do znanja da netko tko ne podržava ciljeve vlade ne bi trebao raditi u državnoj instituciji", rekla je Anna za BBC. 

Ravnateljica je održala višeminutni govor, objašnjavajući da bi dr. Levadnayu podržala "specijalnu vojnu operaciju" da je bila bolje informirana o svjetskim događajima. Ubrzo nakon toga dobila je uputu da mora dati ostavku, a ako odbije bit će otpuštena.  

U svojim objavama na društvenim mrežama, liječnica  objašnjava medicinske probleme na pristupačan način za širu publiku.  Naučila je živjeti s internetskim trolovima i negativnim komentarima, ali invazija na Ukrajinu podigla je to na drugu razinu. "Čak ni cjepiva protiv covida, koja su izazvala toliko agresije, nisu izazvala toliku mržnju među ljudima kao ovaj rat. Sada je u društvu veliki rascjep, jer svatko vjeruje samo u svoju istinu", tvrdi doktorica. 

Život se preokrenuo mnogima koji su se našli na suprotnoj strani tog raskola. Neki su ostali bez posla, drugi su u znak protesta dali otkaz. Za Kamrana Manaflyja i tisuće drugih, jedina opcija bila je napustiti zemlju. Ali ne može, niti želi, svatko poduzeti taj korak. "Ne može svaki Rus koji se ne slaže s propagandom Kremlja napustiti ovu zemlju. Još smo tu. Još imamo nade. Trudimo se ne odustati", rekla je Katya Dolinina. 

Nadya Tolokonnikova osnivačica je grupe Pussy Riot Možda te zanima... Pussy Riot i nakon zatvora "udara" po Putinu i tvrdi da je ogroman broj Rusa protiv rata Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.