Eko 25. siječnja 2017.

Pravilno provjetravanje doma tijekom zime štiti od bolesti i stvaranja vlage

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Onečišćeni zrak u domu može povećati rizik od razvoja bolesti srca, nekih vrsta raka i problema s disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji, koji su utvrdili da je ugroženo oko 15,3 milijuna domova.

Utvrdili su da zrakom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plijesni, pelud, ugljični monoksid i perut ili čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihim ubojicom jer ga nije moguće osjetiti u zraku.  

Rizik od bolesti manji za 40 posto

Istraživači su otkrili vezu između izloženosti zagađivačima u zatvorenom prostoru i kardiovaskularnih bolesti te potvrdili da kućni zagađivači zraka u 57 posto slučajeva mogu biti odgovorni za kardiovaskularne bolesti, 23 posto za povećani rizik obolijevanja od raka pluća, 12 posto za astmu, a preostalih 8 posto povezano je s drugim respiratornim problemima. Redovitim prozračivanjem doma rizik od bolesti možeš smanjiti za gotovo 40 posto.

Pritom je najveća opasnost od plinova i spojeva kojih nismo svjesni. Vrlo je opasan ugljični monoksid, česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog štednjaka dok kuhamo, zbog neispravnog sustava
grijanja u stanovima koji se griju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan, svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.

Prehlada_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Tri do četiri puta na dan od tri do sedam minuta

Provjetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti, koje će se često manifestirati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kihanje, vrtoglavica, osjećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća. Provjetravati treba nekoliko puta na dan, no najbolje ujutro, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije, kaže Jurica Bistrović iz Zadol grupe d.o.o., koja se bavi ugradnjom PVC stolarije.

"Provjetravati treba nekoliko puta na dan, no najbolje ujutro. Otvori sve prozore i napravite propuh u stanu da se promijeni što veći dio zraka u prostorijama", kaže naš sugovornik. Tijekom dana u svakoj prostoriji povremeno otvori prozor kako bi osigurala svježi zrak te povremeno otvori vrata od kupaonice, ako nemaš mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću zrak. I prije spavanja korisno je nakratko napraviti propuh, od tri do pet minuta, radi izmjene zraka u prostorijama. Posebno pazi na znakove plijesni u kući, jer je prisutnost plijesni odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s dišnim putevima) i reakcija na koži. Sustav ventilacije u kupaonici mora biti kvalitetan i bez vlage. Oni koji često kuhaju ili primjećuju vlagu u stanu, na PVC prozore mogu ugraditi sustav stalnog prozračivanja, koji stalno provjetrava prostor.
 

Soba_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kako se stvara vlaga na zidovima?

Prosječna četveročlana obitelj disanjem, znojenjem, kuhanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja voda ostaje u stanu u obliku vlage, a uz povoljne uvjete i povoljnu temperaturu  na vlažnim površinama razvit će se zidna plijesan i gljivice kojih se teško riješiti bez pravilnog prozračivanja.

Prevelika koncentracija vlage može uzrokovati: letargiju, smanjenu koncentraciju, razdražljivost, apatiju i nagle promjene raspoloženja. Kondenzacija na staklu vaših prozora znak je upozorenja da je potrebno češće prozračivanje. Dostatno prozračivanje postiže se na način da se prozori ostave potpuno otvoreni barem 5 minuta po četiri puta dnevno. Ovaj kratki period dovoljan je za izmjenu zraka, a neće prouzročiti hlađenje namještaja i zidova, tj. povećanje troškova grijanja. Dulje otvoreni prozori uzrokovali bi gubitak energije.

Kako do prozračnog doma bez gubitka energije?

Prozore tijekom zime uvijek otvarajte širom, a ne “na kip” jer ćete jedino tako izmijeniti zrak u prostoriji bez da previše rashladite zidove oko prozora. Općenito, kip koristite samo između travnja i rujna

Provjetravanje, koje je najučinkovitije ujutro kad vanjski zrak još nije “obogaćen” smogom, a rosa ga je očistila od štetnih tvari, riješit će samo dio problema. Bilo kakva aktivnost tjera organizam na brže udisanje toksina, naročito usisavanje koje podiže prašinu. Obvezno otvori prozore, a prozrači i posteljinu.

Sušenje rublja u stanu može biti opasno
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.