Eko 03. svibnja 2022.

Požar uzrokovan punjačem za mobitel: Kako izbjeći takav scenarij?

Požar u Palmotićevoj
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Shutterstock Požar je izbio u spavaćoj sobi stana najvjerojatnije uslijed pregrijavanja i taljenja plastičnih dijelova punjača za mobitel
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vatrogasci su u subotu navečer, oko 21 sat, morali intervenirati zbog požara u Palmotiićevoj ulici u Zagrebu, a morali su i evakuirati ljude s drugog kata. Proveden je policijski očevid, a glavni krivac je punjač za mobitel.

U centru Zagrebu u Palmotićevoj ulici je u subotu navečer buknuo požar na prvom katu zgrade te je stan upotpunosti izgorio. "Imali smo požar stana na prvom katu koji je u cijelosti izgorio. Nije bilo direktno spašavanje, ali smo evakuirali kat iznad, spasili smo osam osoba. Nitko nije hospitaliziran. Nije bilo lakših ozljeda, nego strah i šok", rekao je Domagoj Crnić, zapovjednik smjene u Javnoj vatrogasnoj postaji grada Zagreba za HRT. "Osjetila sam smrad dima, a suprug je ugledao vatru kako guta stan. Pokušali smo ugasiti požar, ali nije bilo šanse. Prebrzo je sve išlo. Izletjela sam van, vikala tražeći pomoć", rekla je vlasnica izgorjelog stana za 24sata.

Za gašenje požara bila su potrebna četiri vozila i 13 vatrogasaca. Prema policijskom očevidu, požar je uzrokovao punjač za mobitel koji se pregrijao. "Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izbio u spavaćoj sobi stana, a najvjerojatnije uslijed pregrijavanja i taljenja plastičnih dijelova punjača za mobitel priključenog u zidnu priključnicu, nakon čega je došlo do prijenosa topline na gorive dijelove namještaja. Visina materijalne štete za sada je neutvrđena", napisali su iz PU Zagrebačka

Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca, Siniša Jembrih, za RTL je napomenuo kako svaki električni uređaj može izazvati požar, ali ne treba zbog toga dizati paniku. "U zadnje vrijeme mobiteli jesu nekako najizloženiji, najviše smo s njima uštekani u struju. Bitno je slušati upute proizvođača takvih uređaja koje kažu da se takvi uređaji uvijek moraju isključiti iz struje nakon punjenja i da se ne smiju držati oko zapaljivih predmeta, primjerice na kauču, dvosjedu ili u blizini zavjesa", rekao je Jembrih za RTL.

Napomenuo je kako je potrebno izbjegavati uređaje nepoznatih marki. "Ukoliko kupujete uređaje s placa ili kineskih stranica, morate biti svjesni da je kvaliteta vrlo problematična i upitna i uvijek dolazi u pitanje pravna posljedica, neće moći dokazati ništa", rekao je Jembrih za RTL.

Osvrnuo se i na požar na Laništu nekoliko dana prije ovoga, koji je nastao zbog električnog romobila. Tada je došlo do manje eksplozije te je izbijeni prozor završio na ulici, Na sreću, požar je bio brzo ugašen te nije bilo ozlijeđenih. "Romobila oko nas ima sve više i više, normalno je da ona ima i sve više s njima povezanih požara. Također se ovdje radi da treba čitati upute proizvođača i ne držati uređaje na punjaču cijelo vrijeme. Kod romobila je čest problem da svi koji ih imaju pokušavaju promijeniti softverske postavke što može biti uzrok požara, zajedno sa činjenicom da se baterije mogu oštetiti, a da se to ne vidi", upozorio je Jembrih za RTL.

Potrebno je koristiti samo službeni punjač za mobitel

"Kako bi zaštitila sebe i svoje ukućane uvijek koristi službeni punjač", ​​kaže Rachel Rothman, ing. u Good Housekeeping Instituteu. Ako imaš iPhone, Rothman savjetuje da provjeriš je li Apple certificiran tako da potražiš logotip "Made for iPod / iPhone / iPad.  "Izbjegavaj punjenje u ekstremnim okolišnim uvjetima kada je jako vruće ili hladno i za svaki slučaj makni punjač iz utičnice", dodaje Rothman. 

Isto tako bilo bi poželjno izbjegavati puniti mobitele na krevetu ili ispod jastuka, a prema studiji objavljenoj 2016. u časopisu JAMA Pediatrics 72 posto djece i 89 posto tinejdžera koristi barem jedan uređaj u blizini svoga kreveta neposredno prije spavanja što povećava opasnost da se krevet ili jastuk zapale. Ovi savjeti mogu ti pomoći kako bi bila što sigurnija: 

  • Slijedi upute za sve električne uređaje i koristi ispravne punjače u skladu sa uputama proizvođača. Ako se za električni uređaj koristi pogrešan punjač, unutarnja baterija ne može podnijeti drugačiji napon i može se zapaliti.
  • Prestani koristiti punjač ako sumnjaš da je neispravan ili lažan.
  • Nemoj koristiti punjač ako ga moraš na silu staviti u zidnu utičnicu i nemoj ga koristiti na produžnom kabelu.
  • Slijedi upute proizvođača o tome koliko dugo treba puniti proizvod.
  • Uvijek kupuj u pouzdanoj trgovini, kod ovlaštenog prodavača ili izravno od proizvođača istog imena kao i uređaj.
Možda te zanima... Požar u obiteljskoj kući Murskom Središću zbog zapaljenog mobitela: Kako izbjeći ovakva stradavanja? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.