Eko 01. rujna 2021.

Požar u obiteljskoj kući Murskom Središću zbog zapaljenog mobitela: Kako izbjeći ovakva stradavanja?

Foto: shutterstock Dok se puni mobitel nikada ne bi smio biti u krevetu ili pod jastukom jer može uzrokovati požar
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Murskom Središću u kući obitelji Čurin preksinoć tijekom noći izbio je požar. Vatrena buktinja krenula je, kako navodi policija, oko 3.40 sati, uslijed samozapaljenja mobitela i to u sobi gdje su spavala djeca.

Roditelji su se probudili jer su čuli buku iz dječje sobe i mislili da se djeca svađaju. Suprug je otišao provjeriti što se događa i suočio se s vatrenom buktinjom. Uspio je izvući djecu koja su zadobila opekline prvog stupnja. Otac je također zadobio opekline prvog stupnja te se nagutao dima. Primljeni su u bolnicu u Čakovcu. Zahvaljujući brzoj reakciji roditelja i hitnoj intervenciji vatrogasaca izbjegnuta je tragedija, piše 24sata.

Ne raspoloženo s podacima koje je marke bio mobitel niti s drugim pojedinostima, ali je ovo dovoljna poruka za pojačan oprez prilikom odabira načina kako puniš svoj pametni telefon telefon. Vatrogasci iz Newtona u SAD-u prije nekoliko godina  podijelili su fotografiju spaljene plahte i jastuka pokraj punjača kao dokaz da se to može dogoditi svakome, a najugroženiji su djeca i mladi.

"Istraživanje je pokazalo da 53 posto djece i tinejdžera puni svoje tablete i mobitele na krevetu ili čak ispod jastuka, a tako se punjač dodatno zagrijava. Drugo istraživanje je pokazalo da 72 posto djece i 89 posto tinejdžera koristi barem jedan uređaj u blizini svoga kreveta neposredno prije spavanja što povećava opasnost da se krevet ili jastuk zapale", navodi se u studiji objavljenoj 2016. u časopisu JAMA Pediatrics.

Možda te zanima... Ove fotografije otkrivaju zašto ne treba ići u krevet s mobitelom Zdravlje


"Kako bi zaštitila sebe i svoje ukućane uvijek koristi službeni punjač", ​​kaže Rachel Rothman, ing. u Good Housekeeping Instituteu. Rothman savjetuje da provjeriš je li Apple certificiran tako da potražiš logotip "Made for iPod / iPhone / iPad", kaže ona. "Izbjegavaj punjenje u ekstremnim okolišnim uvjetima kada je jako vruće ili hladno i za svaki slučaj makni punjač iz utičnice kad je mobitel napunjen. Inače telefone i tablete treba puniti na mjestima gdje ne mogu izazvati požar baš tako lako. Nikad ne smiju biti ničim prekriveni niti zatvoreni unutar torbe, kutije i slično", savjetuje Rothman.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.