Eko 29. kolovoza 2019.

Potpiši peticiju za spas Amazonije i zaštitu starosjedilačkog stanovništva!

Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od svog dolaska na vlast Bolsonaro je krenuo u rušenje okolišne politike zemlje i dao niz izjava koje su bile poticaj kriminalnim praksama na štetu okoliša i zemlje u cjelini. Tijekom prvih osam mjeseci Bolsonarovog mandata nije najavljena ni jedna jedina mjera borbe protiv krčenja šume niti zaštite Amazonije.

Nakon što su ogromni požari zahvatili Amazoniju i svjetska javnost se digla na noge- Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila odobrio je da vojska pomogne vatrogascima u borbi protiv požara u Amazoniji te je požar na nekim od lokacija stavljen pod kontrolu. Vojne akcije za gašenje požara odobrio je tek nakon golemog pritiska svjetske javnosti i prosvjeda diljem Brazila.

Organizacija Greenpeace također se aktivno zalaže za spas Amazonije kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena i kako bi se staništa ljudi i životinja koji žive na tom područja prestala eksploatirati zbog biznisa povezanog s uzgojem govedine i soje. Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj, komentirao je situaciju u Amazoniji i objasnio što Greenpeace traži u svojoj peticiji.

 | Author: Adolfo Lino/DPA/PIXSELL Foto: Adolfo Lino/DPA/PIXSELL

Šumski požari i klimatske promjene začarani su krug: porastom broja požara rastu i emisije stakleničkih plinova, što dovodi do povećanja ukupne temperature planeta i ekstremnih vremenskih pojava, poput velikih suša, što pak pogoduje novim požarima. Isto tako, krčenje šuma izravno utječe na produljenje sušnog razdoblja na pogođenom području sa svim daljnjim posljedicama za šume, bioraznolikost, poljoprivredu i zdravlje ljudi.

Broj požara zabilježenih u Amazoniji 2019. godine među najvećima je proteklih godina. U razdoblju od siječnja do 20. kolovoza ove godine bilježimo porast u broju požara od 145% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Šumski požari češće izbijaju u onim područjima Amazonije gdje je rašumljavanje (deforestacija) uzelo maha, s obzirom na praksu paljenja šuma koju provode i poljoprivrednici.

Greenpeaceova peticija

Od svog dolaska na vlast Bolsonaro je krenuo u demontažu okolišne politike zemlje i dao niz izjava koje su bile poticaj kriminalnim praksama na štetu okoliša i zemlje u cjelini. Tijekom prvih osam mjeseci Bolsonarovog mandata nije najavljena ni jedna jedina mjera borbe protiv krčenja šume niti zaštite Amazonije. Stoga našom peticijom tražimo od Bolsonara da sačuva amazonsku prašumu i zaštiti starosjedilačko stanovništvo. Peticiju je potpisalo preko 370 000 osoba, rekli su nam iz Greenpeace Hrvatska.

Peticiju možeš potpisati ovdje.

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.