Eko 08. lipnja 2020.

Potpiši peticiju i zaštiti naše oceane!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od klimatskih promjena i plastike, preko eksploatacije nafte i plina te rudarenja u morskim dubinama do prekomjernog izlova ribe - prijetnje kojima su izložena mora i oceani svakim su danom sve veće i akutnije.

Čitav život na Zemlji ovisi o oceanima, a njima je sada potrebna naša pomoć i zaštita.

Vlade cijelog svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima. Učine li ono što treba, otvorit će se put prema uspostavi goleme mreže zaštićenih  područja odnosno morskih rezervara, čime bi se postigla zaštita više od trećine svjetskih mora.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Otvorena mora sačinjavaju ogromna zajednička prostranstva koja pokrivaju 61% površine svih mora te 73% njihova volumena. Ona obuhvaćaju nevjerojatnih 43% ukupne Zemljine površine te 70% morskog i kopnenog prostora na kojem postoji život.

Oceani su dom nezamislivom bogatstvu morskog života i ekosustava

Te su međunarodne vode dom nezamislivom bogatstvu morskog života i ekosustava, a zbog svojeg ogromnog prostranstva od životne su važnosti za zdravlje planeta Zemlje", stoji u sažetku 30 DO ’30. – Plana za zaštitu svjetskih mora objavljenoga od strane Greenpeacea.

Kako navode, posljednjih se je desetljeća to bogatstvo smanjilo pod sve većim pritiskom izazvanim raznovrsnim ljudskim utjecajima, što je potaknulo Ujedinjene narode na povijesni pothvat povećanja zaštite mora i promjene načina njihovim upravljanjem. Ključ za zaštitu staništa i vrsta, obnovu bioraznolikosti i ekosustava u oceanima te održavanje funkcije ekosustava od životne važnosti za sve leži u stvaranju potpuno zaštićenih morskih područja (tzv. rezervata ili utočišta). Spomenuto izvješće pokazuje da je moguće izgraditi ekološki reprezentativnu, globalnu mrežu zaštićenih područja na otvorenim morima da bi se odgovorilo na krizu koja prijeti oceanima i omogućio njihov oporavak. Postoji prijeka potreba, a rješenje je nadohvat ruke. Sve što je potrebno je politička volja. Cijelo izvješće pročitaj ovdje.

Ako želiš zaštititi oceane, potpiši peticiju!

Sada imamo jedinstvenu priliku to promijeniti te najvažnija i najugroženija oceanska područja staviti pod zaštitu od destruktivnih industrijskih djelovanja.

Potpiši peticiju i pridruži se milijunima ljudi diljem svijeta koji zahtijevaju snažan Sporazum o svjetskim morima. Pridonesi uspostavi morskih rezervata diljem našeg plavog planeta.

Potpiši peticiju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.