Eko 20. travnja 2011.

Postani dio Green City Projecta

Marko-Lasic-Nered-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nizom događanja na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu, 23. travnja u sklopu Green City Projecta, obilježit će se Dan planete Zemlje. O samom projektu i programu koji te očekuje u subotu razgovarali smo s organizatorom ove eko akcije, Markom Lasićem-Neredom

Green City Project je eko projekt koji se održava drugu godinu zaredom, s ciljem razvijanja javne svijesti o važnosti zaštite okoliša. Ove je godine posvećen UN-ovoj Međunarodnoj godini šuma, a u sklopu projekta koji će trajati od 23. travnja do 16. lipnja održavat će se niz događanja edukativno-zabavnog karaktera.

Razgovarali smo s organizatorom projekta, Markom Lasićem-Neredom i saznali što te sve očekuje u subotu, 23. travnja na Cvjetnom trgu, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Donosimo ti nekoliko prijedloga putem kojih i sama možeš postati dio ove vrijedne inicijative i dati svoj doprinos očuvanju prirode.

Cilj je educirati i zaniteresirati

‘U subotu na Cvjetnom trgu otvaramo Green City Project instalacijom koja nosi naziv Šuma života. Zamišljena je kao krošnja stabla koja vodi posjetitelje kroz labirintni prikaz destrukcije i nekontrolirane sječe šuma pa sve do stanja blaženstva i njene pune ljepote’, kaže Marko Lasić.

‘Cilj je cilj šokirati, educirati i zaineresirati posjetitelje za ovogodišnju temu projekta’, govori Marko i dodaje kako će na drugom dijelu Cvjetnog trga u drugoj kupoli biti predstavljena izložba slika sa kojom je u New Yorku otvorena UN-ova Međunarodna godina šuma.

'Posjetitelji će moći uživati u brojnim performerima, dramskim sekcijama, nagradnim igrama naših pokrovitelja, foto nastupu Damira Hoyke, zanimljivim plesnim koreografijama i radionicama koje smo ove godine pripremili’, opisuje Marko zabavno edukativni sadržaj pripremljen povodom otvaranja Green City Projecta.

Sam projekt trajat će do 16. lipnja, a osim Dana planete Zemlje na prigodan će način obilježiti Dan zaštite prirode i Dan očuvanja okoliša. Završni dio predstavlja dodjela Green City Awards nagrada, gdje će se kroz devet kategorija nagraditi pojedinci i kompanije za dostignuća po pitanju zaštite okoliša.

‘Građeni koji žele aktivno sudjelovati u Green City Projectu i u akciji skupljanja starog papira “Zeleni korak”, prikupljeni papir mogu dostaviti 11. lipnja na Bundek i odložiti ga u kontejnere.

Na taj način ne samo da će aktivno sudjelovati u projektu već će si osigurati i ulaznicu za koncertni program koji prati cijelo događanje’, kaže Marko.

U akciju “Zeleni korak” uključile su se i najmlađe generacije, pa je 105 osnovnih škola do sada prikupilo oko 200 tona starog papira. 

Priroda je inspiracija i snaga

Na organiziranje Green City Projecta Marka Lasića-Nereda motivirali su jednostavni razlozi.

’Priroda je mjesto gdje nalazim mir i gdje sam kreativan. Kada sam u prirodi osjećam da sam dio nečeg puno većeg od onoga što nam nudi svakodnevni život i obaveze. Opušta me, smiruje i jednostavno volim taj osjećaj te sam zato pokrenuo cijeli projekt’, objašnjava.

‘Ljudi prirodu trebaju shvatiti kao alternativu za svakodnevni stres i iz nje crpiti inspiraciju i snagu. Kada je jednom osjete i zavole ona će im cijeli život biti vodilja.

Ta povezanost je naš cilj. Iz povezanosti se rađa ljubav, a samim time i odgovornost’, opisuje Marko krajnji cilj projekta i poziva sve građane da u subotu, 23. travnja od 10 do 15 sati dođu na Cvjetni trg i postanu dijelom Green City Projecta 2011.

Više info: Green City Project

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.