Eko 03. svibnja 2017.

Političari u Velikoj Britaniji apeliraju na supermarkete da ne bacaju "ružno" voće i povrće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Velikoj Britaniji svake godine bacaju se ogromne količine voća i povrća , i to samo zato jer su nepravilnih oblika. Na globalnoj razini, jedna trećina svih namirnica namijenjenih ljudskoj potrošnji se baci, ali političari iz Velike Britanije su to odlučili promijeniti.

Ovaj tjedan, u izvješću koje je objavilo Odbor za okoliš, hranu i ruralni sektor, raspravljajući o načinima borbe protiv nepotrebnog otpada, apelirali su na političare da poduzmu mjere kojima bi supermarketima nametnuli mjere protiv bacanja voća i povrća neatraktivnog izgleda. Predsjedatelj odbora, Neil Parrish, čak je zatražio da  se maloprodajnim trgovačkim lancima ukinu smjernice prema kojima oblikuju proizvode na određeni način, o čemu je napisao:

"Trgovci su zahtijevali iznimno visoku kvalitetu od poljoprivrednika, što je dovelo do toga da potrošači razmišljaju kako voće i povrće raste isključivo u pravilnim oblicima, što u stvarnom svijetu, naravno nije tako. Ali, sada postoji sve veće indicije da bismo mogli jesti sve više voća i povrća koje nije savršeno jer s osvještavanjem kupaca javit će sve veća potražnja za nepravilnim oblicima voća i povrće jer je to dokaz da je 'pravo'."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za britanske poljoprivrednike, novo izvješće je pravi blagoslov, jer im omogućuje da prodaju više svojih proizvoda. Nedavno je britanski supermarket Asda počeo s prodajom "nesavršenog" voća i povrća u posebno označenim kutijama, a ti proizvodi su jeftiniji i do 3, 5 funte. Neki smatraju kako je upravo ovaj potez prvi opipljivo pozitivan nakon što je Britanija istupila iz Europske Unije. Trgovci u Velikoj Britaniji morali su se pridržavati 10 pravnih standarda propisanih od EU koji su se odnosili na veličinu i oblik voća i povrća. Ali u svjetlu Brexita, ove smjernice se vjerojatno više neće morati provoditi.

Nauči kako odabrati kvalitetno voće i povrće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.