Eko Miss(ija) bez plastike 29. siječnja 2019.

Novi izvor onečišćenja: Pogledaj poražavajuću istinu što se skriva u dubinama oceana

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika Plava rupa u Belizeu popularna je turistička atrakcija i jedna od najpoznatijih morskih rupa koja iz zraka osvaja svojim izgledom. A zahvaljujući ekspediciji Richarda Bransona sada znamo da na njezinu dnu nije neka nepoznata riba nego plastične boce i mrtve rakove. A kao najnoviji izvor onečišćenja u oceanu otkrivene su loptice za golf.

"Slavni milijarder Richard Branson u podmornici je s timom znanstvenika i snimateljima s Discoveryja zaronio u duboko plavetnilo ove vrtače. Na Virginovu blogu opisao je ovo kao prvi zaron podmornice na samo dno 125 metara duboke Plave rupe koja se inače nalazi na Koraljnom grebenu Belizea koji je dio srednjoameričkog koraljnog sustava - drugog najvećeg na svijetu".

Osim plastičnog smeća, pronašli su i nešto mrtvih rakova i drugih životinja koji su uginuli jer se na dnu nalazi sloj sumporovodika, a nema kisika. Otkriće plastike na dnu ove rupe ne treba čuditi, kad su je istraživači pronašli i u Marijanskoj brazdi, na dubinama od gotovo 11 kilometara", piše 24sata.

 

 

Kako piše Eko vjesnik, američka srednjoškolka Alex Weber je roneći 2017. otkrila velik broj loptica za golf na dnu mora u blizini kalifornijskog gradića Carmel-by-the-Sea. Loptice je odmah počela sakupljati te je ovaj novi oblik onečišćenja prijavila istraživaču plastike u oceanima Matthewu Savocu s kojim je napravila plan i program rješavanja ovog neobičnog ekološkog problema. Do sredine 2018. godine, prikupljeno je gotovo 40.000 golf loptica s tri različita mjesta u blizini obalnih golf terena Cypress Point, Pebble Beach i Carmel River Mountu.

Možda te zanima... Istražili smo primjenjuje li se Pravilnik o obveznoj naplati plastičnih vrećica Eko

Loptice za golf se ne zadržavaju na površini mora već odmah tonu na dno. Iako za sada nisu zabilježeni štetni učinci golf loptica na životinjski morski svijet ipak kako se one s vremenom razgrađuju mogu osloboditi kemijske tvari i mikroplastiku u okoliš te kada se rastvore u manje komade ribe, ptice i ostale životinje mogu ih progutati.

Uginula_Uljušara Možda te zanima... Pronađena plastika u želucima kitova! Eko

Alex surađuje s upraviteljima Monterey Bay National Marine Sanctuary na osmišljavanju i provedbi načina sprečavanja onečišćenjA  vodE lopticama za golf. Iako je njezino istraživanje bilo lokalno, njezino otkriće je zabrinjavajuće i za druga područja s golf terenima uz obalu.

Ova priča ipak šalje jednu pozitivnu poruku – ako je samo jedna srednjoškolka teškim i predanim radom napravila ovako velik posao, što bi tek mogle napraviti stotine ili tisuće ljudi, zaključila je autorica članka Eko vjesnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.