Eko Miss(ija) bez plastike 18. siječnja 2019.

Istražili smo primjenjuje li se Pravilnik o obveznoj naplati plastičnih vrećica

Foto: Foto: INA

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 01. siječnja 2019. na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži objavljen u Narodnim novinama broj 116/2017, a prema kojem na svim prodajnim mjestima trgovci kupcima moraju naplaćivati vrećice, osim onih vrlo tankih u koje se stavljaju voće i povrće.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži prodavatelj je obvezan na mjestima na kojima besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom - "Vrećice koristiti štedljivo".

Redakcija missZDRAVE uzela si je u zadatak tijekom cijele 2019. godine pisati članke s ciljem osvještavanja o štetnosti plastike na okoliš i ljudsko zdravlje. Tim povodom proveli smo malo istraživanje primjenjuje li se Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži na prodajnim mjestima u Gradu Zagrebu. Donosimo što smo otkrili.

Prodavačice pojma nemaju

U jednoj poznatoj pekarnici kupili smo jedan slanac i nisu nam dali vrećicu, nego su ga stavili u škanicl. Kada smo ih pitali jesu li kod njih vrećice besplatne rekli su da jesu i da ih daju kupcima koji kupe više proizvoda ili ih sami zatraže. Prodavačica je rekla da je nitko od nadređenih nije informirao da se vrećice trebaju naplaćivati, ali da ona osobno podržava taj zakon.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

U jednom domaćem i jednom stranom velikom lancu prehrambenih i ostalih proizvoda nema već dugo onih čvršćih besplatnih vrećica, ali pored vrećica za pakiranje voća i povrća nema niti jasno vidljive oznake "Vrećice koristiti štedljivo". Za razliku od spomenutih, drugi veliki strani prodajni lanac u kojem smo bili ima istaknutu oznaku o štedljivom korištenju vrećica, ali u praksi je to teško provedivo.

Nije dovoljno jasno kako se vrećice mogu upotrebljavati štedljivo

Naime, ako kupite snop banana ili samo jednu voćku onda ne morate upotrijebiti vrećicu, nego naljepnicu (ako je trgovina takva da kupac sam važe robu) možete zalijepiti na samu voćku. Također možete i sve što ste kupili primjerice mandarine, jabuke, zelenu salatu staviti u jednu vrećicu, ali onda, ako se roba važe na blagajni trgovac mora svaki pojedini artikl vaditi iz vrećice pa ga vagati. Po dolasku kući, ako se ne potrgaju mogu se iskoristiti za pakiranje hrane ili bacanje smeća. Ukratko, moguće je, ali nije baš praktično te tanke besplatne vrećice koristiti štedljivo.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Neki su Pravilnik shvatili ozbiljno

U daljnjoj istrazi posjetili smo jedan outlet u širem gradskom centru gdje smo kupili spavaćicu za koju smo dobili čvrstu bijelu vrećicu i to besplatno. Na pitanje je li vrećica sigurno besplatna, prodavačica je potvrdno odgovorila i pomalo se začudila tom pitanju. U jednoj trgovini CD-ima i pločama situacija je potpuno drugačija i tamo na vidljivom mjestu stoji jasno istaknuto koliko kupac mora platiti za plastičnu vrećicu, ista je situacija i u jednom lancu koji se bavi prodajom slatkiša.

U gradskim ljekarnama su vrećice počeli naplaćivati početkom siječnja nakon što su dobili obavijest iz Hrvatske liječničke komore: "...Sukladno odredbama tog Pravilnika svi maloprodajni objekti, što uključuje i ljekarne, moraju lagane plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona za nošenje naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu, a za one najtanje vrećice do 15 mikrona koje se ne naplaćuju, mora se na vidljivo mjesto u ljekarni staviti  upozorenje 'Vrećice koristite štedljivo'. Iznos cijene vrećica nije određen te je svakoj ljekarni prepuštena odluka o cijeni, kao i o vrsti i kvaliteti vrećica koje će imati u svojoj ponudi."

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Pojedinim trgovcima ni visoke kazne nisu poticaj za poštivanje Pravilnika

Ministarstvu zaštite okoliša RH uputili smo pitanje postoji li rok prilagodbe za početak naplate čvršćih vrećica budući da je evidentno da se mnogi trgovci Pravilnika ne pridržavaju: "S obzirom da predmetnim Pravilnikom nije predviđeno niti propisano prijelazno razdoblje za provedbu spomenute mjere kao ni izuzeće od spomenute obveze za plastične vrećice koje do navedenog datuma prodavatelj nije potrošio te ih i nadalje ima na svojim zalihama, od 1. siječnja 2019. godine svi prodavatelji dužni su sve lagane plastične vrećice za nošenje naplaćivati potrošačima bez obzira da li se radi o novonabavljenim vrećicama ili onima s postojećih zaliha", odgovorili su na naš upit.

Iz Ministarstva zaštite okoliša objasnili su i kolike su kazne te provodi li se inspekcija: "Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera vezanim uz smanjenje potrošnje plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj obavlja sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“, broj 94/13 i 73/17) inspekcija zaštite okoliša, a istim Zakonom su propisane i novčane kazne za kršenje gore navedenih odredbi u iznosu od 100.000 do 800.000 kuna za pravne osobe, 30.000 do 70.000 kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi i 25.000 do 70.000 kuna za obrtnike."

Jesu li trgovci i kupci dobro informirani od nadležnih institucija?

Očigledno je da još uvijek svi trgovci ne poštuju Pravilnik, a kako će kupci reagirati kad im se na svim prodajnim mjestima pođu naplaćivati vrećice to ćemo tek vidjeti. U Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputili smo upit je li provedena kampanja prije primjene pravilnika kako se trgovci i kupci ne bi našli u nezgodnoj situaciji, prenosimo njihov odgovor: "Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je od studenog 2017. kao i tijekom prošle godine u suradnji sa HGK provodio edukativne radionice vezano za obveze koje nastaju prema pravilnicima za posebne kategorije otpada. Naglasak je bio na obvezama koje se tiču elektroničkog te ambalažnog otpada. Obrađujući obveze vezane za ambalažni otpad komunicirali smo i dio koji se tiče plastičnih vrećica.

Naime sukladno odredbama Pravilnika o ambalažnom otpadu trgovci su dužni istaknuti na vidljivom mjestu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju vrlo laganih plastičnih vrećica. Smanjenje korištenja plastičnih vrećica jedan je od načina kako utjecati na ukupno smanjenje nastanka otpada. Upravo s tim ciljem, Fond je također tijekom prošle godine, uz sufinanciranje europskim sredstvima kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija (OPKK), proveo cjelovitu kampanju usmjerenu ka podizanju svijesti o smanjenju nastanka svih vrsta otpada te poticanju ponovne uporabe."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      romeo

      Zato ja uvijek nosim sa sobom krpenu vreću i to u zadnje 3 godine svaki put kad idem u kupovinu a imam ih 2,3 doma.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.