Eko 21. svibnja 2010.

Pita od koprive iz šumske kuhinje

Anton
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U četvrtoj epizodi pogledaj kako se priprema kopriva koju mnogi s pravom nazivaju kraljicom samoniklog bilja. U šumsku avanturu vodi te naš instruktor preživljavanja Anton Rudan

'Sumnjam da postoji netko tko ne poznaje koprivu. Ipak, mnogi se još uvijek boje pripremati je za jelo jer su prilikom branja zaradili plikove na koži', objašnjava Anton dok šeta kroz šumu.

Tko se boji koprive još?

'Ipak, ne treba se bojati koprive, jer se prilikom kuhanja otrovni sadržaj neutralizira. Prilikom branja možeš koristiti rukavice ili dobiti besplatan tretman akupunkture', šali se Anton.

Kopriva sadrži željezo, sumpor, kalcij, natrij, mineralne soli, klorofil, karoten,  te vitamine A, C i K zbog čega je i nazivaju kraljicom ljekovitog bilja.

'Kopriva često raste na zapuštenim mjestima, a kod nje se beru gornjih osam listića, tj. sam vrh biljke'.

Kopriva liječi:

  • slabokrvnost
  • reumatizam
  • išijas
  • kamenac mokraćnih organa
  • bolesti jetre
  • čisti krv
  • regulira probavu
  • otklanja nesanicu i živčane napetosti

Pogledaj video i saznaj kako pripremiti pljeskavicu od šparoga...

Recept

Anton je odlučio napraviti pitu od koprive i pripremiti je na poseban način, pod pekom.

Sastojci za pitu od koprive:

Nadjev

  • 500 g koprive
  • 1 g krumpira
  • maslinovo ulje
  • limun
  • vrhnje
  • sol

Tijesto

  • brašno, ulje, sol

Kada voda zakuha, dodaje se kopriva i ostavlja se 2 do 3 minute da prokuha. Tijesto za pitu možeš napraviti od ulja, brašna i malo soli.

Tijesto razdjeli u nekoliko komada koji se onda oblikuju. Kada je kopriva gotova skida se s vatre i ocijedi od vode, a vodu u kojoj se kuhala kopriva kasnije možeš iskoristiti za čaj.

Za nadjev treba oguliti i sitno nasjeckati krumpir. Kopriva se nakon što si je dobro ocijedio, sitno nasjecka i izmiješa s vrhnjem i pola limuna.

Stol se malo pobrašni i razvuče se tijesto. Na tijesto se stavi još malo ulja i doda se smjesa.

Peka se dobro naulji i nakon toga se u nju stavlja pita, i još se zalije s uljem, stavi na žar i poklopi se.

Bilje iz šumske kuhinje, kao i još stotinjak vrsta, za tebe i tvoje zdravlje već 20 godina ubire i po svojim recepturama miješa Suban d.o.o. (Proizvodnja Strmec, Galići 8, 10434 Strmec Samoborski, 01 3335 200, 01 3324 384)

Šumskog kuhara možeš pratiti i na 24sata TV-u.

Više info na: www.lovacnabilje.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.