Eko Pokaži ljubav svom ljubimcu! 20. travnja 2023.

Piroplazmoza - bolest opasna po život ljubimca koju prenose krpelji

Foto: REGINE THOLEN/Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Piroplazmoza je zarazna bolest pasa uzrokovana intracelularnim protozoarnim mikroorganizmom Babesiom Canis, koju prenose krpelji. Nažalost, piroplazmoza može biti smrtonosna za vašeg četveronožnog ljubimca

Piroplazmoza je parazitarna bolest uzrokovana mikroorganizmom koji parazitira u eritrocitima tj. ulazi u crvena krvna zrnca, u njima se dijeli i na taj način razara zaraženu stanicu pa posljedično tome dolazi do smanjenja tih istih stanica, što na kraju dovodi do anemije i čitavog niza kliničkih znakova. Glavni prijenosnik je krpelj koji obitava najčešće u šikarama i visokim travama. Nekad su sezone krpelja i bolesti koje prenose bile ograničene na proljeće i jesen, ali zbog promjene klimatskih prilika i nemogućnosti jasne diferencijacije godišnjih doba krpelji su prisutni tijekom cijele godine.

Piroplazmoza je najopasnija za štenad i bolesne odrasle pse oslabljenog imuniteta ili s kroničnim bolestima jetre i bubrega. Mačke ne obolijevaju od piroplazmoze. Ova bolest uspješno se liječi, ali nažalost ne uspiju se izliječiti sve životinje.

Simptomi piroplazmoze

Vrijeme od ugriza krpelja pa do pojave prvih znakova bolesti varira najčešće od dva do sedam dana. Bolest u pravilu nastupa naglo. Što se tiče simptoma, klasični simptomi su visoka temperatura (preko 40,5), slabost i malaksalost životinje, bezvoljnost, smanjen apetit, povraćanje i proljev, krvava mokraća, krv u stolici i blijeda sluznica. Bitno je napomenuti da pored ovih 'klasičnih' simptoma postoje mnogi drugi i naprosto ne postoji pravilo da se piroplazmoza može prepoznati po nekom specifičnom simptomu. Često životinja postane samo mirnija, usporena, a događa se često i da povrati.

Najčešći propust vlasnika je zakašnjeli odlazak veterinaru, jer misli da nije riječ o ozbiljnoj bolesti, osobito kada se kao prvi simptom pojavi 'samo' bezvoljnost i smanjeni apetit. Tako se obično dogodi da se psa odvede u ordinaciju tek nakon pojave krvi u mokraći, što može biti kobno.

 | Author: Karsten Winegeart/Unsplash Foto: Karsten Winegeart/Unsplash

Dijagnostika i liječenje

Za samu dijagnostiku i liječenje potrebno je obaviti brojne pretrage krvi, od krvnog razmaza u kojem se može pronaći sami uzročnik, pa do krvne slike i biokemijskih pretraga koje nam mogu dati uvid koliko je bolest uznapredovala. Na žalost, uz svu veterinarsku skrb i pravovremeno liječenje ova bolest može završiti pogubno za psa.

Liječenje se provodi pripravkom koji se daje jednokratno. Sam lijek iznimno je otrovan za bubrege (ali i jetru) i mora se davati uz dogovor s veterinarom. Uz lijek se dodatno daju vitamini i antibiotik, te infuzije ako su potrebne. Stanje se poboljšava već od 12 do 24 sata od početka terapije. Najčešća komplikacija ili posljedica bolesti je akutno zatajenje bubrega i/ili jetre, pa bolest i liječenje ne treba shvatiti olako.

Najvažnija je prevencija!

Kao i kod mnogih bolesti, vrijedi zlatno pravilo: bolje spriječiti nego liječiti! Redovita primjena antiparazitskih pripravaka iznimno je važna. Danas na tržištu postoji mnoštvo pripravaka koji, osim što uništavaju nametnike na krznu i koži ljubimaca, imaju i zaštitnu funkciju, pa određeno vrijeme štite vašeg ljubimca od istih. Redovita zaštita tijekom cijele godine možda je i najvažniji način borbe protiv piroplazmoze.

Također je važno psa dobro pregledati nakon svake šetnje, osobito nakon odlaska u 'divljinu', tj. šumu ili za šetnje uz vodene površine. Naime, krpelju treba određeno vrijeme da se pričvrsti za kožu i skine li se sa psa unutar prvih nekoliko sati, šanse za zarazu se smanjuju. Za uspješno uklanjanje krpelja možete koristiti pincetu.

 | Author: Adam Griffith /Unsplash Foto: Adam Griffith /Unsplash

Dakle, najvažnije je životinju redovito štititi i pregledavati. Treba pravovremeno reagirati i obvezno se obratiti svom veterinaru ako se pojavi bilo koji od navedenih simptoma, a osobito ako ste već na psu primijetili krpelja ili ga skinuli sa psa. Svako čekanje može imati loše posljedice za zdravlje pa čak i za život vašeg ljubimca.

Sredstva protiv vanjskih parazita

Pravodobna i pravilna primjena antiparazitskih sredstava najbolji je način zaštite od piroplazmoze, ove opasne i sveprisutne bolesti.

ZOOCITY ima u svom asortimanu bogatu ponudu antiparazitskih sredstava. Razlikujemo antiparazitska sredstva u obliku ambula, ogrlica, sprejeva i tableta. Ako često idete u prirodu sa svojim psom, odaberite ogrlicu protiv nametnika koja će mu pružiti konstantnu zaštitu. Ako je vaš ljubimac nešto mirnijeg karaktera i više voli šetnje gradom, ampula protiv nametnika odgovarat će njegovom načinu života. Sprej protiv nametnika osigurat će zaštitu vašem ljubimcu, osobito kada se radi o štenetu.

Više o zaštiti ljubimca od vanjskih nametnika i preporukama koju zaštitu odabrati čitajte na linku.

Kod pasa koji nisu pretjerano aktivni, kreću se većinom po gradu i parkovima, dovoljna će biti ampula. Kod pasa koji su jako aktivni, često su u šetnjama po livadama, šumama, idu na planinarenja svakako je bolji odabir ogrlica. Ako imate nedoumice oko kupovine, svratite u ZOOCITY i tamo ćete pronaći najbolje proizvode za zaštitu vaših ljubimaca!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.