Eko Miss(ija) bez plastike 15. studenoga 2019.

Peruanski inovatori osmislili biorazgradive tanjure od lista banane

Foto: Facebook/Molunat

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U pokušaju da se postupno ukine upotreba plastičnih tanjura, novi proizvod, osmišljen od strane nekoliko peruanskih poduzetnika, koristi lišće banane za proizvodnju biorazgradivih tanjura.

Tvornica Chewa Plant, koju vode Josué Soto i Rolf Torres Lizárraga za cilj ima proizvodnju i komercijalizaciju posuđa za jednokratnu upotrebu kako bi se smanjila potrošnja plastike i zagađenje koje uzrokuje, navodi Inteligent Change.

6 načina kako smanjiti uporabu jednokratne plastike

Prvi proizvod tvrtke Bio Plant su tanjuri pravokutnog oblika izrađeni od lista banane. Navedeni tanjuri ne sadržavaju kancerogene komponente koje se mogu naći u plastičnim tanjurima, a da bi se razgradili potrebno im je 60 dana. Dimenzije su im 22 cm x 16 cm x 3 cm.

Tvrtka koja je osvojila Bio Challenge - program kreiran od strane Inóvate Perú koji podržava razvoj inovativnih rješenja - proizvodnju je subvencionirala od osvojene nagrade. S tim novcem, tvrtka Bio Plant nabavila je strojeve potrebne za proizvodnju biorazgradivih tanjura. Tvrtka Chewa Plant trenutno proizvodi 50.000 tanjura mjesečno.

Možda te zanima... Doniraj 0,50 lipa kupnjom posebnog Čarlija Eko

Jedan od vlasnika tvrtke, Josué Soto, rekao je da za proizvodnju ne trebaju posjeći stabla banana ili rezati listove jer se prirodno lome kad berači uklanjaju banane sa stabala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.