Eko Miss(ija) bez plastike 31. srpnja 2019.

Panama zabranila plastične vrećice i zakon je odmah stupio na snagu!

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Panama je postala prva srednjoamerička država koja je zabranila plastične vrećice za jednokratnu upotrebu kako bi pokušala smanjiti zagađenja na svojim plažama.

Reuteres prenosi kako je cilj i pomoći u rješavanju onoga što su Ujedinjeni narodi identificirali kao jedan od najvećih svjetskih izazova u području zaštite okoliša.

Nacija koja broji oko 4 milijuna ljudi pridružila se više od 60 drugih zemlja koje su potpuno ili djelomično zabranile plastične vrećice za jednokratnu upotrebu ili uvele porez na njih kako bi odvratile ljude od njihove upotrebe, primjer su Čile i Kolumbija. 

Supermarketi, ljekarne i trgovci u Panami moraju odmah prestati koristiti tradicionalne polietilenske plastične vrećice, dok će veletrgovine do 2020. godine imati u skladu s pravilima odobrenim u 2018. godine. Novčane kazne mogu se prijaviti zbog nepoštivanja pravila, ali postoje iznimke za upotrebu plastičnih vrećica iz sanitarnih razloga, kao što je sa sirovom hranom.

Na ulicama grada Panama, natpisi s frazom „manje vreća, više života“ podsjećali su prolaznike da je mjera stupila na snagu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"To se čini dobrom mjerom jer izbjegavamo daljnje zagađivanje ulica i zajednice", rekla je Victoria Gomez, 42-godišnja tajnica u centru grada Panama.

Ptice, kornjače, tuljane, kitovi i ribe često se zapliću ili gutaju ostatke plastičnih vrećica u Latinskoj Americi, jednoj od najraznolikijih regija na svijetu. Uz panamsku obalu uobičajeno je vidjeti plaže prepune plastičnog otpada, posebno u blizini naseljenih područja.

Možda te zanima... Converse lansirao starke od reciklirane plastike! Eko

S obzirom na projicirani rast potrošnje, bez novih politika zagađenja očekuje se da će oceani do 2050. godine sadržavati više plastike nego ribe, navodi se u izvještaju New Plastics Economy koji je objavila Ellen MacArthur Foundation iz 2016. 

Možda te zanima... Darko Rundek se pjesmom bori protiv jednokratne plastike! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.