Eko 25. svibnja 2018.

Ozlijeđenoj kornjači spasili oklop uz pomoć 3D printera

Foto: Screenshot YouTube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad tehnologija pomogne prirodi umjesto da uništi neki njezin dio, rađa se nada u neku svjetliju budućnost u kojem će ova dva segmenta moći funkcionirati u suživotu bez da jedno poništava drugo. Priča o ovoj ozlijeđenoj kornjači samo je jedan korak prema tome snu.

Učinili čuda s komadom plastike u vrijednosti od 4 kune

Ovu su morsku kornjaču pronašli u kanalu iza jedne kalifornijske elektrane, a falio joj je znatan komad oklopa čiji je uzrok otkidanja sasvim nepoznat, saznajemo iz BBC-ovog videa. 

Lokalni Birch Aquarium dobio je zadatak pronaći rješenje za ozlijeđenu kornjaču. Trebali su nekako ispuniti pukotinu na oklopu kako se ne bi pogoršala. 

Jenn Moffatt, upraviteljica akvarija objasnila je kako je pukotina mogla prerasti u deformitet koji bi zatim uzrokovao probleme s unutarnjim organima te eventualno i smrt kornjače

Uz pomoć grupe inženjera, liječnika iz lokalnih bolnica te stručnih veterinara osmislili su plan kako spriječiti oklop da se zauvijek deformira.

Možda te zanima... Fotografija kornjače čiji je oklop izgorio rastužio sve nas Eko Možda te zanima... Zbog povišenja temperatura povećava se udio ženki kornjača, a mužjaka sve manje Eko

Scott McAvoy, upravitelj Digitalnog medijskog laboratorija iz San Diega kaže kako se "Sa 3D printingom mogućnosti čine beskrajnima". Morali su osmisliti materijal koji će se dobro držati u slanoj vodi i neće se razgraditi nakon nekog vremena. Kako inače ne radi sa sličnim stvarima, McAvoy je priznao da mu je ovo bio pravi izazov. 

Uz pomoć oceanografa, skenirali su morsku kornjaču te prebacili skeniranu kopiju u program koji je izračunao veličinu savršene 'zakrpe' za kornjačin oklop.

Moffatt se prisjeća kako kornjača nije ni znala što se događa te je bila cijelo vrijeme mirna dok su joj ugrađivali isprintanu zakrpu, za koju McAvoy kaže da je vrijedila 4 kune

Nakon 'testne vožnje' u trajanju od dva dana u kojima su zadržali kornjaču u akvariju da vide kako će se zakrpa ponašati, spašena i tehnološki nadograđena kornjača je puštena u more.

Svake dvije minute ugine jedan dupin ili kit

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      kristoffer

      Pozdrav, Želite li pokrenuti vlastiti posao? Trebate li financijska sredstva za napraviti druge stvari za vrijeme ovog blagdana? Mi smo na raspolaganju. Nudimo gotovinski krediti iz Euro 2000 do 10 milijuna, uz godišnju kamatnu stopu od 3%. Trajanje otplate od 1 do 30 godina. Bilo bi nam drago da ste se kao našim cijenjenim klijentima. Ovdje je naš mail: palic.sirnikola@gmail.com Tel/ Whatsapp: +33 756 847 516

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.