Eko Miss(ija) bez plastike 21. lipnja 2019.

Umjetnici i znanstvenici u borbi protiv morskog otpada na otoku Silbi!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjetnici i znanstvenici odlučili su se pridružiti borbi protiv morskog otpada te na otoku Silbi organiziraju projekt kojemu je cilj zaštita okoliša ovog zelenog bisera Jadrana.

Društvo istraživača mora 20000 milja, Mavena i SEA Silba Environment Art od 21. do 26. lipnja organiziraju razne aktivnosti koje su dio programa projekta "Zajedno protiv morskog otpada". Kroz ovaj višednevni projekt organizirane su radionica suhozidne gradnje, akcije čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu, radionica izrade prirodnih deterdženata i kozmetike te edukativna predavanja.

Prvi dan projekta je 21. lipnja 

  • Akcija započinje edukacijom protiv otpada i već tradicionalnom radionicom suhozidne gradnje MOCIR KAPAR #4 u suradnji s udrugom Dragodid. Voditelj radionice je Andro Nigoević.

Subota 22. lipnja - Zajedno protiv morskog otpada 1

  • Akcija čišćenja i monitoringa otpada na morskom dnu. 

Nedjelja 23. lipnja - Prirodno za prirodu 

Nedjelja je rezervirana za edukacije koje će voditi Marko Capek iz Tera Hub-a i Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative Zero Waste Croatia. Marko će održati radionice izrade prirodnih deterdženata i kozmetike. On je specijalizirao obnovljive izvore energije i energetske efikasnosti, a preko 10 godina bavi se zaštitom okoliša. 

Anamarija Prgomet održat će edukativno – praktično predavanje o plastici, životu bez otpada i pokazati kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć. Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji ne bacanja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, kompostirati. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju. 

 | Author: Facebook/Ante Bagarić Foto: Facebook/Ante Bagarić

Ponedjeljak 24. lipnja - Zajedno protiv morskog otpada 2

  • Akcija čišćenja monitoringa otpada na morskom dnu

Srijeda 26. lipnja - predavanje "Otpad u moru - urbani mit ili stvarnost?"

Aktivnosti ove zajedničke inicijative umjetnika i znanstvenika završavaju 26.6. edukativnim predavanjem o otpadu u Jadranu: Koliko ga ima? I zašto? Otkuda dolazi i predstavlja li ono stvarni problem? Kako su biologija mora i znanost vezane uz njega? Odgovore na ova pitanja i mnogo više dat će predavači Barbara Čolić Hrvoje Čižmek iz Društva 20000 milja.

Više informacija o projektu možeš pronaći na web stranci ili Facebook stranici projekta

Možda te zanima... Gisele Bundchen, Moby i mnoge druge zvijezde odlučile su reći ne jednoj lošoj navici Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.