Eko 21. veljače 2019.

Otkrili vrstu kornjače za koju se vjerovalo da je izumrla

Foto: Pixsell/WEEN
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na otočju Galapagos pronađen je živ primjerak divovske ženke kornjače starije od stotinu godina za koju se vjerovalo da je izumrla, izvijestio je za medije Marcelo Mata, ekvadorski ministar zaštite okoliša.

Nestanak ove kornjače na otoku Fernandina proglašen je prije stotinu godina zbog vulkanske aktivnosti i otada se smatra izumrlom vrstom. Kornjaču su otkrili rendžeri nacionalnog parka i američke organizacije za zaštitu prirode, a genetička istraživanja bi trebala potvrditi da je zaista riječ o kornjači Chelonoidis Fantasticus.

Kornjača Chelonoidis Fantasticus je endemska vrsta s nenaseljenog otoka Fernandina na Galapagosu, vulkanskom pacifičkom arhipelagu čuvenom po jedinstvenom biljnom i životinjskom svijetu. Nakon svog posjeta Galapagosu engleski znanstvenik i prirodoslovac Charlesu Darwinu razvio je svoju teoriju o evoluciji vrsta.

Možda te zanima... Zbog povišenja temperatura povećava se udio ženki kornjača, a mužjaka sve manje Eko

Otočje Galápagos sastoji se od 13 velikih otoka, 17 manjih i više od 40 hridi smještenih u Tihom oceanu, oko 100 kilometara od obale Ekvadora, kojemu politički i pripada - Pokrajina Galapagos.

Možda te zanima... Fotografija kornjače čiji je oklop izgorio rastužio sve nas Eko

Neprekidni geološki procesi i zabačenost otočja doveli su do razvitka neobičnog živog svijeta kao što su morske iguane (Amblyrhynchus cristatus), divovske kornjače (Geochelone elephantopus) i brojne vrste zeba, na kojima je Darwin utemeljio svoju teoriju evolucije. Okolne vode, zbog utjecaja nemirne ekvatorske kontrastruje i tople južnopacifičke struje, otočja su također mjesto miješanja mnogih morskih vrsta (morski psi, mante i kitovi).

Napomena: Na naslovnoj fotografiji nije kornjača Chelonoidis Fantasticus, nego druga vrsta kornjače s Galapagosa. Ispričavamo se čitateljima što do objave ovog teksta nismo bili u mogućnosti nabaviti fotografiju kornjače o kojoj pišemo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.