Eko 27. lipnja 2015.

Osječki urbani vrtovi slave 2. rođendan

Vrt-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grad Osijek još je jedna lokacija na karti Urbanih vrtova koja omogućuje svim zainteresiranim građanima besplatni uzgoj vlastite hrane na gradskom zemljištu. Osječani to čine drugu godinu zaredom, a otvorenje Osječkih ljetnih noći pokazalo se idealnom prilikom pokazati kako rastu Osječki urbani vrtovi

Drugi rođendan

Tim povodom začetnici projekta Grad Osijek, 24sata i Radio Kaj organizirali su na glavnom osječkom trgu vrtni gastro-show za sve vrijedne vrtlare i mnogobrojne građane. Njima se pridružio i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić koji je tom prilikom izjavio:

''Kontinuirani rast Osječkih urbanih vrtova dovoljno govori o velikoj potrebi društva za uzgajanjem vlastite hrane u opuštenom ozračju. Mi smo prepoznali tu potrebu i drago nam je da smo se priključili ovom vrijednom projektu po uzoru na mnogobrojne svjetske metropole i gradove diljem Hrvatske. Na našem Gradskom vrtu udružili smo 115 obitelji koje već drugu godnu zaredom ubiru prve plodove svog truda na što smo izuzetno ponosni.''

Vrijedni vrtlari

Kako su ti vrtovi izgledali na svojim početcima i što se ondje događa danas moglo se vidjeti na glavnom osječkom trgu gdje je i proglašena najbolja gredica Osječkih urbanih vrtova uz donaciju Privredne banke Zagreb. Ovu društveno odgovornu inicijativu svojim donacijama su podržali i ostali partneri projekta Pevec, Ožujsko pivo, Samoborka, Mesna industrija Ravlić, Eko Taxi i EM tehnologija.

Osim u vlastito uzgojenim plodovima, vrijedni vrtlari uživali su i delicijama poznatih kuhara iz Udruge Renato kuhari bez granica, Branka Ognjenovića te šefice kuhinje restorana Plavi podrum iz Osijeka. Veliki interes izazvala je degustacija 'Iz vrta na stol' u kojoj su mnogobrojni građani kušali ražnjiće raznih vrsta mesa s domaćih farmi iz Mesne industrije Ravlić te svježe ubranog povrća iz Osječkih urbanih vrtova.

Vrtni gastro-show

Da svega bude dovoljno pobrinula se Zagrebačka pivovara i Ožujsko pivo koji već godinama podržavaju projekte s ciljem poboljšanja kvalitete života zajednice u kojoj posluju. Čuli su se i kuharski savjeti chefova Darija Lide, Branke Rebić i Tomice Đukića, a iz OPG Marica Jug počastili su sve prisutne prirodnim eko sokovima. Nakon vrtnog gastro-showa građani su nastavili uživati u koncertu Osječke ljetne noći.

Nacionalni projekt Urbani vrtovi treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj uz partnere projekta. Do sada se ovom društveno odgovornom projektu priključilo 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se ove godine, uz Zagreb, Veliku Goricu i Osijek, pridružuju Čakovec, Karlovac i Split.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.