Dr. Charlesa Gerbe, mikrobiolog sa Sveučilišta u Arizoni, kojeg prijatelji i kolege zovu "dr. Germ" (dr. Klica), posvetio je svoj život objavljivanju brojnih studija o klicama koje su dio naše svakodnevice. Budući da je godinama proučavao mikroorganizme s kuhinjskih spužvi, kako se mikroorganizmu šire po uredu i slično, bilo je teško ne zapitati se kako on održava čistoću vlastitog doma.
Dr. Gerba kaže da su ljudi previše fokusirani na čišćenje kupaonice te da pri tom previde važnost čišćenja kuhinje. Dr. Gerba kuhinjsku spužvu polušaljivo naziva zlim predmetom i preporučuje redovito mijenjanje jer je na njoj mnoštvo bakterija, ali upozorava i da bi bilo dobro imati odvojene daske za rezanje mesa i povrća te da treba obratiti pažnju na redovito čišćenje ručke od hladnjaka i slavina za vodu.
- Posebnu pažnju obraća na dno hladnjaka - Sve što je pohranjeno na dnu hladnjaka vjerojatno će biti kontaminirano s pljesni.
- Ne podnosi torbe na radnim površinama u kuhinji - "Četvrtina torbica ima E-coli na sebi", tvrdi on. "A uobičajeno je da ih ljudi stavljaju odmah do mjesta gdje će napraviti sendvič!"
- Za podove se ne brine previše - Kad je u pitanju prostor ispod naših nogu dr. Gerba glasno i jasno kaže: "Ni ja, ni djeca ne puzimo uokolo tako da je to jedna od stvari koju trenutno najmanje čistim."
- Redovito pere višekratne vrećice za kupnju - Na njima je više bakterija nego na donjem rublju, a ljudi ih se ne sjete oprati. Obitelj dr. Gerba bira vrećice koje se lako peru. "Supruga nam je donijela vreće za višekratnu upotrebu u različitim bojama - za meso, za konzerve, za svježe voće i povrće", objašnjava dr. Gerba.
- Ručnike bi trebalo prati jednom tjedno, ali smatra da su bolji papirnati ručnici - "Prije sam ujutro brisao lice ručnikom, ali sada to ne mogu učiniti", kaže dr. Gerba. "Znam da je na njemu E. coli!" Kaže da bi trebali barem jednom tjedno mijenjati ručnike za lice i ruke, a oni koji imaju djecu i češće.