Eko 26. srpnja 2024.

Olimpijske igre 2024. vjerojatno će biti najtoplije ikada. Jesu li sportaši spremni i kako ih zaštiti?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neće samo sportovi na otvorenom biti pod utjecajem vrućine. Organizatori u Parizu fokusirani su na zaštitu natjecatelja, a istovremeno im žele omogućiti optimalne izvedbe.

Najveći svjetskI sportskI događaj ovog ljeta dolazi s upozorenjem: ove Olimpijske igre 2024. u Parizu vjerojatno će biti najtoplije u povijesti, piše National Geographic.

Ova spektakularna sportska priredba koja se održava svake četiri godine, događa se u srpnju i kolovozu, usred klimatskih promjena i skokovitog porasta globalnih temperatura. Prema izvješću koje je financirala EU, prošla je godina u kojoj su toplinski valovi zahvatili razne dijelove svijeta, uključujući Europu, bila najtoplija u povijesti. Smrtnost povezana s vrućinom također se povećala za trećinu u posljednja dva desetljeća.  

Budući da se očekuje da će toplina i vlažnost biti opasne, sportaši možda stavljaju svoje zdravlje na kocku u nadi da će osvojiti zlatnu medalju ili postaviti novi svjetski rekord.

“Na koje će događaje utjecati vrućina? Moj kratki odgovor je: sve, čak i one unutra,” kaže Christopher Minson, fiziolog okoliša sa Sveučilišta Oregon.

vrućina ljeto Možda te zanima... Koja je najveća temperatura koju može izdržati ljudsko tijelo? Zdravlje

Kako vrućina utječe na sportsku izvedbu

Tjelesni napor i termoregulacija su fiziološki procesi koji se međusobno natječu. Mišići koji rade zahtijevaju stalnu opskrbu kisikom iz krvi, dok održavanje hladnoće uključuje širenje protoka krvi neposredno ispod površine kože. Kako se tijelo znoji, volumen krvi se smanjuje, pa je manja opskrba krvlju za mišiće koji rade. Srce mora raditi dvostruko više kako bi cirkuliralo krv dok žonglira zadržavanjem hladnoće i oksigenacijom mišića.

Ekstremna vrućina može izazvati toplinske grčeve, mučninu i umor. U težim slučajevima može dovesti do toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara, koji može biti smrtonosan. U nedavnom izvješću u kojem su sportaši anketirani vezano za utjecaj klime na sport, nekoliko ih je izrazilo zabrinutost i strah od pregrijavanja.

Toplina može na suptilan način narušiti atletske performanse, čak i kada pojedinac ne trenira pod izravnim suncem. Putovanje između objekata za trening i mjesta natjecanja izlaže sportaše vremenskim nepogodama. Toplije noći također mogu poremetiti njihov san, što utječe na njihovo raspoloženje, vrijeme reakcije i mentalnu oštrinu ujutro. U sportovima poput hokeja na travi i tenisa bit će više taktičkih pogrešaka ako su igrači preumorni i ne mogu brzo razmišljati na nogama. Čak i suci mogu biti pogođeni jer mogu biti skloniji donošenju loših odluka po velikoj vrućini.

Iako smo svi osjetljivi na učinke topline, elitni sportaši posebno su izloženi riziku od ozljeda jer su suočeni s pritiskom pobjede. Pod utjecajem vrućine i mentalnim pritiskom često će tjerati svoja tijela preko granice.

"Njima je ovo prilika koja im se vjerojatno pruža jednom u životu", kaže Christianne Eason, predsjednica odjela za sportsku sigurnost i obrazovanje na Institutu Korey Stringer. Njezin institut osnovan je 2010. nakon što je nogometaš Minnesota Vikingsa, Korey Stringer, preminuo od toplinskog udara tijekom treninga.

Možda te zanima... UN upozorava na epidemiju ekstremnih vrućina i poziva na akciju Eko

Kako bi pobijedili vrućinu, sportaši se često oslanjaju na treninge privikavanja tjednima prije natjecanja. To obično uključuje vježbanje u grijanoj prostoriji, preoblačenje i odlazak u saunu kako bi se tijelo naviklo na povišene temperature. Eason i njezini kolege pomogli su američkoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. izvodeći kondicijske vježbe u toplinskoj komori.

"Po mom mišljenju, ovo privikavanje na toplinu, nema loših strana ako se pravilno izvodi", kaže Minson.

Prednosti i troškovi treninga privikavanja na toplinu naglašavaju postojeće nejednakosti među olimpijskim sportašima. Neki igrači imaju pristup boljim objektima i treniranju, a oni koji nemaju resurse za pripremu - odvoz svojih sportaša na toplija mjesta radi treninga izloženosti toplini, upotreba sofisticiranih naprava za praćenje zdravlja sportaša, kupnja prijenosnih klima uređaja kao dijela natjecateljske opreme - mogu patiti zbog svojeg položaja.

Donald Rukare, predsjednik Olimpijskog odbora Ugande, rekao je za Washington Post, kako oni nemaju "duboke džepove". U sportskom susretu u Turskoj, ugandski sportaši su unatoč visokim temperaturama bili u sobama u kojima nije bilo klima uređaja, dok su bogatiji natjecatelji bili opremljeni s prijenosnim klima uređajima.

vrućina Možda te zanima... Vlažnost zraka tijekom toplinskog vala opasna jer smanjuje znojenje Zdravlje

Kako se organizatori Olimpijade pripremaju za ekstremne vrućine?

Ovo neće biti prvi put da se organizatori Olimpijskih igara moraju boriti s vrućinom i vlagom. Temelj za sigurnosne postupke toplinske zaštite na igrama postavljen je na igrama u Tokiju 2021. To su bile najtoplije igre u povijesti Olimpijskih igara na kojima su pali  temperaturni rekordi.

Nikakav toplinski protokol nije postojao vezano uz japanske sportske turnire prije Igara, kaže Yuri Hosokawa, sportska znanstvena istraživačica sa Sveučilišta Waseda i bivši savjetnik Organizacijskog odbora za Olimpijske igre u Tokiju.

Njezin tim debitirao je s prvim smjernicama za hitne slučajeve u zemlji tijekom trotjednog turnira, obraćajući posebnu pozornost na natjecanja vezana uz izdržljivost na otvorenom. Neke od mjera zaštite uključivale su ledene kupke za hlađenje pojedinaca iscrpljenih toplinom i stanice za mjerenje tjelesne temperature natjecatelja. Događaji s najviše ozljeda bili su hodanje na duge staze i maratoni, koji su se održavali na temperaturama koje su se penjale do 35 ˚C.

U određenim disciplinama do 30 posto sudionika nije uspjelo završiti svoje utrke, a mnogima od njih bilo je potrebno liječenje. Ali zahvaljujući smjernicama koje je razvio Hosokawin tim, nitko nije bio hospitaliziran niti je patio od komplikacija. "Svi slučajevi su tretirani na licu mjesta", kaže ona. "To je bio uspjeh tijekom Igara u Tokiju 2020" , dodala je.

Sada je isti protokol na snazi ​​za obuku medicinskih volontera na Igrama u Parizu.

vrućina Možda te zanima... Razlika između toplotnog i toplinskog udara, simptomi i prva pomoć Zdravlje

Prilagodba klimatskim promjenama—bez pogoršanja situacije

Pritisak da se sudionicima osigura vrhunska izvedba potaknuo je raspravu o tome hoće li sobe u Parizu biti dovoljno hladne da se sportaši mogu pravilno odmoriti. Prema NPR-u , Olimpijsko selo bit će rashlađeno vodovodnim cijevima koje prolaze ispod podova. Sobe se navodno hlade za nekoliko stupnjeva manje u odnosu na vanjsku temperaturu, čak i tijekom toplinskog vala.

Kako bi smanjila ugljični otisak igara, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo eliminirala je klimatizaciju u smještaju sportaša. Ali nakon što su zemlje poput SAD-a, Australije, Velike Britanije i Grčke najavile da će njihova pratnja donijeti vlastite prijenosne klima uređaje, organizatori su konačno odlučili da se privremeno postavi 2500 jedinica.

Sve ove jedinice mogu opteretiti energetsku mrežu, ali sva znanstvena literatura podržava odmor u hladnom okruženju nakon vježbanja na vrućini. "Iako razumijem potrebu za smanjenjem ugljičnog otiska, ipak za optimizaciju zdravlja i performansi sudionika, korištenje klimatizacije je idealno", kaže Hosokawa.

voda ljeto vrućina Možda te zanima... Visoke temperature dovode do naglog pada krvnog tlaka, kako si pomoći? Zdravlje

Kako temperature nastavljaju rasti, formati i pravila natjecanja možda će se morati i promijeniti. Na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2014. u Brazilu prekidi igre bili su nakon 30 minuta. Godine 2022. udaljenosti za biciklističke i trkačke dijelove New York City Triathlona prepolovljene su zbog zabrinutosti zbog ekstremne vrućine.

Uzlazni trend povećanja globalnih temperatura mogao bi zahtijevati još drastičnije promjene, posebno za sportsku tradiciju povezanu s ljetom. I Eason i Minson zagovaraju ideju da bi Međunarodni olimpijski odbor mogao jednog dana razmotriti pomicanje Olimpijskih igara kasnije tijekom godine, primjerice na jesen, ili da domaćini budu u zemljama južne hemisfere.

"Nadam se da ćemo na kraju doći do boljih rješenja", kaže Eason. "Ovo nije problem koji će nestati", dodala je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.