Eko Miss(ija) bez plastike 13. svibnja 2019.

Ovo slavimo: Oko 180 država potpisalo sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 180 država u petak je postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima!

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš.

Možda te zanima... Mikroplastika u ribama opasno prijeti zdravlju ljudi Eko


Zagađenje plastikom, proglašeno je ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je razmjere epidemije s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna. 

Marco Lambertini, direktor WWF Internationala, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.


"Današnja odluka je dobrodošao korak prema ispravljanju neravnoteže i vraćanju mjere odgovornosti globalnom sustavu upravljanja plastičnim otpadom. No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom", rekao je Lambertini. 

Možda te zanima... Nova studija otkrila kako plastika razara ljudsko zdravlje Eko

WWF je u veljači ove godine pokrenuo peticiju namijenjenu državnim čelnicima da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom. Peticiju je već potpisalo 460.000 ljudi, možeš je i ti potpisati na stranici WWF-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.