Eko Mijenjam se na zeleno! 13. listopada 2021.

Odaberi za školarca trajnu i eko prihvatljivu opremu

Foto: shutterstock Pri odabiru bočice za vodu važno je odabrati onu izrađenu od dobrog i kvalitetnog materijala - stakla ili nehrđajućeg čelika koji ne otpuštaju štetne tvari u vodu niti mijenjaju njen okus

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi jesenski dani za roditelje su uvijek pravi izazov. Vraćate se u svakodnevicu, djeca više ne mogu po cijele dane bezbrižno uživati s prijateljima u japankama i ljetnoj odjeći, očekuje vas hrpa obaveza, o školi da i ne govorimo.

Stalno smo okruženi informacijama o smanjivanju ugljičnog otiska, o klimatskim promjenama i potrebi da svatko od nas učini neke od promjena kako bismo svi imali čišći i ljepši Planet, siguran za život. Možda se pitate što vi možete učiniti pri nabavci stvari za vaše školarce, a da barem malo doprinesete. U nastavku navodimo nekoliko savjeta:

Školski pribor

Iako ste vjerojatno već nabavili većinu stvari za novu školsku godinu, dosta toga je potrošno pa vjerujemo da će vam koristiti ovaj naš vodič. Što se tiče školskog pribora mnogi proizvođači već uključuju ekološke principe pa npr, izrađuju bilježnice ili olovke od recikliranog otpadnog papira. Neke od njih proizvodi i hrvatska tvrtka Ekoteka i moguće ih je pronaći u mnogim knjižarama. Ali, prije no što krenete u nabavku, okrenite naglavačke sve ladice jer u njima se često skrivaju brojne olovke, flomastere i kemijske koje vam još mogu koristiti. U svakom slučaju, bilježnice su nesumnjivo najčešće korišten materijal tijekom školske godine, pa je korisno odabrati blokove i bilježnice izrađene od recikliranog papira ili od šuma s certifikatom FSC. Ako ste u potrazi za markerima naša su preporuka oni ekološki, pripremljene s vodom umjesto alkohola, a pri kupnji bojica i drvenih olovaka potražite oznaku FSC certificiranog podrijetla ili potražite potpuno biorazgradive bojice od sojinog voska.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Što se tiče školskog pribora mnogi proizvođači već uključuju ekološke principe pa npr, izrađuju bilježnice ili olovke od recikliranog otpadnog papira

Posude za užinu

Svakodnevno viđamo školarce kako nose užinu u plastičnim vrećicama, zamotanima u folije ili neke plastične omote. To naravno nije dobro, ne samo zbog ambalaže već i kvalitete obroka u njima. Naime korisno je nabaviti kutije za ručak, za višekratnu upotrebu. Odaberite neku sa zanimljivim uzorkom i vaš će ju školarac oduševljeno nositi u školu. Danas u ponudi postoje i kutije s više pretinaca pa vaše dijete može složiti i više vrsta njemu omiljene hrane. Druga je opcija platnena vrećica.

Bočice za vodu

Pri odabiru bočice za vodu važno je odabrati onu izrađenu od dobrog i kvalitetnog materijala - stakla ili nehrđajućeg čelika koji ne otpuštaju štetne tvari u vodu niti mijenjaju njen okus. Odlučite li se za plastiku svakako potražite onu koja ne sadrži BPA. U našem istraživanju naišli smo na eko bočicu napravljena od 100 % biorazgradivog PLA materijala i 0 % plastike. Bočica se može razgraditi nakon što joj istekne rok upotrebe, prati u mikrovalnoj i perilici posuđa i potpuno je sigurna od izlijevanja i super opcija za vašeg mališana, no i za cijelu obitelj.

Odjeća za djecu

Željeli biste podržati etično poslovanje i pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska? Ništa lakše, no krenite od početka. Sigurno vaše dijete ima odjeću koju je preraslo, a još je u dobrom stanju ili ju nikad i nije nosilo  (pokloni baka, teta i stričeva). Dogovorite se s ostalim roditeljima i napravite vaš mali buvljak/sajam odjeće.  Na njemu ćete razmijeniti odjevne predmete ili ih prodati po simboličnoj cijeni - to će biti dobar način i da djecu podučite vrijednosti materijalnih stvari kako ih ne bi uzimali zdravo za gotovo. No, ako baš trebate kupiti novu odjeću vašem školarcu obavezno pročitajte etiketu i pogledajte gdje je takva odjeća sašivena i odlučite se za one zemlje gdje su zakoni o radu stroži i regulirani. Naime u mnogim zemljama se iskorištava rad djece i plaća minimalno za iskorištavanje radne snage.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Razmjenom i recikliranjem odjeće i igračaka značajno se smanjuje zagađenje

Proizvodnja određenih tkanina za sobom povlači brojne negativne utjecaje na okoliš pa kupovina odjeće od prirodnih materijala poput organskog pamuka, lana ili konoplje može pomoći u ublažavanju takvih utjecaja. Proizvodnja određenih tekstilnih vlakana podrazumijeva korištenje velikih količina vode, ali i kemikalija koje se koriste za uklanjanje štetočina s usjeva koji se koriste kao sirovina za izradu vlakana. No, ne dobivaju se svi materijali na isti način. Organski pamuk uzgaja se bez sintetičkih gnojiva ili pesticida, konoplja također zahtijeva puno manje pesticida ili gnojiva za rast. No nije dovoljno da je tkanina organske proizvodnje, bez pesticida, kemijskih sredstava i izbjeljivača. Oznaka mora potvrditi da je obrađena na ekološki način, odnosno bez toksina tijekom cijelog postupka.

"Eko tkanine su zdravije za kožu i planet, ne uzrokuju alergije ili svrbež i mogu ih nositi i osobe s osjetljivijom kožom. Moraju se manje prati jer puštaju kožu da diše i dodir je puno mekši i ugodniji. Primjetna je i kvaliteta tkanina jer dulje traju u boljem stanju ", pojašnjava mlada dizajnerica Eva García, iz tvrtke Ecoology. Odjeću, koju ne možete razmijeniti niti obnoviti, najbolje je ostaviti u kontejneru za tekstilni otpad.

Sportska odjeća i obuća

U ovom segmentu najbolje je potražiti web shop na kojem su posebno istaknuti ekološka sportska odjeća i obuća.

Školske torbe i ruksaci

Već se u ponudi nalaze i mnoge torbe u potpunosti ili barem dijelom s prefiksom eko. No što se ruksaka tiče, a jako ga vole veća djeca, tu su mogućnosti neograničene. Imate li nekoga vještom s iglom i koncem može od razne stare odjeće sašiti novi i originalan ruksak. Za to mogu poslužiti i stare traperice, neke vunene majice, deke ili napravite patchwork. Uz YouTube i mnoštvo online savjeta ne bi trebalo biti teško. Na mladima svijet ostaje, a naučimo li ih kako čuvati naš Planet, izvore vode, električnu energiju i reciklirati odgojili smo generaciju spremnu za kvalitetan život kojem su i sami  pridonijeli.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.