Eko 26. rujna 2016.

Otvorena zbirka s više od 1200 "ljekovitih droga"

Foto: Ozren Pavlica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom 120. obljetnice Zavoda za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u obnovljenim prostorijama na Trgu Marka Marulića 20 otvorena je Farmakognoška zbirka koja ima više od 1200 uzoraka "ljekovitih droga" koje se čuvaju u staklenim stojnicama.

Pojam „ljekovite droge“ obuhvaća sirovine i produkte biljnog ili životinjskog porijekla koji se tradicionalno primjenjuju u liječenju ili služe za dobivanje lijekova. Ova jedinstvena zbirka predstavlja hrvatsku znanstvenu i kulturnu baštinu, a čine je rijetki i vrlo stari primjerci iz svih dijelova svijeta koji su se koristili i još uvijek se koriste u liječenju.
 
 | Author: Ozren Pavlica Foto: Ozren Pavlica

Lijek protiv otrovnih strelica koji su koristili indijanci

Predstojnica Zavoda prof. dr. sc. Sanda Vladimir-Knežević s ponosom je pokazala uzorak aloja u majmunskoj koži iz Zimbabvea, koji se nekada koristio kod ozljeda i za zacjeljivanje rana. U Zbirci se nalazi i curare, biljni ekstrakt koji je južnoameričkim indijancima služio kao otrov za strelice. Iz tog ekstrakta izoliran je spoj tubokurarin koji uzrokuje paralizu skeletne muskulature, pa se kao prvi mišićni relaksans upotrebljavao tijekom kirurških zahvatra, a po uzoru na njegovu kemijsku strukturu kasnije su sintetizirani novi lijekovi.
 
 | Author: Ozren Pavlica Foto: Ozren Pavlica
 
Vrijedan dio ove Zbirke su kore kininovca koje su služile za liječenje malarije i izolaciju kinina, kao i različiti uzorci opija te stari pribor za njegovo prikupljanje. Opij je mliječni sok koji se dobiva zarezivanjem nezrelih čahura vrtnog maka. Dugo se kroz povijest primjenjivao u svrhu ublažavanja boli, a iz njega je 1803. godine po prvi put izoliran prirodni spoj kojemu je ustanovljena kemijska struktura. Bio je to morfin, danas najpoznatiji lijek za ublažavanje jake i nepodnošljive boli. Poseban dio zbirke posvećen je prirodnim ljekovitim tvarima kao što su gume, sole i balzami, a mnogi uzorci potječu iz Azije i Novog Zelanda.

Sredstva za jačanje spolne moći

Osim „ljekovitih droga“ dobivenih od biljaka, prisutne su i one životinjskog porijekla. Među njima se ističu španjolske mušice i mošus u pučkoj medicini poznati kao sredstva za jačanje spolne moći. U novije vrijeme Zbirka je nadopunjena uzorcima ljekovitih droga tradicionalne kineske medicine. Osim što služi u izobrazbi novih naraštajamagistara farmacije, Farmakognoška zbirka zauzima značajno mjesto u povijesti hrvatskog ljekarništva. U sklopu je i Farmakognoška knjižnica koja spada među najstarije knjižnice Sveučilišta u Zagrebu. U njenom bogatom fondu s više od 3000 knjiga i časopisa nalazi se vrijedna zbirka starih i rijetkih stručnih knjiga i rukopisa iz 17. i 18. stoljeća.
 
 | Author: Ozren Pavlica Foto: Ozren Pavlica
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.