Eko Eko dom 30. kolovoza 2018.

Od 1. rujna zabranjuju se halogene žarulje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europska unija od 1. rujna zabranjuje uvoz i proizvodnju halogenih žarulja, ali će se prodavat dok se ne potroše zalihe. Halogene žarulje zapravo su poboljšana verzija obične žarulje sa žarnom niti koju je EU već ranije zabranila. No, i poboljšana halogenka troši svega deset posto manje električne energije u odnosu na klasičnu žarulju.

EU se odlučila za taj korak kako bi se smanjila proizvodnja CO2. Procijenili su kako je 2007. zbog neefikasne rasvjete u Uniji proizvedeno 45 milijuna tona CO2 i da će emisije samo rasti.

Klasična žarulja 95 posto svoje energije pretvara u nepotrebnu toplinu, a samo pet posto u svjetlo koje trebamo.

Kada se potroše sve zalihe klasičnih i halogenih žarulja ostat će samo štedne i LED žarulje koje su višestruko skuplje, ali traju mnogo duže. Halogene žarulje u prosijeku svijetle 2000 sati, a to bi se moglo usporediti s dvije godine ako se koristi tri sata na dan. Prosječna LED žarulja svijetli i 15 000 sati ili više od 13 godina, a neke traju čak i 30 godina.

Zaruljeu Možda te zanima... Jesu li štedne žarulje sigurne? Eko Možda te zanima... Kolika je konkretna ušteda, ako se u kućanstvu koriste LED žarulje? Eko

Nenad Kurtović iz Splitskog potrošača usporedio je halogenu, štednu i LED žarulju koje daju otprilike isto svjetla i ispada da obična žarulja od 75 vata na mjesec potroši 18, 97 kuna struje, štedna 5, 44 kune, a LED 2, 27 kune. Dakle, tko ima LED žarulje za jednu će platiti sedam puta manje struje  nego za halogenku i 3, 5 puta manje nego za štednu žarulju.

Takozvane štedne žarulje u sebi imaju štetnu živu i druge opasne spojeve, ali ne i LED žarulje. Iz resornog ministarstva gospodarstva odgovorili su i kako je njihova prednost i što se ne pregrijavaju i da deset puta brže postižu punu svjetlost u odnosu na klasičnu žarulju.

Mini vodič za odabir LED žarulje: Klasičnu halogenu žarulju od 75 vata zamjenjuje LED žarulja od 11 vata. Što je više lumena, one su svjetlije, što je više kelvina, svjetlo je hladnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.