Eko 03. rujna 2019.

Novih 2000 požara gori u Amazoni, jesu li se farmeri oglušili?

Foto: Adolfo Lino/DPA/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Samo dva dana nakon što je Vlada zabranila namjerno paljenje šumskog područja i poduzela napore za gašenje ogromnog broja požara u Amazoniji je planulo dvije tisuće novih, javlja Business Insider.

Novi požari i dalje se pojačavaju u kišnim šumama Amazone, usprkos najnovijim naporima brazilske vlade da ih zaustavi. Nacionalni institut za svemirska istraživanja objavio je satelitske podatke koji pokazuju da je u 48 sati nakon zabrane brazilske vlade, koja je izdana u četvrtak, izbilo 3.859 novih požara, od čega ih je oko 2.000 bilo u Amazoni, navodi Daily Mail.

Institut je također izvijestio da je od 88.816 zabilježenih požara do kolovoza ove godine njih 51,9% izbilo u prašumi. Kolovoz je obilježen zabrinutošću svjetske javnosti zbog požara u Amazoni, a društvene mreže su bile preplavljene postovima poznatih osoba koje su upozoravale na globalne klimatske posljedice koje bi požari mogli izazvati.

Možda te zanima... Amazona gori: Zašto je to i naš problem? Eko

Brazilska vlada se ispočetka oglušila na vapaje javnosti i pomoć koju su ponudile moćne države za gašenje požara, ali je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, nakon sastanka u Francuskoj koje su imale članice G7, popustio i poslao vojsku da gasi požare. Inače narod u Brazilu kao i ostatak svijeta krivi Bolsonara da je farmerima odobrio namjerno paljenje šume kako bi dobili više površine za uzgoj i ispašu stoke.

Zemlje članice G7 ponudile su 20 milijuna dolara pomoći za gašenje požara, a Bolsonoro je rekao da će ih prihvatiti tek kada mu se Emmanuel Macron, predsjednik Francuske ispriča jer ga je nazvao nepristojnim.


Možda te zanima... Dosta priče, evo kako i ti možeš zaista pomoći amazonskoj prašumi! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.