Eko Pokaži ljubav svom ljubimcu! 24. travnja 2023.

Nova njuškica je u domu - od čega je sve bitno zaštititi štene?

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Došao je i taj sretni dan kada je vaš novi četveronožni prijatelj stigao u dom. I dok se radi o događaju koji će donijeti neizmjernu sreću svim ukućanima, važno je zapamtiti da štene u dom dolazi nezaštićeno te da je na vama odgovornost da ga pripremite za sve izazove koji ga čekaju.

Već od samog rođenja, ali i od dolaska u dom, štene je važno zaštititi od unutarnjih i vanjskih parazita kako bi spriječili nastanak bolesti koje se prenose parazitima. Unutarnje parazite štene može dobiti još od majke, a poznati su slučajevima u kojem štene od samo nekoliko tjedana ima veliku količinu parazita u crijevima. Paraziti se također nalaze i u okolišu što znači da opasnost od vanjskih parazita vreba po svuda. Neki od parazita, primjerice trakavice ili crvi, mogu prijeći i na ljude pa je zaštita važna ne samo za štene, nego i za sve ukućane.

Postoje različita sredstva kojima štene možemo zaštititi od parazita. Ovisno o starosti i tjelesnoj težini šteneta, možemo mu dati sirup ili tabletu protiv unutarnjih parazita te sprej, ampulu ili ogrlicu protiv vanjskih parazita. Isto tako je jednako važno zaštititi ljubimca od zaraznih bolesti i bjesnoće, a to će napraviti vaš odabrani veterinar redovitim cijepljenjem.

Čak i kad štene boravi jedino u kući, potrebno ga je zaštititi od vanjskih nametnika

Dok su još mali, štenci će vrijeme provoditi većinom u domu zbog čega se nameće pitanje je li im zaštita od vanjskih nametnika uopće potrebna. Bez obzira što štene ne napušta dom i ne izlazi u prirodu, važno ga je zaštititi od vanjskih nametnika poput buha i krpelja jer ih mi sami možemo unijeti u kuću. Često se jajašca ili drugi razvojni stadiji nametnika i parazita mogu zalijepiti za našu odjeću ili obuću te ih tako unosimo u dom bez da smo toga i svjesni. Također ako imamo ljubimca koji izlazi van, postoji šansa da će on zaraziti štene iako sam ne pokazuje znakove zaraze. Zaštita protiv vanjskih i unutarnjih parazita štenetu će osigurati sretno i bezbrižno odrastanje, a vama smanjiti brigu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Čak i ako boravi samo u domu, važno je zaštititi štene od vanjskih nametnika

Od koje dobi je potrebno koristiti antiparazitike i koji su najsigurniji za štence?

Antiparazitici su sredstva koja pružaju zaštitu životinja od parazita iz organizma ili s kože, a dijele se na one koji uništavaju unutarnje parazite i one koji ubijaju ili odbijaju vanjske. Preparate protiv unutarnjih parazita treba koristiti već od dva tjedna starosti, dok su štenci još u leglu i ako ste udomili ili kupili štenca, on bi već trebao primiti ovakvu zaštitu kod uzgajivača. Ako nije, sredstvo protiv unutarnjih parazita možete im dati sami. S obzirom da majka može prenijeti parazite na cijelo leglo, važno je zaštititi i mamu i sve štence. Takvi preparati dolaze u obliku sirupa i tableta.

Preparati protiv vanjskih parazita obično se primjenjuju nešto kasnije od onih protiv unutarnjih parazita, a može se koristiti već od sedmog tjedna starosti. Na tržištu postoje ampule, ogrlice i sprejevi kojima se štenci štite od buha, krpelja i drugih vanjskih nametnika. Najčešće za korištenje ampula štenci trebaju biti i teži od jednog kilograma, dok za korištenje ogrlica nema propisane minimalne kilaže. Uvijek postoji rizik da se kod štenadi mlađe od sedam tjedana dogodi infestacija vanjskim parazitima, a u tom slučaju je jedini siguran preparat za njih sprej koji se može koristiti već od drugog dana starosti.

Kako se boriti s unutarnjim nametnicima kod štenaca?

Štenci se od unutarnjih parazita prvi put čiste u dobi od dva tjedna starosti. Prvo čišćenje obično obavlja uzgajivač, no ako ste sami postali vlasnik legla ili ste pronašli jako mlado štene, prvo čišćenje trebali biste napraviti sami. Ako su unutarnji nametnici prisutni, već bi prvo čišćenje trebalo ostaviti značajne posljedice na nametnike, no nikada se ne preporučuje stati na jednom čišćenju. Čišćenje od unutarnjih nametnika treba ponavljati svaka dva tjedna do dobi od 12 tjedana.

Nakon 12 tjedana briga o unutarnjim nametnicima ne prestaje, nego bi se trebala nastaviti kroz cijeli život ljubimca. Ljubimca se treba redovito nastaviti štititi od unutarnjih parazita tako što mu date sredstvo protiv parazita svaka tri mjeseca. Važno je odabrati i odgovarajuće sredstvo zaštite kako bi se izbjegle neželjene nuspojave. Kod štenaca težine do dva kilograma koristi se sirup protiv unutarnjih parazita, a kod onih koji su teži i stariji koriste se tablete.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Zaštita protiv vanjskih i unutarnjih parazita štenetu će osigurati sretno i bezbrižno odrastanje, a vama smanjiti brigu

U ZOOCITYju ćete pronaći vrhunske proizvode za zaštitu štenaca

Za razliku od odraslih pasa, štencima trebamo osigurati proizvode za zaštitu od unutarnjih i vanjskih nametnika posebno prilagođene njihovom uzrastu i težini. Kvalitetni preparati protiv unutarnjih parazita koje možete pronaći u ZOOCITYju su Drontal Puppy sirup, Drontal tableteCaniverm tablete. Svi navedeni proizvodi štite vaše štene od najčešćih unutarnjih nametnika. 

Zaštita od vanjskih nametnika jednako je važna kao i ona od unutarnjih, a ZOOCITY ima i odličnu ponudu preparata protiv vanjskih parazita za svaki uzrast. Fiprotec sprej, Scalibor, Canishield i Foresto ogrlice te Vectra 3D, Fiprotec i Advantix ampule odličan su izbor za zaštitu štenaca, a s primjenom je potrebno započeti čak i dok štenci provode vrijeme isključivo u zatvorenom prostoru. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.