Eko 03. veljače 2022.

Norveška zabranila uzgoj engleskih buldoga i kavalirskih španijela zbog zdravstvenih problema

Zabrana uzgoja engleskih buldoga i kavalirskih španijela
Foto: shutterstock Zdravstveni problemi obiju pasmina dobro su dokumentirani, a uključuju teška stanja disanja, probleme s očima, kožne infekcije, probleme sa srcem i sa zglobovima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Presudom je utvrđeno da je uzgoj engleskih buldoga i kavalirskih španijela kralja Charlesa bio protivan norveškom Zakonu o dobrobiti životinja zbog njihovih urođenih zdravstvenih problema

Norveška je zabranila uzgoj engleskih buldoga i kavalirskih španijela u značajnoj presudi zbog njihovih urođenih zdravstvene probleme s očnjacima. U Norveškoj je objavljena presuda Okružnog suda u Oslu ovog tjedna s kojom je utvrđeno da je uzgoj navedenih pasmina protivan norveškom Zakonu o dobrobiti životinja.

Ilegalno uzgajanje pasa

Ashild Roaldset, izvršna direktorica Saveza za zaštitu životinja u Norveškoj, rekla je da su "Zdravstveni problemi buldoga koje je stvorio čovjek poznati od početka 20. stoljeća. Stoga ova presuda kasni mnogo godina." "Dugi niz desetljeća bolesni psi uzgajaju se ilegalno. Ono što se ovdje događa je sustavna i organizirana izdaja naših četveronožnih prijatelja. Ovom presudom je konačno utvrđeno da se radi o kršenju Zakona", objavila je norveški Savez za zaštitu životinja prenosi portal People.com. 

Pravni tim Saveza zaštite životinja u Norveškoj tvrdi da je povijest selektivnog uzgoja značila da ne postoje životinje niti jedne pasmine koje bi se mogle kategorizirati kao "zdrave", pa se stoga ne mogu etički koristiti za uzgoj. Ipak, zabrana uzgoja neće se odnositi na uzgajivače koji žele okončati zdravstvene probleme ovih pasmina,a ozbiljno i znanstveno utemeljeno križanje moglo bi biti dobra alternativa.

Savez za zaštitu životinja u Norveškoj također je pozvao da se razvije detaljna baza podataka koja sadrži informacije o temperamentu, osobinama i zdravstvenim podacima pasa kako bi Norveška uprava za sigurnost hrane mogla provoditi učinkovit nadzor nad uzgojem pasa prenosi Independent. 

Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi obiju pasmina kao i mnogih drugih dobro su dokumentirani, uključujući teška stanja disanja, stanja očiju, kožne infekcije, probleme sa srcem i probleme sa zglobovima.

Istraživanje iz 2016. koje su proveli istraživači na Sveučilištu u Kaliforniji, pokazalo je da engleskom buldogu nedostaje genetska raznolikost nužna za tu vrstu pasmine. Moderne tehnike uzgoja stvorile su psa koji je bliži nego ikad površnim standardima nametnutim toj pasmini. Te moderne tehnike uzgoja dovele su i do rizika. Malo ženki buldoga može roditi žive štence ili ostati skotno bez umjetne oplodnje. Pasmina također ima visoku razinu smrtnosti štenaca zbog urođenih mana poput raširenih nogu i rascjepa nepca, dok se odrasli buldog suočava s displazijom kukova i laktova i zakrivljenošću kralježnice. Istraživanje tvrdi da čak i najzdraviji štenci engleskog buldoga imaju životni vijek kraći od 8 i pol godina, a šest je prosjek čistokrvnih pasmina.

Što se tiče kavalirskih španijela, oni su skloni srčanim oboljenjima, problemima s očima poput sive mrene i sindroma suhog oka te problemima sa zglobovima. 

Kućni ljubimci Možda te zanima... Ljubimci u Španjolskoj zakonski će se tretirati kao članovi obitelji Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.